Robert N. Bellah

Robert N. Bellahİnsan Evriminde Din yazarı
Yazar
9.0/10
7 Kişi
9
Okunma
4
Beğeni
1.170
Görüntülenme

Hakkında

1927 yılında dünyaya gelen Bellah, Harvard Üniversitesi’nde eğitim gördü. 1950 yılında yüksek lisansını, 1955 yılında doktorasını tamamladı ve 1955-1957 yılları arasında McGill Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde post-doktora çalışmasının ardından Harvard’a döndü ve ders vermeye başladı. 1967 yılında Berkeley Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olarak görev aldı ve 1997 yılına kadar burada çalışmalarına devam etti. Din sosyoloji alanında önemli eserleri bulunan Bellah, 60’lı yıllarda Parsons ve birçok önemli sosyologla birlikte öne sürdüğü “sivil din” görüşünü savunmuş, 2013’te yaşama veda etmiştir. Bellah’ın daha önce yayınladığı ve katkıda bulunduğu eserler şunlardır: Tokugawa Religion: The Values of Pre-Industrial Japan (1957), Religion and Progress in Modern Asia (1965), Beyond Belief: Essays on Religion in a Post-Traditional World (1970), Emile Durkheim on Morality and Society (1973), The Broken Covenant: American Civil Religion in Time of Trial (1975), The New Religious Consciousness (1976), Varieties of Civil Religion (1980), Habits of the Heart: Individualism and Commitment in American Life (1985), Uncivil Religion: Interreligious Hostility in America (1987), The Good Society (1991), Imagining Japan: The Japanese Tradition and its Modern Interpretation (2003), The Robert Bellah Reader (2006), Religion in Human Evolution: From the Paleolithic to the Axial Age (2011), The Axial Age and Its Consequences (2012).
Tam adı:
Robert Neelly Bellah
Unvan:
Amerikalı Sosyolog ve Yazar
Doğum:
Oklahoma, Amerika Birleşik Devletleri, 23 Şubat 1927
Ölüm:
Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri, 30 Temmuz 2013

Okurlar

4 okur beğendi.
9 okur okudu.
3 okur okuyor.
48 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Din ona bağlı olanları bir manevi topluluk halinde birleştiren, kutsala ilişkin bir inanışlar ve uygulama­lar sistemidir. Bu basit tanım bile hemen ikinci bir tanım sorununa yol açar: Kutsal nedir?
Bir üniversitenin, çalışma dünyasının pragmatik kaygılarını aşan ve o kaygılarla gerilim içinde olan te­mel bir sembolik dayanağı yoksa, varlık sebebini yitirmiş demektir.
Reklam
"Bizler sağ kalım makineleriyiz; genler denilen bencil molekülleri koru­mak için körlemesine programlanmış robot araçlarıyız. Başarılı bir gende ol­ması beklenebilecek başat nitelik acımasız bir bencilliktir. Bu gen bencilliği, bireysel davranışta da genellikle bencilliğe yol açar."
“Biz”im başkalarına zorlayabileceğimiz vahiye, felsefeye veya bilime dayanan evrensel gerçeklere sahip olduğumuzu varsaymak, ırkçılığın, emperyalizmin ve sömürgeciliğin ideolojik veçhesidir.
Sayfa 708Kitabı okudu
Din
Hayatımdaki din kavramına uzun yıllar bir daha geri dönüp bakmayacağım şekilde son halini vermek için karar aldım. Şu yaptığım sırayla kitapları tekrar baştan okuyacağım.
Tevrat
Tevrat
İncil - Yeni Ahit
İncil - Yeni Ahit
Kuran
Kuran
Bu kitapları okurken bakacağım yer şu olacak. Bu kitaplarda yazanları hayatına taşıyan bir birey dünyanın en mutlu veya en huzurlu veya en ermişi oluyor mu? Aynı şekilde bu kitapları rehber edinen toplumlar sağlıklı bir toplum yapısı oluşturabilir mi? İnsanlar mutlu olur mu? Buna bakacağım. Öyle ya bu kitaplar gerçekten Tanrı dan gelen mesajlar ise bu kitaplara uyanların “iyi” insanlar olması beklenir. Bu kitapları örnek edinen toplumların “iyi” toplumlar olması gerekir. Zira bu kitaplarla hiç alakası olmayan yaşam tarzına sahip toplumlarda suç oranı çok düşük olan mutlu ve huzurlu toplumlar var. Bu kitapların uygunlandığı bölgeler neden böyle değil? Bu süreçte ekstra olarak şu kitapları da okuyacağım.
Agnostisizm ve İlahi Tragedya
Agnostisizm ve İlahi Tragedya
İnsan Evriminde Din
İnsan Evriminde Din
Bu okumaları yaptıkça gönderinin altına yorumlarla not almaya çalışacağım. Sonra benim için bu mesele sanırım sonsuza dek kapanacak.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
727 syf.
9/10 puan verdi
·
22 günde okudu
Benim boyumu aşan bir eserle karşı karşıya kaldım. Yazar 13 yılını vermiş bu eseri hazırlamak için. Kullandığı dil harika, tam bir bilim insanı. Objektif yaklaşımları ve okurken sizi etkileyen anlatılara karşı saf akılla yorum yapması başarılı. Muhtemelen daha iyi anlamak umuduyla kitabı gelecekte tekrar okuyabilirim. Yazar son 2000 yıla girmiyor. Bu yüzden Hristiyan ve islam inanışları yok. Bunun sebebini de son 2000 yıla girerse yardım alması gerektiği ve kitabın boyutlarının da bir hayli artması gerektiğini söyleyerek açıklıyor. Çeviri bana biraz kötü gibi geldi. Ama bu benim cahilliğimden de kaynaklanıyor olabilir. Sizler için kitabın arkasındaki tanıtım eleştiri yazılarından birini buraya koyuyorum ki benim anlatamadığımı siz anlayabilin. “ Bu harika kitap, nefes kesici bir tasarının peşinde, geniş bir ölçüde biyoloji, antropoloji ve tarih literatürünü özümsemiş, zengin bir akademik dünyası olan bir sosyal kuramcının entelektüel hasatının bir ürünüdür. Robert Bellah ilk olarak doğal evrim içinde ritüel ve mitlerin köklerini arar ve Eksen Çağı'na kadar olan toplumsal evrimi takip eder. İkinci bölümde ise, Yunan felsefesi de dahil olmak üzere, hayatta kalmış bir avuç dünya dininin eşsiz bir karşılaştırmasını yapar. Bu alanda bu derece iddialı ve kapsamlı başka bir çalışma bilmiyorum.” Jürgen Habermas
İnsan Evriminde Din
İnsan Evriminde DinRobert N. Bellah · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 20179 okunma
727 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
İnsan Evriminde Din
Dinin o öteki dünyaları nasıl yarattığı ve o dünyaların gündelik yaşam dünyasıyla nasıl etkileştiği bu kitabın konusudur. Okuyucunun bir an için olsun o dünyalarda yaşamanın nasıl bir şey olacağı deneyimini edinmesine yardım edecektir. Evrimden ne anladığınız ve dinin ne olduğunu düşündüğünüz konusunda, ne kadar başlangıç niteliğinde ve yetersiz de olsa bir ölçüde fikir verecektir..
İnsan Evriminde Din
İnsan Evriminde DinRobert N. Bellah · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 20179 okunma
727 syf.
10/10 puan verdi
Derin geçmişimize, derin bir inceleme hakkında inceleme yapmak çok zor. Mann İÖ. 2.binyıllara giden bir öyküye girişirken geçmişte daha gerilere düşeceğinden korkmaktadır; gerçekten de geçmişe yönelik her bir çalışma bizi bir eski geçmişe götürüyor. Kendimizi farklı medeniyetlerin köken mitlerinde buluyoruz. Bu deruni kitap Din-Gerçeklik-Evrim-Kabile Dinleri-Eski İsrail-Eski Yunan-Eski Mezopotamya -Çin-Eski Hint-Törenler-Ayinler bölümleriyle “geçmişin kuyusundan su çekmeye” çalışıyor ve günümüze aktarıyor. Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyoloji, hatta Antropoloji adına muazzam bir eser...
İnsan Evriminde Din
İnsan Evriminde DinRobert N. Bellah · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 20179 okunma
Resim