Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Rüştü Şardağ

Rüştü ŞardağBütün Yönleriyle Hayyam Rubaileri yazarı
Yazar
7.6/10
5 Kişi
19
Okunma
1
Beğeni
1.435
Görüntülenme

Hakkında

Gazi Terbiye Enstitüsü’nün edebiyat bölümünü bitirdi (1938). Musiki Muallim Mektebinde, Ankara Devlet Konservatuvarı’nda fonetik ve edebiyat, çeşitli orta dereceli okullarda Türkçe ve edebiyat öğretmenliği, Türk Ansiklopedisinde müşavirlik (1944), Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Kurulu üyeliği (1948), İzmir’de Belediye yazı işleri müdürlüğü (1950), belediye başkanlığı ve vekilliği, izmir Radyosu müdürlüğü (1950 – 1952), yaptı. Edebiyata 1937’de Varlık dergisinde ve Vakit gazetesinde yayınlanan hikâyeleriyle girdi; Ulus, Cumhuriyet, Vatan vb. gazetelerde deneme, eleştiri yazıları yazdı. Bir süre Ülkü dergisini yönetti (1944). Divan ve İran edebiyatları araştırmalarına yöneldi, Farsça’dan çeviriler yaptı (İran edebiyatını tanıtma çabalarından dolayı üç kez İran Spâs nişanını aldı). 1982’de başlayarak Güneş gazetesinde pazar sohbetleri yazdı. 1983 sonunda Halkçı Parti’den İzmir milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 1984 martı sonunda bağımsız milletvekilliğini yeğleyerek partisinden ayrıldı. Klasik türk müziği ile de yakından ilgilenen Şardağ’ın tanınmış besteleri ve başkalarınca bestelenmiş güfteleri vardır. Rüştü Şardağ Eserleri Edebiyatımızda Vatan Duygusu (inceleme, 1940), Ömer Havyam’ın Rubaileri (şiir çevirileri. 2. baskı 1960), Perişan Baba Taher ve Çift Beyitler (şiir çevirileri, 1966), Şirazlı Hâfız’ dan Gazeller (1970), Mevlâna ve Tek Ciltte Mesnevi (1975), Klasik Divan Şiirimiz (inceleme-antoloji, 1976), Allah Diyor ki (inceleme, 1976), Sultan Şairler (inceleme-antoloji, 1982), Itrî (inceleme 1984).
Unvan:
Türk Yazar, Besteci, Siyasetçi
Doğum:
Halep, Suriye, 1917
Ölüm:
İzmir, Türkiye, 27 Kasım 1994

Okurlar

1 okur beğendi.
19 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hiç istemedim, saldı beni dünyaya, Şaşkınlığım arttırdı hayat her lâhza Maksat ne gelişten, bu kalıştan bilmem; Hem istemeden gel, yine çek git oraya.
Sayfa 103
Kalk, günün zevkine bak, hem, ne bu dünya tasası? Gel, otur, keyfini sür, mutluluğun tam sırası. Eğer olsaydı bu dünyada vefadan bir eser Başkasından, sana kalmazdı sevilmek sırası.
Reklam
Birkaç gün içindir dünyada ikamet Çöllerde yel oldun, ırmakta su, farz et. Geçmiş, gelecekle ben kendimi üzmem, Koymam ki hem olsun, onlar bana bir dert.
Gönlüm, mecazdır aslında şu dünya dediğin, Bin bir dilekle kıvranmana yer yok ki senin! Uy git zamana, sal kendini, artık kadere, Dönmez ve yazmaz işte, yeni baştan kalemin.
Sayfa 101
youtu.be/s6pdgMLje8Y Nur salkımısın gül ki, bahar bahtıma yansın Sen başka ziyâ, başka hayâl, başka zamansın Cansın, cana kansın, aranan bir heyecânsın Sen başka ziyâ, başka hayâl, başka zamansın
Rüştü Şardağ
Rüştü Şardağ
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
262 syf.
7/10 puan verdi
Hayyam "için" mi demiştir.
Hayyam için asıl sorun içip içmemek değil, yüzyıllarca büyük günahların hepsini yüzleri kizarmadan işledikleri halde İslâm dinini namaz kıl, oruç tut, içki içme gibi ülkelerle toplamaya çalışan görevci, çıkarcı Müslümanlık anlayışıdır. " Hayyam ' ı bir dere kenarında kadehiyle baş başa koyan aynı kaderdir." Ben okuduklarımdan anladığım kadarıyla Hayyam içki içmek başkaldırma yada bütün iyi yönlerini gölgede bırakarap, nefsini yenmeye çalışıp acıdan bir nevi acıdan haz almış bazense müslüman diyenlerle dalga geçmiş. "Allahım, bilirsin ki seni, bileceğim yere ve sınıra kadar bildim.Beni bağışla.Seni tanıma çabalarım sana ulaşmak içindi."
Bütün Yönleriyle Hayyam Rubaileri
Bütün Yönleriyle Hayyam RubaileriRüştü Şardağ · Özgür Yayınları · 199015 okunma
262 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Asıl sorun içip içmemek değil, yüzyıllarca büyük günahların hepsini yüzleri kızarmadan işledikleri halde İslam dinini "namaz kıl, oruç tut, içki içme" gibi ilkelerde toplamaya çalışan görevci, çıkarcı müslümanlık anlayışıdır. Keşke günahlar içkiden ibaret olsaydı. Neyse Hayyam'ın bir rubaisiyle bitirelim.. "Var mı dünyada günah işlemeyen, söyle; Yaşanır mı hiç günah işlemeden, söyle ; Bana kötü deyip kötülük edeceksen, Yüce Tanrı, ne farkın kalır benden, söyle.."
Bütün Yönleriyle Hayyam Rubaileri
Bütün Yönleriyle Hayyam RubaileriRüştü Şardağ · Özgür Yayınları · 199015 okunma