Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sadık Güneş

Sadık GüneşEnformasyon Toplumunun Putları yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
8
Okunma
0
Beğeni
226
Görüntülenme

Sadık Güneş Gönderileri

Sadık Güneş kitaplarını, Sadık Güneş sözleri ve alıntılarını, Sadık Güneş yazarlarını, Sadık Güneş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Güvenin zayıfladığı bir ortamda hak ve hakkaniyet duyguları birey için yüktür.
Sayfa 179Kitabı okudu
Kitle içindeki birey, korkunç bir yalnızlığın pençesinde bütün enerjisini feda edeceği yeni bir adresi aramakla yorulur durur.
Sayfa 178Kitabı okudu
Reklam
Adaletin tesis edilmediği bir ortamda güven duygusu gelişmeyeceği gibi kamu vicdanı da yaralı kalır.
Modern bireyin, kitlelerin içinde eriyip yok olmayan hiç bir duygusu, düşüncesi, eğilimi yoktur.
Düşünce, insanoğlunun kendi kendisinin efendisi olması için tek yoldur.
Kitle kültürüne özgü bir durum olarak müzik kendisini tamamlayan unsurlarla beraber bireyin kontrollü ve iradi bir etkinliği olmaktan uzaklaştıkça yabancılaşma ve kimliksizleşme süreçlerine katkıda bulunmaktadır.
Reklam
Modern kültür formlarının tasarımcısı konumundaki ülkeler, refah toplumlarına özgü bir yaklaşımla çokkültürlülüğe yönelirken, teknolojik ve ekonomik bağımlılığı devam eden ülkeler hızla kültürsüzleşmektedir.
Modern insan, yalnızdır. Yalnızlığı ona kalabalıklar içinde hangi kod sistemine takıldıysa oraya göre duyarlılıklar geliştirmeye götürür. Dolayısıyla doğuştan kazandığı hiçbir değer onun işini görmez. Halbuki modernite öncesinde bireyin tarihsel deneyimi içselleştirme ve bu deneyimden bir hayat politikası geliştirmede sergilediği tavrı oldukça belirleyicidir.
Modern bireyin kitlelerin içinde eriyip yok olmayan hiçbir duygusu, düşüncesi, eğilimi yoktur. Modern birey hayatında nesnel, rasyonel, özerk anlamlandırmalara yarayacak hiçbir araca sahip değildir.
"Günümüz dünyasında can çekişmekte olan bir büyük şey var ki o da hakikat. Bir dinginlik payı olmadıkça, hakikat ölür, gider." |Ortega Y. Gasset
Reklam
Hiçbir ahlaki ve toplumsal söylem, eğlencenin gücünü aşacak donanıma sahip değildir. Markalara, idollere, sanal başarılara ve sanal liderlere gönül veren kitlelerin gözünde hiçbir hakikat, 'sahte toplumsallık' zırhını kıracak güce ulaşamıyor.
Televizyon bir haberi vermeden önce o haberi nasıl anlamamız gerektiğine dair bir zihniyet verir. Ardından kendi değişmez yorumunu zerkeder.
Askeri ve ekonomik sömürgecilik, gelecekte yerini elektronik kolonyalizme terkedecek. Artık bir ulus-devlet, Batılı ülkelerin sanayileşme sürecinde yaşadıkları evrelerden geçmeksizin Enformasyon Çağı'na atlaysbilecektir.
Gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun modern iletişim teknolojilerinden yararlanan bütün ülkeler dışarıdan -hakim güçler tarafından- programlanmış imgeler, muhayyel kimlikler, kişilikler, abartılı fenomenlerin işgali altındadırlar.
Bütünüyle bir "bilinç endüstrisi" ile karşı karşıya bulunuyoruz ve bu endüstri en masum, en sıradan ve en doğal ihtiyaçtan başlayarak tüketimin belirleyiciliğine dayalı bir kültür atmosferini öngörmektedir. Böylesi bir atmosferde başta dil, edebiyat, müzik, folklor olmak üzere siyasetin, ekonominin ve giderek dinin, ahlakın, ticaretin, bilimin ve sanatın üretim-tüketim ilişkilerine dayalı olarak yeniden biçimlendiği inkar edilemez.
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.