Şamil S. Zagitoviç

Şamil S. ZagitoviçDoğu’nun Sönmeyen Yıldızı Hayyam yazarı
Yazar
6.5/10
2 Kişi
15
Okunma
0
Beğeni
351
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

15 okur okudu.
13 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nefeste aldırmayan bir telaştır bu, Kederle inlemekten göğsüm yoruldu. Söyle neden geldim şu dünyaya neden, Bensiz bile sürdüren garip yolunu?
Neyi düşünmek ve hatırlamak istemediğini söyle bana, ne olacağını söyliyim sana.
Reklam
Hayyam’ın bazı rubailerinde şairin ahiret yaşamı hakkındaki ilkel efsanelere karşı attığı alaycı kahkahalar daha net bir şekilde duyulur. Bir kaç dörtlüğünde, kıyamet günü ölülerin dirilişin resmedilişini ve cenaze töreni ritüellerini iğneleyici bir dille alayı alır. Öldüğümde cenazem şarapla yıkansın. Mezarındaki güller şarapla sulansın. Mahşer günü beni merak eden olursa, Meyhane önündeki toprakta arasın. Ya da: Diyorlar ki:” Oruç tutup, ibadete ediniz, Nasıl yaşarsanız öyle dirileceksiniz!” Sımsıkı sarılalım sevgiliye ve meye , Belki de mahşer günü elele diriliriz .
Aptallar bilgeden sayıyor beni, Ya Rabbi ben öyle görmem kendimi, Ne dünyayı, ne kendimi bilirim, Aptallar ısrarla pîr görür beni.
Çocuktuk hakikat içe giderdik hocamıza, Büyüdük hakikat için geldiler kapımıza. Nerededir hakikat? Oluşmuşuz bir zerreden. Yel olup gideriz hayyam, başka yolu yok keza!
Buradaki zerre ve yelle Aristoteles’in dört temel elementinden ikisini atıf yapılmıştır
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
352 syf.
9/10 puan verdi
Doğu’nun Sönmeyen Yıldızı Hayyam Yayınevi yazarımız
Şamil S. Zagitoviç
Şamil S. Zagitoviç
"1952de Özbekistan SSCBde Andican şehrinde doğmuştur. Bir Rus filozofu,tarihçi ve gazeteci olmaısnın yanı sıra toplum ve siyaset adamı aynı zamanda Tarih bilimleri kandidatıdır. ( Kandidat: SSCB de bir bilim payesidir).80'in üzerinde bilimsel makale yazmıştır. Bu kitabı
Doğu’nun Sönmeyen Yıldızı Hayyam
Doğu’nun Sönmeyen Yıldızı HayyamŞamil S. Zagitoviç · Etkin Yayınevi · 201815 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
Hangi Hayyam,hangisi Hayyam.
Her yerde karşımıza çıkan belki yüzlerce rubai sahibi Ömer Hayyam,hatta Mardin'de şarap dükkanlarının önünde kaldırım taşlarında dahi rubaisi yazar. rubailerinde şaraptan büyük aşkla bahsetmesi ve hatta cennet cehennem konularında ki yorumu,hangi Hayyam hangisi Hayyam diye düşündürüyor.Zamaninda hiç anlaşılamamış ve halen ateist mi,deist mi, sufi mi,yoksa Allah dostumu anlaşılamayan ve okurun manevi durumuna göre yorumladigimiz Ömer Hayyam.omer Hayyam'i rubailerinden anlamamız çok zor zira herkesin ortak fikri anlam içinde anlam barındırdığı ve çokça ironi yaptığıdir.Sovyet yazar onu ateist demese bile Sünni islamci olmadığını söylüyor bu kitapta,bazı alimlerimiz ise ondan İslam'ın yıldızı derken Amerika'da inanılmaz bir ozgurluk savaşçısı olarak anılıyor.İmam Gazali ile olan tartışmaları fikir ayrılıkları beni çok düşündürdü zira onu görüp onunla onca hasbihal ettiği halde Gazali de onu ismaili mezhebine yakın gördüğünü ima etmiştir.matematikte geometride tıpta ve gök biliminde muazzam işlere imza atmış asırlar sonra bile geçerliliğini koruyan kuramların sahibi eşsiz bir bilim adamı.Kitapta ayriyetten o zamanki coğrafyada neler yaşandığı,özelikle Selçuklu devleti üzerine azımsanmayacak bilgiler aktarılıyor.Okumasi yorucu akıcı bir kitap sayılmaz ama her dakikasına değer
Doğu’nun Sönmeyen Yıldızı Hayyam
Doğu’nun Sönmeyen Yıldızı HayyamŞamil S. Zagitoviç · Etkin Yayınevi · 201815 okunma