Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi .Prof. Dr. Suut Kemal Yetkin‘in kurucusu olduğu bu bölüm, çocuğun sanat eğitimini 1965’ten bu yana tümel bir anlayışla inceleniyor.
Eğitimcilerin ve ebeveynlerin kesinlikle okuması gerektiğini düşündüğüm faydalı bir eser. Çocuk edebiyatı şüphesiz en hassas ve en dikkat edilmesi, incelenmesi gereken alanlardan birisidir. Çünkü ne yazık ki çocuk edebiyatı(!) adı altında çıkarılan pek çok kitap çöptür. Bu kötü eserler çocuklarımızı zihinsel açıdan tehdit etmektedir. Bu sebepten çocuk edebiyatında iyi-kötü eser ayrımını yapmakta biz yetişkinlere büyük bir sorumluluk düşmekte. "Çocuklar nasıl kitapları okumalıdır? Nasıl kitaplardan uzak tutulmalıdır? Neler onlar için daha faydalı olacaktır? Hangi kitapları okutmalıyız?" gibi sorulara tam anlamıyla cevap bulacağınız çok yönlü bir kitap.
Çocuk edebiyatı üzerine yazılmış bu kitap üç bölümden oluşur. İlk bölümde edebiyatın ve çocuk edebiyatının tanımı, çocuk edebiyatının temel işlevi gibi teorik bilgilerden söz edilmiştir. İkinci bölümde; dil gelişimi, bilişsel gelişim, kişilik gelişimi ve toplumsal gelişim olmak üzere dört gelişim alanına dair bilgiler verilmiş, sonrasında çocukların bu gelişim alanlarını geliştirmek için yaş gruplarına göre uygulama ve kitap önerilerinde bulunulmuştur. Son bölümde ise çocuk edebiyatında karakter, konu, ileti, dil ve anlatım ve resim ögelerine dair ayrıntılı bilgiler yer alır. Yazar verdiği bilgileri, çocuk kitaplarından alıntıladığı parçalarla, resimlerle örneklendirmiştir. Kitapta çoğunlukla okul öncesi döneme seslenen çocuk kitaplarından alıntılar vardır. Görünüşte akademik bir kitap gibi görünen bu kitabın aslında kolay okunan, anlaşılır, akıcı bir dili vardır. Başta okul öncesi, sınıf ve Türkçe öğretmenleri olmak üzere ebeveynlere, çocuk kitabı yazar adaylarına öneririm.
Türkçe derslerini, monotonluktan uzak ve öğrencilerin sınıfta daha aktif olarak yer alacağı ve eğleneceği şekilde işlememize olanak sağlayan bir kitap. Etkinliklerin çoğu, teknolojik ve fiziksel donanım açısından zayıf olan okul ve sınıflarda da rahatça uygulanabilir şekilde hazırlanmış. Özellikle 4 temel dil becerisinin önemi üzerinde durulmuş. Kitapta, 40 kadar etkinlik haricinde 3 tane de ayrıntılı bir biçimde hazırlanan eğitim durumu örneği mevcut. Eğitim durumu örneklerini, bire bir uygulayacak kadar beğenmesem de örnek teşkil etmesi açısından önemli buluyorum. Türkçe öğretmenlerinin kitaplığında bulunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.