Yapıtta ilk olarak ''başlangıcı bulmak'' başlığı altında, sanat tarihinin nerede ve neden başladığını anlatan yazar, sanat tarihinin yazım süreçlerini metodik ve formalist bir biçimde değerlendiriyor.
Daha çok Anadolu, Osmanlı, Selçuklu dönemlerine dair araştırmalarını ve görüşlerini belirten yazar, bu dönemlerdeki sanat anlayışlarını (minyatür, kitâbe, hat, tezhip vb.) ve gelişimi de kaynaklarla birlikte açıklıyor.
Yazar, sanat tarihinin ne olduğunu ve işlevinin gerekliliğinden de sıklıkla ve fazlasıyla derin bir biçimde bahsediyor. Bir sanat tarihçisinin görevlerinden, disiplinlerarası çalışma düzenlerinden bahsederken ikonografik ve esoterik sanat boyutunun anlamlarını da sorguluyor.
Mimar Sinan'ın keşfedilmesi, yapıtları ve yapıtlarındaki mimari anlayışı ayrı bir bölümde anlatılıyor. Zaman algısının, mekân, jeopolitik konum, tarihi coğrafya bilgileriyle anlatmayı tercih eden yazar, yapıttaki her bölümün sonunda bibliyografi bulundurmayı da ihmal etmemiş. Öyle ki bu bibliyografyalardaki tavsiye edilen kitaplar, sadece o bölüme dair araştırma yapmak isteyenler için değil, bambaşka alanlara dair bilgilere sahip önemli kitaplar.
Yazarın üslubuna gelecek olursak, yalın anlatımla birlikte zaman zaman terminolojik terimleri kullanarak salt bilgi verme amaçlı bir metin kaleme almayıp fazlasıyla sorgulama ve sorgulatma gayesi de güden bir yazar olduğunu ayrıca belirtmek isterim.
Sanat tarihiyle ilgilenen veyahut öğrenim gören herkese tavsiye ediyorum bu yapıtı. Herkese iyi okumalar diliyorum.