Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şerif Mardin

Şerif MardinDin ve İdeoloji yazarı
Yazar
Editör
8.4/10
303 Kişi
1.582
Okunma
270
Beğeni
13,4bin
Görüntülenme

Hakkında

1927 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi’nde başladığı orta öğrenimini ABD’de tamamladı. Kökleri Hz. Muhammed (S.A.V)’in torunu Hz. Hüseyin’e kadar gittiği iddia edilen Mardinizade ailesine mensuptur ve baba tarafından Betül Mardin ve Arif Mardin'in kuzenidir. Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü mezuniyetinin ardından lisansüstü eğitimini Johns Hopkins Üniversitesi’nde yaptı. Doktorasını Stanford Üniversitesi'nde Hoover Institute'de “The young Ottoman movement: a study in the evolution of Turkish political thought in the nineteenth century” başlıklı tezle savundu. Aynı tezin genişletilmiş halini 1962 yılında Princeton University Press'ten "The Genesis of The Young Ottoman Thought" adıyla bastırdı. Bu konu üzerindeki çalışmalarını 1964 yılında çıkan diğer eseri "Jön Türklerin Siyasi Fikirleri: 1895-1908" (Türkiye İş Bankası Yayınları) ile taçlandırdı. Bu iki çalışma sonraki çalışma alanını tayin etti ve Türk Modernleşmesi problematiğini genişletecek ayrıntılı makale çalışmaları ile devam etti. 1954-1966 yılları arasında dönemin önemli dergisi olan Forum'da yazarlık yaptı. Ankara Üniversitesi'nde 13 yıl hocalık yaptıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kurucu Dekanlığını ve Sosyoloji Bölümü Başkanlığı yaptı (1973). Daha sonra yaklaşık 13 sene Washington'daki American University'de İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığını yürüttü. Sonra Türkiye'ye Sabancı Üniversitesi'ne Tanzimat Dönemi Türk Düşüncesi hakkındaki çalışmalarını geliştirecek bir programın başına döndü. 2011 yılında Emeritus statüsü verilmiş, hâlen aynı fakültede çalışmaktadır. İnsan, tarih, sosyoloji, popüler kültür konularında her Pazar yayınlanan Gerçek Orada Bir Yerde adlı sohbet programında, Oğuz Haksever’in yönetiminde Gündüz Vassaf ve Murat Belge ile birlikte yer aldı.
Unvan:
Türk Sosyolog, Siyaset Bilimci
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1927
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 6 Eylül 2017

Okurlar

270 okur beğendi.
1.582 okur okudu.
66 okur okuyor.
1.391 okur okuyacak.
54 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsanlığın tarihinde görülen bütün fikirler ya saplantıdır ya şahsi çıkarların gizlenmesidir ya da çağın moda tutkunlarının ifadesidir.
Reklam
..birisi mevcut düzeni beğenmemeye başlarsa o zaman o kısır döngünün içinden çıkmak imkanı belirmiş olur.
..bir insandaki, ahlaki seviyeyi ve düşünce kudretini oluşturan eğitim sistemidir ve bu sistemi de saptayan devletin politikasıdır.
İslamiyeti kabul eden bir kabile başkanı Peygambere “Sen hükümdarımızsın” dediği zaman Peygamber ona “Hükümdar Allah’tır , ben değil “ cevabını vermişti.
Türkiye’de özel sektörde başarı göstermenin en iyi yolu devlet memuru olarak başlamaktır
“Türk Modernleşmesi, Türkleri İslam’dan uzaklaştırma çabasıdır.”
Şerif Mardin
Şerif Mardin
Reklam
Güncellendi
Uzun araştırmalarım sonucu yeni yıl için okuma listem hazır. 🥳Tavsiyelerini aldığım arkadaşlarıma da ayrı ayrı teşekkür ederim. 🙏🤗 İsteyen yararlanabilir 🤹‍♂️ Bilim; 1.
Evrenin Dokusu
Evrenin Dokusu
2.
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
3.
Beyin
Beyin
4.
Kendisini bir biyografi konusu olarak seçmiş olmam İslâmî düşüncesinin geniş boyutları için olduğu kadar, bu dünya problemlerini başkalarından önce anlamış olmasıdır.
Şerif Mardin
Şerif Mardin

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
199 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Dünyaca tanınan Türk sosyolog ve siyaset bilimci Şerif Mardin gibi birini okumak ve bu değere sahip olmak oldukça güzel. Daha önce okuduğum birçok siyasi bir kitaba göre gayet açık ve anlaşılır dille yazılmış, herkesin okuyabileceği türden bir kalem. İdeolojiyi her yönden inceleyip, objektif davranarak kaleme almayı başarmış Şerif Mardin. "İnsanlar sorgulayamadıkları ve çıkarlarıyla doğrudan ilintili olmayan süreçleri sürdürmeye koşulmuşlardır. Bu toplum ışık geçirmez bir toplumdur. İnsanlar bu toplumda günlük hayatları için doğrudan doğruya anlam taşımayan süreçlere inanmaya alışıktır. 'İdeolojiler' bu ışık geçirmez toplumsal ilişkilere yalancı bir geçerlilik sağlayan fikirlerdir, anlatımlardır. "
İdeoloji
İdeolojiŞerif Mardin · İletişim Yayınları · 2015199 okunma
340 syf.
6/10 puan verdi
"Sizi aydınlatmaya çalıştım"
Bu eser, eğitiminin büyük bir bölümünü ABD'de tamamlayan Mardin'in, şu anki devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına da etkisi olan, bir devletten diğerine geçişte önemli bir yere sahip olan Jön Türklerin 1895-1908 arasındaki siyasi hareketlerinin yazılı kaynaklar ışığında aydınlatma çalışmasıdır. Osmanlı devletinin dağılma döneminin
Jön Türklerin Siyasi Fikirleri
Jön Türklerin Siyasi FikirleriŞerif Mardin · İletişim Yayınları · 2015146 okunma
Reklam
325 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Türkiye'de Din ve Siyaset (makaleler 3)
Dünya çapında tanınan ünlü Türk sosyolog ve siyaset bilimci Prof. Dr. Şerif Mardin, Türkiye'de "mahalle baskısı" söylemini ilk defa kullanan akademisyendi. Türkiye'de Din ve Siyaset (Makaleler 3) isimli eseri, dinin Cumhuriyet Türkiye’sindeki toplumsal-kültürel varlığını, tarihî ve güncel siyasî arka planıyla birlikte vukuflu ve kapsamlı
Türkiye'de Din Ve Siyaset
Türkiye'de Din Ve SiyasetŞerif Mardin · İletişim Yayıncılık · 2010129 okunma