Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Seza Sinanlar

9.2/10
6 Kişi
17
Okunma
1
Beğeni
571
Görüntülenme

Hakkında

1973 İstanbul doğumlu Seza Sinanlar, orta öğrenimini Galatasaray Lisesi´nde gördü. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü´nü, 2001 yılında da Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü´ne bağlı Yüksek Lisans Programını tamamladı. "Atmeydanı as a public square in Ottoman Istanbul" başlıklı araştırması Bizans Atlı Araba Yarışlarından Osmanlı Şenliklerine Atmeydanı ismiyle 2005 yılında Kitap Yayınevi tarafından yayımlandı. Yüksek Öğrenimi boyunca, orta öğretimin de içinde bulunan Sinanlar, Galatasaray Lisesi´nde 1996"2007 yılları arasında Tarih, Sanat Tarihi ve İnkılâp Tarihi dersleri verdi, 5 yıl süreyle Müdür Yardımcılığı ve son olarak GSL Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörlüğü görevlerini üstlendi. Bu süre içinde geliştirdiği "Sosyal Bilimler Araştırma Laboratuarı" isimli eğitim projesi Sabancı Üniversitesi´ne bağlı Eğitim Reformu Girişimi tarafından 2003 yılında Eğitimde İyi Örnekler seçkisine kabul edilerek, İstanbul, Van, Batman ve Karabük´te tanıtıldı. Sinanlar, Doktora araştırması için Suna ve İnan Kıraç Vakfınca sağlanan burs desteğiyle 2005"2006 öğretim yılında Paris´te bulunan EHESS "École des Hautes Etudes en Sciences Sociales"- Sosyal Bilimler Yüksek Okulu´nda bir yıl süre ile serbest araştırmacı olarak derslere katıldı. 2008 yılında İTÜ Sanat Tarihi Anabilim Dalı´nda tamamladığı "Pera´da Resim Üretim Ortamı 1844"1916" başlıklı tezi ile doktora derecesi aldı. 2009 Şubat ayından itibaren Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat-Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü´nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başlayan Sinanlar, 2006 yılından bu yana da İTÜ Moda Tasarımı ve Tekstil Pazarlama Teknolojileri Bölümünde Batı Sanatı ve Medeniyeti, Endüstriyel Tasarım Tarihi ile Tekstil Tarihi derslerini vermekte olup, MELT: Migration in Europe and Local Tradition "Avrupa´da Göç ve Yerel Kültür isimli AB Projesi´nin İstanbul Koordinatörlüğünü yürütmektedir.
Tam adı:
Seza Sinanlar Uslu
Unvan:
Dr. Yazar
Doğum:
İstanbul, 21 Kasım 1973

Okurlar

1 okur beğendi.
17 okur okudu.
8 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tarihçi Alfred Rambaud bu durumu şöyle özetler: “Tanrının Aya Sofya’sı, imparatorun trinikulumu [Büyük Saray’da altın kaplamalarla süslü yemek odası] varsa, halkın da hipodromu vardır.”
Reklam
çok eski bir tarihi var atlı arabaların
atlı arabaların ilk olarak ne zaman kullanıldığı tam olarak bilinmese de, Mezopotamya uygarlıklarından Sümer ve Babil’de savaş aracı olarak kullanıldığını görüyoruz
Sayfa 23 - Kitap Yayınevi
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
88 syf.
10/10 puan verdi
Seza Sinanlar çalışmasında Atmeydanı denilen alanı şöyle tarif ediyor: “Nea Roma (Yeni Roma) hipodromundan kalan açıklığın adı. Hipodrom ise İstanbul’un en eski Bizans dönemi yapısı.” Bulundukları kentlerin en özel yapıları arasında yer aldıklarını, araba yarışlarının burada yapıldıklarını öğreniyoruz. Bizans’ta meşhur bir mücadele olan Mavi-Yeşil mücadelesinin bir sonucu olan Nika İsyanı sırasında Hipodrom ateşe verilmiş. İstanbul fethedildiğinde hipodrom harabe bir haldeydi. Hipodromdaki kalan açıklık bu sıralarda onarılmıştır. Atmeydanı aynı zamanda birçok düğüne ve sünnete sahne oldu. Yine birçok idam, ayaklanma gibi çeşit çeşit olaylara sahne oldu. Topkapı Sarayı önemini kaybedince meydan da önemini kaybetmiştir. Çalışma esnasında birçok kaynaktan yararlanılmış, ben beğendim. İyi okumalar!
Atmeydanı-Bizans Araba Yarışlarından Osmanlı Şenliklerine
Atmeydanı-Bizans Araba Yarışlarından Osmanlı ŞenliklerineSeza Sinanlar · Kitap Yayınevi · 200517 okunma
88 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
20. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanan en büyük olay ise burada art arda düzenlenmiş Sultanahmet mitingleri oldu. İlki 23 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'in işgalini protesto amacıyla yapılmış olan mitinge binlerce kişi katıldı, kürsüye gelen Mehmed Emin Efendi (Yurdakul), Halide Edip Hanım (Adıvar) ve Selim Sırrı Efendi (Tarcan) Osmanlı topraklarının işgaline karşı direniş çağrılarını buradan yaptı. Bu kitap anıtları, infazları,ayaklanmaları ve şenlikleriyle bir meydanın tarihini anlatıyor.
Atmeydanı-Bizans Araba Yarışlarından Osmanlı Şenliklerine
Atmeydanı-Bizans Araba Yarışlarından Osmanlı ŞenliklerineSeza Sinanlar · Kitap Yayınevi · 200517 okunma