Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sezgin Kızılçelik

Sosyoloji Tarihi 1 yazarı
Yazar
7.6/10
30 Kişi
396
Okunma
26
Beğeni
3.199
Görüntülenme

Sezgin Kızılçelik Sözleri ve Alıntıları

Sezgin Kızılçelik sözleri ve alıntılarını, Sezgin Kızılçelik kitap alıntılarını, Sezgin Kızılçelik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
SONSÖZ - Sonuç Olarak Machiavelli ve Batı Hakkındaki Düşünceleri
Machiavelli'ye göre, "herkesin nefret dolu olduğu bir yerde kimse güvende olamaz, çünkü kötülüğün nereden geleceğini bilemezsin; herkesten korkan biri ise kendini asla güvenceye alamaz." Machiavelli, Batı uygarlığına mensup insanlarda sevgiden ve neşeden ziyade korkunun egemen olduğunu ifade etmiştir. Netice itibariyle, Machiavelli, Batı insanının yozlaşmış, kaba, bencil, çıkarcı, hilekâr, ikiyüzlü, tutarsız, güvenilmez ve şiddet yanlısı bir insan olduğunu ayrıntılı bir şekilde tahlil etmiştir. Machiavelli, insanların, bilhassa da gözlemlediği Batı insanının "nankör, kaypak, içten pazarlıklı, sinsi, tehlike karşısında korkak, para canlısı, bencil, açgözlü, korkak ve güvenilmez" olduğunu savunmuştur. Machiavelli, Batı'da yaygın olan bu insan tipinin tehlikesine ve insanlığa verdiği/vereceği ciddi zararlara dikkat çekmiştir. Machiavelli'nin deyişiyle, "dinsiz ve şiddete meyilli, cahil, tembel, rezil ve aşağılanmış olanlar din yıkıcılardır, krallıkları ve cumhuriyetleri parçalayanlardır; erdemin, okumanın ve insanlığa yarar ve saygı getiren diğer bütün sanatların düşmanıdır ve alçaktırlar." Sözün kısası, Machiavelli, Batı insanını gaddar, acımasız, öfkeli, kindar, vahşi ve barbar olarak nitelemiştir. Machiavelli, Batı insanının insanlık için büyük bir tehdit konumunda olduğunu da ayrıca belirtmiştir.
Sayfa 224 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
İngilizlerin İrlandalılara Yapıp Ettikleri
Engels, İngilizlerin barbarlıklarının ve emperyalist arzularının daha iyi anlaşılması için onların Irlandalılara yapıp ettiklerine dikkat çekmiştir. Ingilizlerin Irlanda'daki ablukasına, Irlandalılara yaptıkları vahşete ve kötülüklere ilişkin Engels, Marx'a gönderdiği 23 Mayıs 1856 tarihli mektubunda şunları yazmıştır: "Inzibat
Sayfa 171 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Schopenhauer, Batı dünyasında bolca bulunan bencil kişinin, diğer insanlara çok fazla ıstırap verdiğini ve mühim olmayan bir ilgisini tatmin etmek için bile başkalarının can alıcı uğraşlarını harcadığını belirtmiştir. Schopenhauer, bencil kişinin, yani benmerkezci insanın, "sadece kurbanının yağını ayakkabısına bulaştırmak için birini
Sayfa 146 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
"Bir cümledir ki hayat -Ne bir virgül, ne bir hat- Birden okuyacağız. Bazen geç, bazen erken, Sonuna mezar denen Bir nokta koyacağız" (Dipnottan alıntı) Kemal Tahir
Sayfa 55
Kitap vermekten 15 yıl ağır hapse mahkûm olmak. Dehşet verici.
Kemal Tahir, 1938 yılında kardeşine ve onun arkadaşlarına kitap vermekten tutuklanmış, oldukça kötü bir muamele görmüştür.
Sayfa 58
Ücretli Komutanlar
Machiavelli, şu tespiti yapmıştır: "Paralı komutanlar ya çok iyi savaşçıdır ya da değildir; iyi savaşçıysalar onlara güvenemezsin, çünkü ya onların başı olan sana ya da senin saldırmak amacı gütmediğin birine saldırarak, hep kendi çıkarlarını düşünürler; eğer komutan işinin ustası değilse, yeteneksizliği nedeniyle seni yıkıma uğratır." Kısaca Machiavelli, paralı askerlerin hem savunmada hem de saldırı da bir işe yaramadığını, dostlar arasında kahraman, düşman karşısında ise korkak olduklarını, onları savaş alanlarında ücretlerinden başka tutacak bir şeyin olmadığını öne sürmüştür. Machiavelli, paralı askerlerle ilgili olarak devlet adamlarına şöyle seslenmiştir: “Başkalarının silahları ya üstünden dökülür, ya ağır gelir ya da seni boğar."
Sayfa 39 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Her zaman kazanacağını sananlar, kötü yaşarlar.
Sayfa 105 - BaconKitabı okudu
Bütün Annelerin anneler günü kutlu olsun
Marx'ın naklettiğine göre, annesi, Marx için "Karl, Kapital hakkında kitap yazacağına, kapital sahibi olsa, daha iyi ederdi"
Sayfa 55 - Anı YayıncılıkKitabı okuyor
Sürü İnsanı Üreten Bir Uygarlık Olarak Batı Uygarlığı
Schopenhauer, Batı uygarlığına mensup bireylerin, sıradan insan olduklarını ve onların dinî, mistik, ahlâki ve kültürel alandan ziyade mala, mülke, paraya, lükse, şatafata ve şöhrete daha fazla kıymet verdiklerini iddia etmiştir. Dolayısıyla, Schopenhauer, Batı insanının mutluluğu ve zevklerini hep kendi dışındaki maddî öğelerde aradığını detaylı bir biçimde irdelemiştir. Gerisini Schopenhauer'dan dinleyelim: "Sıradan insan hayatının mutluluğunu kendi dışındaki şeylere, mala mülke, şana şöhrete, kadın ve çocuklara, dostlara, cemiyete ve benzerine bağlar, dolayısıyla bunları kaybettiği yahut hayal kırıklığına uğratıcı bulduğu zaman, mutluluğunun temeli çöker. Bir başka deyişle çekim merkezi kendisi değildir; her heves ve arzuya bağlı olarak bu mütemadiyen yerini değiştirir. Eğer bayağı bir insansa, bir gün bu onun sayfiyedeki evi olacak, bir başka gün yeni satın aldığı atlar olacak ya da dostlara ziyafet vermek yahut seyahat etmek olacaktır, sözün özü lüksle, şatafatla dolu bir hayat... Bunun sebebi zevkini kendi dışındaki şeylerde arıyor olmasıdır." Schopenhauer, Batı insanını parayı çok değer veren ve onu her şeyin merkezine koymuş olan bir insan olarak tarif etmiştir.
Sayfa 135 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
Engels’e Göre Komünizmin Faydaları ve Şartları
Toplumun komünist örgütlenmesi üyelerine her yönde gelişmeyi içermiş yeteneklerini her yönde uygulama fırsatını verecektir. Bu sayede, çeşitli sınıflar zorunlu olarak silinip gideceklerdir. Demek ki, toplumun komünist örgütlenmesi, bir yandan sınıfların varlığı ile bağdaşmamakta ve öte yandan bizzat bu toplumun kurulması bu sınıf farklılıklarını yok etmenin araçlarını sağlamaktadır. Engels'e göre, komünist toplumu inşa edecek olan tek sınıf, proletaryadır. Proletarya, önce "proletarya diktatörlüğü" olan sosyalizmin, sonra da kendisinin de ortadan kalktığı sınıfsız toplum konumundaki komünist toplumun mimarıdır. Engels'e göre, "eğer proletarya, burjuvaziyle savaşımında, koşulların zorlamasıyla, kendisini bir sınıf olarak örgütlemek zorunda kalacak, bir devrim yoluyla kendisini egemen sınıf durumuna getirecek ve egemen sınıf olarak eski üretim ilişkilerini zor kullanarak ortadan kaldıracak olursa, o zaman, bu ilişkilerle birlikte, sınıf karşıtlıklarının ve genel olarak sınıfların varoluş koşullarını da ortadan kaldırmış ve böylelikle bir sınıf olarak kendi egemenliğini ortadan kaldırmış olacaktır. Sınıflarıyla ve sınıf karşıtlıklarıyla birlikte eski burjuva toplumun yerini, her birinin özgür gelişiminin, herkesin özgür gelişiminin koşulu olduğu bir birlik alacaktır.”
Sayfa 216 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
185 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.