Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sezgin Kızılçelik

Sezgin KızılçelikSosyoloji Tarihi 1 yazarı
Yazar
7.6/10
30 Kişi
394
Okunma
26
Beğeni
3.127
Görüntülenme

Sezgin Kızılçelik Sözleri ve Alıntıları

Sezgin Kızılçelik sözleri ve alıntılarını, Sezgin Kızılçelik kitap alıntılarını, Sezgin Kızılçelik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batı insanı ve soğukluğu :)
Sözgelimi, bir Batılıya 'nasılsınız?' demek aşağı yukarı hakaret sayılırmış. Kişiliği ile ilgileniyorsunuz, adam katiyen öyle bir şey istemiyor. Son derece tedirgin oluyor. Onların sabahleyin karşılaştıkları zaman ki sözleri, 'bugün hava ne güzel' falan gibi şeyler. Bizde öyle değildir kim olursa olsun 'Kendinizi iyi hissediyor musunuz? nasılsınız? Bugün sizi daha iyi gördüm...' falan deriz bu aslında batılı insanın idrak edemeyeceği ve bizim çok kullandığımız için hiç değer vermediğimiz son derece önemli bir insan münasebetidir.
Sayfa 22
Çünkü her istediğini yapan bir Prens delidir, her istediğini yapan bir halk da bilge değildir.
Sayfa 178 - anı yayıncılıkKitabı okuyacak
Reklam
İngilizlerin İrlandalılara Yapıp Ettikleri
Engels, İngilizlerin barbarlıklarının ve emperyalist arzularının daha iyi anlaşılması için onların Irlandalılara yapıp ettiklerine dikkat çekmiştir. Ingilizlerin Irlanda'daki ablukasına, Irlandalılara yaptıkları vahşete ve kötülüklere ilişkin Engels, Marx'a gönderdiği 23 Mayıs 1856 tarihli mektubunda şunları yazmıştır: "Inzibat
Sayfa 171 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
Kötü İnsanların Uygarlığı Olarak Batı Uygarlığı
Machiavelli'ye göre insan; kötü ruhlu ve ahmak bir yaratıktır. İnsan, genel olarak kötüdür. lyi olmak isteyen insan, kötüler arasında ezilmeye mahkûmdur. Machiavelli, "insanların kötü olduklarına, özellikle de Batı'da bolca kötü insanın bulunduğuna vurgu yapmış, kötüler arasında iyi olan insanın hayata tutunamayacağını öne sürmüştür. Kendi deyişiyle, "her şeyde ve her yerde iyi insan olarak görünmek isteyen kimse, bunca kötü insanın arasında yok olmaktan kurtulamaz." Kötü tinli olan ve olabildiğince kötü eylemler sergileyen insanlar yüzünden Machiavelli, Batı düzenini "iyilik"lerle değil, “Kötülük"lerle betimlemiştir. Başka bir deyişle Batı dünyası, kötü insanlar sayesinde iyiliklerin kaybolduğu, kötülüklerin ise sürekli bir biçimde boy attığı bir mekân haline gelmiştir. Machiavelli'ye göre, “insanlar kötüdürler, ellerine geçen ilk fırsatta kötülük yaparlar. İyi olmalarını gerektiren bir gerekçe olmadıkça, insanlar hep kötü davranırlar. İnsanlar iyilik yapmaktan pek hoşlan- mazlar, yani "insanlar iyi zamanlardan sıkılırlar." Böylece Machiavelli, Batı'da iyiliğin yerini daima kötülüğün aldığından söz etmiştir. Machiavelli, Batı dünyasının "her zaman aynı kötülüklerin" ve "hep aynı toptan kötülüğün" olduğu bir yer olarak görmüştür.
Sayfa 61 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
Geleceği önden görmek ancak geçmiş anlaşıldığı takdirde mümkündür.
SONSÖZ - Sonuç Olarak Engels ve Batı Hakkındaki Düşünceleri
Engels, İngiltere'de toplumsal savaşın hızla ilerlediğini, herkesin kendisini korumaya çalıştığını ve her önüne çıkana karşı kendisi için savaştığını öne sürmüştür. Artık hiç kimsenin insanlarla barış içinde yaşamayı düşünmediğini, tüm karşıtlıkların tehditle, zorbalıkla ya da mahkemede çözüldüğünü bildirmiştir. Kısacası, Engels'e göre, İngiltere'de herkes, komşusunu ya ortalıktan temizlenmesi gereken bir düşman ya da kendi yararı için kullanabileceği bir araç gibi görmeye başlamıştır. Engels, burjuvazinin mahvettiği İngiltere'de insanlar arasındaki savaşın her yıl daha sert, daha hırslı ve daha uzlaşmaz biçimde büyüdüğünü, yani düşmanların adım adım iki büyük kampa (bir yanda burjuvazi, öte yanda işçiler) bölündüğünü ileri sürmüştür. Engels, kapitalist toplumdaki işçilerin sefaletine yol açan etkenler arasında üretim sürecinde makinelerin yoğun kullanılmasına ve makinelerdeki sürekli iyileştirmelerin rolüne vurgu yapmıştır. Engels, kapitalist üretim tarzındaki burjuvazinin mülkiyetinde olan makinelerin işçileri üretim dışında bıraktığını, yoksulluk ve suç ürettiğini öne sürmüştür. Kendi deyişiyle, "makinelerdeki her iyileştirme, işçileri işsiz bırakıyor ve ilerleme arttıkça, işsiz sayısı daha da çoğalıyor; bu çerçevede, her büyük ilerleme, bir miktar işçi üzerinde ticari bunalım etkisi yapıyor; yoksunluk, sefillik ve suç üretiyor.
Sayfa 232 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Sanayi Devrimi’nden ve Makineleşmeye Geçilmeden Önce İnsanlar
Çoğu güçlü-kuvvetli, yapılı insanlardı; komşu köylülerden pek farklı bir görünümde değillerdi. Çocukları, temiz kır havasında büyüyordu; çalışmada ana-babalarına yardım ederlerse, bu ancak ara sıra olurdu; onlar için sekiz ya da on iki saat çalışma diye bir kaide yoktu. 'Saygın' insanlardı, iyi koca, iyi şey söz konusu
Sayfa 202 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
Sürü İnsanı Üreten Bir Uygarlık Olarak Batı Uygarlığı
Toplumlar, düşünen ve sorgulayan insanlardan ziyade ortalama ve vasat insanlarla doludur. Machiavelli'nin bildirdiği gibi, "dünya sıradan insanlarla doludur." Machiavelli, sıradan insanların en fazla bulunduğu toplumların Batı toplumları ve onları kuşatan Batı uygarlığı olduğunu iddia etmiştir. Machiavelli; Batı uygarlığını,
Sayfa 66 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
Engels’e Göre Komünizmin Faydaları ve Şartları
Toplumun komünist örgütlenmesi üyelerine her yönde gelişmeyi içermiş yeteneklerini her yönde uygulama fırsatını verecektir. Bu sayede, çeşitli sınıflar zorunlu olarak silinip gideceklerdir. Demek ki, toplumun komünist örgütlenmesi, bir yandan sınıfların varlığı ile bağdaşmamakta ve öte yandan bizzat bu toplumun kurulması bu sınıf farklılıklarını yok etmenin araçlarını sağlamaktadır. Engels'e göre, komünist toplumu inşa edecek olan tek sınıf, proletaryadır. Proletarya, önce "proletarya diktatörlüğü" olan sosyalizmin, sonra da kendisinin de ortadan kalktığı sınıfsız toplum konumundaki komünist toplumun mimarıdır. Engels'e göre, "eğer proletarya, burjuvaziyle savaşımında, koşulların zorlamasıyla, kendisini bir sınıf olarak örgütlemek zorunda kalacak, bir devrim yoluyla kendisini egemen sınıf durumuna getirecek ve egemen sınıf olarak eski üretim ilişkilerini zor kullanarak ortadan kaldıracak olursa, o zaman, bu ilişkilerle birlikte, sınıf karşıtlıklarının ve genel olarak sınıfların varoluş koşullarını da ortadan kaldırmış ve böylelikle bir sınıf olarak kendi egemenliğini ortadan kaldırmış olacaktır. Sınıflarıyla ve sınıf karşıtlıklarıyla birlikte eski burjuva toplumun yerini, her birinin özgür gelişiminin, herkesin özgür gelişiminin koşulu olduğu bir birlik alacaktır.”
Sayfa 216 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
Ücretli Komutanlar
Machiavelli, şu tespiti yapmıştır: "Paralı komutanlar ya çok iyi savaşçıdır ya da değildir; iyi savaşçıysalar onlara güvenemezsin, çünkü ya onların başı olan sana ya da senin saldırmak amacı gütmediğin birine saldırarak, hep kendi çıkarlarını düşünürler; eğer komutan işinin ustası değilse, yeteneksizliği nedeniyle seni yıkıma uğratır." Kısaca Machiavelli, paralı askerlerin hem savunmada hem de saldırı da bir işe yaramadığını, dostlar arasında kahraman, düşman karşısında ise korkak olduklarını, onları savaş alanlarında ücretlerinden başka tutacak bir şeyin olmadığını öne sürmüştür. Machiavelli, paralı askerlerle ilgili olarak devlet adamlarına şöyle seslenmiştir: “Başkalarının silahları ya üstünden dökülür, ya ağır gelir ya da seni boğar."
Sayfa 39 - Anı YayıncılıkKitabı okudu
184 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.