Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

n e v r a

Sabitlenmiş gönderi
Baharın Ettikleri
Böyle bir vaka gerçekten olabilirdi, değil mi? Öyle ya, olur olur! Niçin olmasın? Olmadı halbuki. Hepsini kendim uydurdum.
Reklam
68 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Katip Bartleby
Katip BartlebyHerman Melville
8/10 · 12,2bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bartleby kalabalıklarla dolup taştığına tanıklık ettiği bir manzaranın büründüğü yalnızlığın yegane bir izleyicisiydi!
Bartleby'nin yoksulluğu büyüktü büyük olmasına, ama asıl korkunç olan yanı yalnızlğıydı!
Reklam
n e v r a
Bir kitabı okumaya başladı
Peygamberler Tarihi
Peygamberler TarihiÖmer Nasuhi Bilmen
7.3/10 · 17 okunma
Nietzsche, "Meşgul İnsanlanın Temel Eksikliği" isimli aforizmasında şöyle der: "Meşgul olanlarda ekseriyetle daha yüksek bir meşguliyet eksikliği vardır... Bu açıdan tembeldirler. Meşgul olanlar, mekaniğin ahmaklığı uyarınca, bir taşın yuvarlanışı gibi yuvarlanıyorlar."
Bugün, aralık ve ara-zamanlar açısindan çok fakir, ara verme kıtlığının olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Hızlanma, bütün ara-zamanları lağvetmektedir.
Yalnızca tanrıya veya öte dünyaya değil, gerçekliğin kendisine karşı da yitirilen inanç insan hayatını da kökten geçici kıldı. Hayat hiçbir zaman bugünkü kadar geçici olmamıştı.
Arendt'e göre iş toplumu olan modern toplum edim imkanını imha ederken, insanı aminal laborans, yani çalışan hayvan derekesine indirmiştir. Edim, aktif olarak yeni süreçlere yol açmalıdır. Fakat modern insan, edilgen olarak anonim hayat sürecinin insafına bırakılmıştır. Hatta düşünmek bile bir beyin fonksiyonu olan hesaplamaya indirgenir.
Reklam
Bir zaman ve dikkat tekniği olan multitasking medeniyetin ilerleyişini temsil etmez. Multitasking, insanı geç-modern işçi ve bilgi toplumunda yalnızca çalışmasına uygun bir kabiliyet değildir. Multitasking, daha ziyade, bir gerilemedir. Özellikle vahşi doğadaki hayvanlar arasında bir hayli yaygındır. Balta girmemiş ormanda hayatta kalabilmek için vazgeçilmez bir dikkat tekniğidir.
Depresyon, pozitifliğin aşırılığı altında ızdırap çeken toplumun hastalığa yakalanmasıdır. Kendi kendisiyle savaşı sürdüren insanlığın akisidir.
Her şeyden önce depresyon, bir yapabilme ve edebilme yorgunluğudur. Depresif bireyin hiçbir şey mümkün değil çığlığı ancak her şeyin mümkün olduğuna inanılan bir toplumda mümkündür.
21. yüzyıl toplumu artık bir disiplin toplumu değil, performans toplumudur. Sakinleri de itaatkar özne değil, performans öznesidir. Bu özneler kendi kendilerinin müteşebbisleridir.
21. yüzyıl ne bakteriyel ne de viral; bilakis sinirsel olarak belirlenmiştir. Depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu [DEHB], sınırdaki kişilik bozukluğu [SKB] veya tükenmişlik sendromu [TS] gibi sinirsel hastalıklar başlamakta olan 21. yüzyılın patalojik manzarasını tayin etmektedir.
1.538 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.