Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Simel Parlak

Simel ParlakÇok Öfkeliyim yazarı
Yazar
10.0/10
2 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
232
Görüntülenme

Simel Parlak Gönderileri

Simel Parlak kitaplarını, Simel Parlak sözleri ve alıntılarını, Simel Parlak yazarlarını, Simel Parlak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
150 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Geç olmadan okuyun! Partnerinizi seçerken etkili olacak.
Çok Öfkeliyim/ Ergenlerde ve Gençlerde Partner Şiddeti kitabını okumadan önce partner şiddetinin en erken ergenlik çağında başladığından habersizdim. Sanırım bu kitapta da bahsedildiği gibi ergenlerde partner şiddetinin uzmanlar ve yetişkinler tarafından yeterince dikkate alınmamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Kitap ergen ve genç bireylerle yapılmış röportajlar üzerine yazılmış, şiddetin özünü, nasıl ortaya çıktığını, çevresel etkileri, şiddet öncesi ve sonrası hisleri, yaşanmış şiddet öykülerini anlatan, nesiller boyu kültürel kodlarımızla bize ulaşmış doğru olarak benimsenmiş yanlışlarımızı gözler önüne seren ve çözüm önerileri sunan bir araştırma kitabı. Konu üzerinde uzman olmayan bizler için de sade bir dille yazılmış, okurken kendimize pay çıkaracağımız çok güzel bir çalışma.
Çok Öfkeliyim
Çok ÖfkeliyimAzize Nilgün Canel · Okuyan Us Yayınları · 20206 okunma
Baktığı ve konuştuğu her bireyi sevebileceği kaygısı, kişi tarafından çarpıtılarak sahiplenme ve kimseyle paylaşamama olarak adlandırılıyor ki her ikisi de rasyonel düşünce biçimleri değil.
Sayfa 120Kitabı okudu
Reklam
Sevginin en doğal göstergesinin güven değil kıskançlık olduğu yanılgısına sahibiz. Bu da karşısındaki kişiyi kontrol etme isteğini haklılaştıran söylemlere dönüşüyor ve sonuç şiddet oluyor.
Sayfa 115Kitabı okudu
Erkeğin bedensel açıdan daha güçlü olduğunu, kadının duygusal ve mantıksal açıdan daha dayanıklı olduğunu söylüyorlar. Kadınları erkeklere oranla daha güçlü bulanlar da, kadının dayanıklı olmasına, zorluklara katlanmasına ve duygularını kontrol etmesine vurgu yapıyor. Aslında böyle düşünüyor olmaları şaşırtıcı değil çünkü toplumsal cinsiyet rollerimiz, yaşadığımız toplumda kadından bunları bekliyor. Fedakâr olması, her türlü zorluğa katlanması gibi yüklemeler...
Ergenlik dönemindeki partnerler genellikle kıskançlık ve kontrol etme davranışını, sevgi ve sadakat ile karıştırıyor. Ayrıca genç bireyler parner şiddetinin evlenme veya birlikte yaşama ile sonlanacağını düşünme yanılgısına da sahipler.
Yetişkinler gibi ergenler de partner şiddetini ifade etmede kararsız kalıyor ve çoğu zaman gizliyorlar. Özellikle ergenlerde şiddet uygulayan (istismarcı) tarafından öç alınacağına dair endişe, yaşanan şiddetten dolayı kendini suçlama, hata yaptığına dair inanç ve zor kazandıkları bağımsızlıklarını kaybetme korkusu çok baskın.
Reklam
Bizim toplumumuzda neyin psikolojik şiddet olduğunun bilinmiyor veya bunun göz ardı ediliyor olması da ayrı bir sorun.
Küsme, sürekli eleştiri, suçlama, tehdit ve zorbalık, aşağılama, utandırma, davranışları manipüle etme hatta yeni gençliğin tabiri ile "trip atma" aslında psikolojik şiddete giriyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2013 yılında Türkiye Ergen Profili Araştırması yapmış. Araştırmanın sonucuna göre bir sorunu olduğunda konuşarak çözmeyi tercih edenlerin oranı sadece %35,5 iken %23'ünün tercih ettiği davranış şekli bağırma, dövme, kırıp dökmeyi içeren saldırgan davranışlar.
Düşman, hikâyesini duymadığınız kişidir.
Reklam
İki tür partner ilişki tipinde daha az çatışmalı bir beraberlik yaşandığını öne sürüyor. Ortak ilgilere sahip partnerler ve romantik ilişkilerinden beklentileri az olanlar.
Uğruna şiddete başvurulmaktan çekinilmeyen "şeref" bütün Akdeniz ülkelerinin ortak özelliği...
Bebeklikte başlayan ve sevgi kılığında gizlenen şiddetle, bireye fiilen zarar verilmektedir. Bu şiddet çoğunlukla sevgi adına yürürlüktedir.