Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Soltanşa Atanıyazov

Soltanşa AtanıyazovŞecere yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
284
Görüntülenme

Soltanşa Atanıyazov Gönderileri

Soltanşa Atanıyazov kitaplarını, Soltanşa Atanıyazov sözleri ve alıntılarını, Soltanşa Atanıyazov yazarlarını, Soltanşa Atanıyazov yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkmenler'in asıl kısmı, Kırgızistan'ın ÇÜ-Talas nehirleri ile Issıkköl kenarlarında yaşamıştır.
Reklam
16. Yüzyıldan sonra Türk boyları ve Türkmenler İranlılara da Kızılbaş demişlerdir.
Emir Haydar, Safevi ordularına 12 imamın hatırasına 12 tane kızıl şeritli başlık giymeyi eömretmiştir. Bunun için önce bu ordulara sonra Safevilere tâbi olan ve İslam dininin Şii mezhebine dâhil olan bütün Türk boylarına, bunun yanında Şamlı, Rumlı, Tekeli, Avşar, Gacar gibi Türkmen boylarına da gızılbaş adı verilmiş ve öyle de kalmıştır.
Gumlı: "kumda oturanlar" : Daglı: "dağda yaşayanlar"
Çok eskiden Orta Asya'da yaşayan sonra miladın başlarında (2.-4. Yüzyıllar) Ural eteklerine göçen kuvvetli bir halk olan Gunlar (Hunlar), birçok Türk boyunun bu arada Türkmenler'in asıl atalarıdır.
Reklam
Alman alimlerinin (V. Bang) fikrine göre, Gök adını taşıyan Türk boyları gök (yeşil) ormanlarda yaşadıkları için bu adı almışlardır. Eski dönemlerde (6. Ve 8.) yüzyıllar Mogilyan Kağan'ın önderliğindeki Türkler Doğu Hangay dağlarının eteğindeki Ötüken vilayetinde gür ormanların içinde yaşamışlardır. Onlara Gök Türkler denilmiştir.
Günümüz Türkmen Türkçe'sinde daha çeşitli ama birbirine yakın anlamlar veren "gov, govak, gabık, gap, gâp" sözcükleri aslında eski Türkçe "ga" sözcüğünden ortaya çıkmıştır. Kaşgarlı Mahmut'un sözlüğünde bu sözcüğün "garındaş", "grup", "topluluk" anlamları vardır. Demek ki, "gov" etnonimi ilk türediği devirde "cem" yani "urug", "oymak" anlamlarında ortaya çıkmıştır.
enteresan
Gonur oymağından dul, ama zengin bir kadın, kendisi asil olmasına rağmen kapısında hizmet eden kölesiyle evlenir. Bu asil kadından ve köleden doğan çocuklara "gatır" adı verilmiştir.
"gov" sözcüğünden ve çokluk, aitlik bildiren "-ak", "ı", "çı" eklerinden ibarettir.
Reklam
Gayılar, günümüz Türkmenistan topraklarında bağımsız boy olma özelliğini kaybetmiş, uruk şeklinde Göklenlerin ve Bayatların içerisine katılmışlardır. Çünkü bu boyun vekillerinin çoğu Selçuklu göçü devrinde Türkiye, İran, Irak, Suriye ve Kafkas yurtlarına göçmüştür.
Gınıklar 11. Yüzyılda en güçlü, ağa konumunda, insan sayısına göre aşırı kalabalık bir boy olsa da daha sonra bu sırayı Gayılar almıştır.
Sonuç olarak, bugünkü Ârsarı, Salır ve Sarık boylarının içinde rastlanan Gazanlar'ın çok eski Türk (Türkmen) boy olduğunu, bu boyun Türkmen kanını Tatar (aslında Kırım Tatarları) Bulgar, belki de Çuvaş, Macar halklarının kanıyla karıştırmış olabileceğini yani akraba olabileceklerini unutmamalıyız.
Bu Salırların arasında Gazan uruğunun temsilcileri de olmalı diye tahmin etmekteyiz. Sonra buraya gelen Salırlar ve Türkmen boyları Türk ve Türk olmayan boylarla karışıp, Kırım Tatarları adlı etnik grubu oluşturmuşlardır.
Tarihi eserlerden anlaşıldığına göre, Selçukluların göçleri zamanında Türkiye ve Kafkasya'ya giden Türkmenlerinin (aslen Salırlar) bir bölümü 1263-1264 yıllarında Saltık Baba'nın önderliğinde Kırım'a gitmişlerdir.
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.