Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şule Özsoy Boyunsuz

Şule Özsoy Boyunsuz1982 Anayasası’nın Yapım Süreci yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
8
Okunma
1
Beğeni
662
Görüntülenme

Hakkında

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirmiştir. Aynı Üniversitede kamu hukuku yüksek lisansı yapmış; University of Essex’de (İngiltere) insan hakları hukuku alanında doktora (Ph.D) derecesi almıştır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmış, 2002 yılında İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nde hukukçu olarak görev yapmıştır. 2004 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne yardımcı doçent, 2011 yılında anayasa hukuku doçenti, 2017 yılında da profesör olarak atanmıştır. Halen Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Anayasa Hukuku Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Avrupa insan hakları hukuku, İnsan hakları teorisi, hükümet sistemleri, Türk anayasa hukuku başlıca akademik çalışma alanlarıdır. “1982 Anayasasının Yapım Süreci”, “Measuring Compatibility with the European Convention on Human Rights: The Turkish Example in the Free Speech Context”, “Başkanlı Parlamenter Sistem”, “Dünyada Başkanlık Sistemleri” isimli kitapları, yerli ve yabancı çok yazarlı kitaplarda ve dergilerde yayınlanmış makaleleri mevcuttur.
Tam adı:
Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz
Unvan:
Profesör, Hukukçu ve Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
8 okur okudu.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Seçimlere kimlerin gireceğine karar veren askeri rejim, ülkenin hukuk düzenini türlü çeşitli yasak ve sınırlamalarla doldurduktan sonra, özgürlüklerin toplum yapısını bozduğu anlayışını yerleştirerek iktidarı bırakmıştır.
Sayfa 65
Sosyal adaletten bazı sınıflara düşen pay, darbenin felsefesi içinde, ölmeden ve gülmeden yaşamaktır.
Sayfa 41 - On İki Levha Yayınları
Reklam
1982 Anayasası pek çok yazarın hemfikir olduğu şekilde, 1961'den çok daha az demokratik ve özgürlükçüdür. 1961 Anayasası'nı eleştirenler, bir önceki bölümde ifade edildiği gibi hep özgürlükçü yanından, bireyi korumak amacıyla seçilmişleri sınırlayan yapısından şikâyetçi olmuşlardır.
Sayfa 65
...darbenin amacı; ülke bütünlüğünü korumak, milli birlik ve beraberliği sağlamak, muhtemel bir iç savaşı ve kardeş kavgasını önlemek, devlet otoritesini ve varlığını yeniden tesis etmek ve demokratik düzenin işlemesine mani olan sebepleri ortadan kaldırmak olarak belirtmiştir. Bu amaçlar sürekli olarak tekrarlanarak, darbenin üstün birtakım değerleri korumak için yapıldığı fikri telkin edilmekteydi. Sayılan sebepler, pek çok vatandaşı, ülkenin içinde bulunduğu koşullar gereği, ikna edecek cinstendi.
Sayfa 36 - On İki Levha Yayınları
Özgürlükçü demokrasi, darbecilerin söylemlerinde daima huzur ve güven temalarıyla birlikte ifade edilmiştir. Oysa gerçek özgürlükçü demokrasilerde insanların huzurunu kaçıran fikirler de korunmaktadır.
Sayfa 42 - On İki Levha Yayınları
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
157 syf.
·
Puan vermedi
80 darbesi öncesi Anayasa tartışmaları, yeni anayasanın oluşum evreleri, anayasa yapım sürecine yapılan etkiler ve toplumda yer alan stk ile hukuk fakültelerinin ve yargının etkisi eserde tartışılmaktadır.
1982 Anayasası’nın Yapım Süreci
1982 Anayasası’nın Yapım SüreciŞule Özsoy Boyunsuz · On İki Levha Yayınları · 20104 okunma