Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tamer Bayrak

Tamer BayrakSanal Gerçeklik VR yazarı
Yazar
3.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
337
Görüntülenme

Tamer Bayrak Sözleri ve Alıntıları

Tamer Bayrak sözleri ve alıntılarını, Tamer Bayrak kitap alıntılarını, Tamer Bayrak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçeğin temsili sunumu olan sanal; üç boyutlu teknolojilerle birlikte gerçeğin yerini alabilmektedir.
İletişim araçları bilgi aktarmanın yanı sıra bireyin duyu organına etki ederek onun nasıl düşünmesi gerektiğini de belirlemektedir.
Reklam
Teknolojiyle güncellenen iletişim araçları; devletin kitleleri yönetme, bilgilendirme, kontrol etme ve istediği gibi yönlendirme işlevleriyle kullanılmaktadır. Innis'in de belirttiği gibi kitleler iletişim araçlarıyla yönetilmektedir.
Neye inanacağımız yeni medyayı yönetenler tarafından seçilmekte ve kitlelere sunulmaktadır. Günümüz toplumu zevk, eğlence için çalışmakta ve buna yönlendirilmektedir. Çünkü birey kendi kararlarıyla değil, küresel sistemin kararları doğrultusunda biçimlendirilmektedir. Biçimlendirme işlemi sonucunda bireyler birbirine benzeyen özelliklere bürünmektedir.
Sayfa 123Kitabı okudu
İnsanoğlu hafızasının gücünü kullanmamakta ve bunun için asistan teknolojiler ile hafızasını desteklemektedir. Bu bağlamda insan dış zihinlere ihtiyaç duymakta ve bunun için de teknolojiyi geliştirmektedir. Ancak dış zihin insanın hayatını mahvetmektedir ve olumsuz etkilerin fazla olduğu görülmektedir. Bunun sonucu olarak insanlar teknolojinin birer kölesi haline gelmektedir.
Veri, günümüzün en önemli kaynağıdır. Goodman'ın belirttiği gibi bilgiye sahip olmak iktidarı, kodlar ise hükümdarları güçlendirir ve böylece George Orwell'in belirttiği kontrol devleti (büyük birader) oluşumu gerçekleşir. Verinin anlamlı analiziyle birlikte her türlü kontrol sağlanabilmektedir.
Reklam
Bireyler yeni medyayı severek kullanmaktadır. Her türlü aktiviteye gönüllü dahil olmaktadır. Bu ortamda çalışan birey diğerlerinin yaptıklarını kopyalamaktadır. Taklitçilik yaygınlaşmakta ve yapılan işler özel gibi görülseler de esasında yapılanlar sıradandır.
Sayfa 123Kitabı okudu
Boudrillard, hiper gerçek olarak tanımlanan simülasyonun, insanın yaşamını tamamen sarmış olduğunu belirtmektedir. Örneğin televizyon gerçek hayat gibi algılanmaktadır ve bunun nedeni gerçek ile imgenin birbirine karışmasıdır. Bu nedenle gerçeklik algısı çökmektedir ve görünüm hiper gerçek halini almaktadır. Boudrillard'a göre simülasyon, gerçeği olmayan ve zaten bir kopyadan ibaret olan bir şeyin kopyasını anlatan bir kavramdır. Bu anlamda insanın etkileşimde bulunduğu her şey görüntüden ibarettir ve cansızdır.
Postman, iletişim ortamına eleştirel yaklaşmaktadır. İletişim ortamının kontrol mekanizmasının bir aracı olduğu ve bu araçla kitlelerin istenen enformasyonlarla donatılması belirtilmektedir. Bu bağlamda Postman yeni iletişim araçlarının da gözetim toplumu anlayışıyla güncellenerek yaşamın kontrol araçları olarak devamlılığını koruyacağını belirtmektedir.
Medya, toplumları yönetebilmek için bir araç olarak görülmektedir. Yapısı itibariyle medya, bireylerin küresel çapta denetimini mümkün kılmaktadır. Böylelikle bireylerin tüketim alışkanlıkları gibi özellikler rahatlıkla takip edilebilmektedir.
Reklam
İnsan, iletişimi toplumsal anlamda yapılandırmaktadır. Bu anlamda oluşturduğu toplumsal sistem ve yönetim biçimlerinin uyguladığı siyasal sistem iç içe geçmektedir. Böylelikle oluşan bu karmaşık yapıyı kolaylıkla sürdürebilmek için kitle iletişim sistemlerine ihtiyaç duymaktadır.
Geleceğin bireyleri tamamiyle dijital teknolojilerle donatılmış bir dünya ile karşı karşıya kalacaktır. Bu noktada sanal teknolojiler de toplumu biçimlendirerek yoluna devam edecektir. McLuhan'ın belirttiği gibi bizim ürettiğimiz teknolojiler bizleri biçimlendirmektedir. İşte sanal gerçeklik sistemleriyle de bu durum devam edecek, sanal dünya ve gerçek dünya arasındaki kargaşa da artacaktır. Zamanla sanal olanla gerçek olan arasındaki bağ-ilişki kaybolacak ve bu durum sıradanlaşacaktır.
Sayfa 116Kitabı okudu
Simülasyon, gerçeklikten yoksun olan gerçeğin modeller aracılığıyla yeniden üretilmesidir ve toplumu pasif kılmak için oldukça sık kullanılmaktadır.
Kullanıcının kendisini sanal dünyada hissetmesi veya sanal ortamda bulunma hissi, sanallığın gerçeklik seviyesini arttırmaktadır. Televizyon veya film seyretmek, kitap okumak veya resim yapmak gibi aktiviteler de, bazı araştırmacılar tarafından sanal gerçeklik olarak nitelendirilmektedir. Burada önemli olan, kişinin gerçek dünyadan ne kadar soyutlandığıdır.
Sanal gerçeklik teknolojisi kullanıcı bireylerin interaktif, tam katılımlı, duyularının tamamına hitap eden deneyimler yaşamasını sağlamaktadır. Bu teknoloji sayesinde kullanıcı birey, görsel algısı vasıtasıyla farklı bir ortamda bulunduğu izlenimine kapılmaktadır. VR teknolojisi, kullanıcı bireyin duyularını kandırarak bireyi içinde bulunduğu sanal gerçek dünyanın aslında gerçek dünyanın bir parçası olduğuna inandırmayı amaçlayan bir dizi teknolojiden oluşur.
Sayfa 105Kitabı okudu
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.