Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tevfik Güran

Tevfik Güranİktisat Tarihi yazarı
Yazar
Çevirmen
7.9/10
9 Kişi
49
Okunma
5
Beğeni
2.169
Görüntülenme

Tevfik Güran Gönderileri

Tevfik Güran kitaplarını, Tevfik Güran sözleri ve alıntılarını, Tevfik Güran yazarlarını, Tevfik Güran yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bir ülkede yeniliklerin hızlanabilmesi için ekonomik teşvik ve teknik imkân en temel koşullardır."
Sayfa 166Kitabı okudu
Kölelik köle sahiplerine zenginlik sağladı, fakat teknolojik yenilikleri engelledi.
Sayfa 31 - D&R YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Reklam
Türkiye Ekonomisi
1980 sonrasında ise dünyadaki gelişmelere paralel olarak ithal ikameci ekonomik büyüme modeli yerini piyasa yanlısı neo-liberal politikalara bıraktı ve dışa açılarak ihracata yönelen bir ekonomi stratejisi benimsendi. İthalat sınırlamaları gevşetildi, ithal ikamesi yoluyla geliştirilen sanayi dış rekabete açılmaya başlandı.
Sayfa 266 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
OPEC
OPEC ülkeleri ham petrolün fiyatını hızla artırarak gelirlerini önemli ölçüde yükselttiler. OPEC üyesi ülkelerin 2012 yılı petrol gelirleri 1,261 trilyon dolara ulaşmıştır.
Sayfa 257 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
Marshall Planı
Avrupa’daki en büyük problem ise dolar kıtlığıydı. Sorunun çözümünü Marshall Planı çerçevesinde 1948 yılında savaş sonrası Avrupa ekonomisinin yeniden yapılandırılması amacıyla kurulan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü (OEEC) aracılığıyla ABD’nin Avrupa’ya yaptığı mali yardımları kolaylaştırdı. Planda yapılacak toplam yardım miktarı 23 milyar dolar olarak saptanmıştı. 1947 yılı sonu ile 1952 yılı başları arasında ABD’den borç ve hibe şeklinde fiilen yapılan yardım 13 milyar dolar oldu. Bu sayede Avrupa ülkeleri gerek duydukları malları dolar bölgesinden satın alabildiler. Programın uygulamaya başkadığı ilk yıldan bu malların 1/3’ü yiyecek, yem ve gübreydi. Daha sonra ağırlık Avrupa sanayilerinin yeniden kurulmasını sağlayacak ham maddelere, sermaye mallarına ve yakıta kaydı. Marshall Planı, 1952’de sona erdi. Plan Batı Avrupa’nın ekonomik canlanmasında önemli rol oynadı.
Sayfa 253 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
2. Dünya Savaşı
İkinci Dünya Savaşı tarihin en yıkıcı ve yaygın savaşıydı. Askeri harcama olarak savaşın maliyeti 1990 yılının satın alma gücüyle 1 trilyon dolardan fazlaydı. Savaş Batı Avrupa’da 15 milyon insanın ölümüne neden oldu. Milyonlarca insan yaralandı, evsiz kaldı, açlıktan ve hastalıktan öldü. Savaş sırasında Rusya’da 15 milyon asker ve sivil insan hayatını kaybetti. Hava bombardımanları, pek çok şehri yerle bir etti. Demir yollarına, köprülere, limanlara ve rıhtımlara yapılan saldırılar nedeniyle ulaşım tesisleri harap oldu.
Sayfa 252 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
Reklam
1929 Büyük Buhran
1929 Ekim’inde New York borsasında yaşanan kriz hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden oldu. Bankaların verdikleri kredileri geri istemeleri yatırımcıları, senetlerini ellerinden süratle çıkarmaya sevk etti. Amerikalılar artık Avrupa’da yeni yatırım yapmadıkları gibi, mevcut fonlarını da çektiler. 1930’lar boyunca Avrupa’dan sermaye çekişi sürdü.
Sayfa 250 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
Hiper Enflasyon ve Mark
Daha sonra markın değer kaybı çok hızlı oldu. 15 Kasım 1923’te son resmi işlemde doların değişim kuru 4,2 trilyon marktı. Markın değeri basıldığı kağıdın değerinin de altına düşmüştü. Alman otoriteler 1 trilyon eski marka eşit olan yeni bir para birimi çıkardılar.
Sayfa 248 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
33 Sadece Bir Sayı Değil
Diğer bir problem savaş tazminatı meselesiydi. Fransa ve İngiltere, Almanya’dan yalnız sivil şahıslara verilen zararları değil, tüm savaş masraflarını da ödemesini istiyorlardı. Tazminat miktarı 33 milyar dolar olarak belirlendi.
Sayfa 248 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
1. Dünya Savaşı’nın Ekonomik Sonuçları
Savaş 10 milyon askerin ölümüne, 20 milyonun yaralanmasına neden oldu. Sivil ölümler 10 milyonu bulurken, 20 milyon insan da açlık ve hastalıkların kurbanı oldu. Savaş için yapılan askeri harcamalar 1914 yılı satın alma gücüyle 180-230 milyar dolar arasındaydı. Savaşın dolaylı maliyeti yani evlere, sınai tesislere, madenlere, hayvanlara, tarım araçlarına, taşıma ve haberleşme sistemlerine verdiği zarar ise 150 milyar dolardan fazlaydı. Savaşın maliyetiyle ilgili bu eksik tahminlere sanayide işgücü ve hammadde yetersizliğinin, sınai tesislerin bakımsızlık ve yenilenmeme nedeniyle aşırı aşınmasının ve tarımda gübre ve çekim hayvanı eksikliğinin yol açtığı zararlar da dahil değildir.
Sayfa 245 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
Reklam
Sosyalist Ekonomik Tecrübe
Sovyet ekonomik planlaması kaynakların ve üretim araçlarının özel mülkiyetinin yasaklanması, yüksek oranlarının hedeflenmesi ve tüketim malları yerine sermaye mallarının üretimine ağırlık verilmesi esaslarına dayanıyordu. Ancak sosyalist tecrübe, serbest piyasa ekonomisine dayalı ülkelerin sağladığı ne refahı ne de özgürlüğü topluma verebildi.
Sayfa 241 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
Küreselleşme
Küreselleşme yalnızca ekonomik bir olgu da değildir: İletişim, politika ve kültür alanlarında sınırlar ötesi bağlar kurmaktır.
Sayfa 240 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
Kapalı Ekonomiler
İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki 25 yıl Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya, Malezya, Japonya ve çoğu Güneydoğu Asya’da bulunan az sayıdaki ülke dışında dünya nüfusunun dörtte üçü kapalı ekonomilerde yaşıyordu.
Sayfa 239 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
WALMART
Dev perakende mağazalar zinciri olan Walmart 2.1 milyon çalışanıyla dünyanın en çok eleman istihdam eden şirketidir.
Sayfa 237 - Der Yayınları, 2017Kitabı okudu
21. yüzyılda Eğitim
Okuryazarlık ekonomik gelişme açısından önemli olmakla birlikte 21. yüzyılın başlarındaki yüksek teknoloji dünyasında yeterli bir unsur değildir. Kişilerin yeni bilimsel-teknolojik medeniyet matrisine etkin olarak katılabilmeleri için üniversite düzeyinde eğitim görmeleri gerekli hale gelmiştir.
Sayfa 233 - Der YayınlarıKitabı okudu
72 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.