Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tolga Tören

0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
919
Görüntülenme

Tolga Tören Sözleri ve Alıntıları

Tolga Tören sözleri ve alıntılarını, Tolga Tören kitap alıntılarını, Tolga Tören en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
2.Dünya Savaşının Avrupa’daki tahribatı neticesinde Savaşın sanayide yarattığı tahribatın yanında; • Sömürgeler üzerindeki denetimlerinin ortadan kalkması, • Gıda maddesi/hammadde üreticisi olan Doğu Avrupa ülke- lerinin kapitalist sistemden kopmaları sonucunda, bu mad- deleri ABD’den ithal etmek zorunda kalmaları; • Sentetik madde üretiminin gelişmesi dolayısıyla ABD’nin kauçuk, ipek gibi mallara olan talebinin azalması; • Hammadde fiyatları ile mamul mal fiyatları arasında oluşan makasın, dış ticaret hadlerini aleyhine çevirmesi gibi olgular,
Temeli olmayan üretim sorun nedenidir.
Marshall planı ABD üretim fazlasının değerlenmesine hizmet eder. Plan sonrasında Türkiye’de birçok tarım ürününün ya da hammaddenin fiyatlarında önemli yükseliş görülür, Plan kapsamındaki Avrupa ülkeleri ise, birçok ekonomik istikrarsızlık yaşar.
Sayfa 269Kitabı okudu
Reklam
Marshall Planı kapsamında ithal edilen mallardan satın almak ya da kullanmak isteyenlere bu malları kullanacakları alanları ithalatçı firmaya bildirmek zorunluluğu getirilir.
Sayfa 200Kitabı okudu
...gelişmiş ülkeler, geniş bir pazara sahip olan ve üretimde büyük ölçekli sermaye kullanabilen ekonomilerdir.
Türkiye’ye yardımlar...
ABD tarafından uygulamaya konan “dış yar- dım”ların ilk örneği ABD’nin Türkiye ile Yunanistan’a sağladığı “askerî yardım”lardır. İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Yuna- nistan ve Türkiye’ye önemli “mali yardım”lar yapan İngiltere, eko- nomik gücünün elvermediği gerekçesiyle “yardım”ların 31 Mart 1947 tarihinden itibaren ABD tarafından devam ettirilmesi talebin- de bulunur.
Az gelişmişlik neye göre tanımlanır?
azgelişmişlik olgusu, gelişmiş olana referansla ve gelişmiş olanın bakış açısıyla tanımlanır. Kaldı ki çalışmada tanımlanan gelişme aşamaları da, her ülkenin aynı aşamalardan geçeceğini ve nihayetinde aynı sonuca varacağı tezine dayanır.
Reklam
ABD’den satın alınan gemiler daha çok tamirden geçirilmiş ikinci el gemilerdir. Bu durum ABD’nin süreç üzerindeki hegemonik gücünü göstermenin yanında, Marshall Planı aracılığıyla yalnızca üretim fazlasını değil eski teçhizatını da değerlendirmeye çalıştığının bir göstergesi olma niteliği taşımaktadır.
Sayfa 227Kitabı okudu
Marshall Planı’nın ortaya çıkışından kısa bir süre sonra, para sermayenin dolaşım alanını belirlemenin yanında, değerinin istikrarlı olmasını sağlama misyonuna da sahip olan IMF’nin denetiminin dışında birçok devalüasyonun yaşanması ve Dünya Bankası’nın vermiş olduğu kredilerin çeşitli nedenlerle ABD sermayesinin değerlenmesini sağlayacak düzeye ulaşamaması bu durumu doğrulamaktadır.
Dolar-Sömürü
Bretton Woods Sistemi ile “doların” uluslararası ölçekte “altın gibi değerli bir para” haline gelmesi sağlanarak, uluslararası ticaretin gereksinim duyduğu likiditenin yaratılması yönünde önemli bir adım atılır.
Marshall Planına göre alınan kredilerin kullanımını ABD belirler...
Marshall Planı’nın merkezi denetim ve yürütme örgütü olarak da tanımlanan ve tamamen ABD tarafından yönlendirilen İktisadi İşbirliği Teşkilatı’nın (ECA) kontrolünden geçer ve nihai kararı bu kurum verir. Dolayısıyla “kaynakların hükümetlerin hazırlayacağı projelere göre kullanılacağı” söylemi, ABD’nin aktarılan kaynakların kullanımına ilişkin belirleyiciliğinin üstünü örten bir durum oluşur.
Sayfa 171Kitabı okudu
Reklam
M. Planının Araçları
Marshall Planı sadece ABD tarafından sağlanan olanaklarla yürütülmemiş, Plan kapsamındaki ülkelerin de birbirlerine kaynak aktarmaları sağlanmıştır. Plan kapsamındaki ülkelere ABD tarafından sağlanan kredi, hibe ya da şartlı yardımlar “doğrudan yardım” olarak, plan kapsa- mındaki ülkelerin birbirlerine sağladıkları “tiraj hakları”, “başlangıç kredisi” ve “hususi yardımlar” ise “dolaylı yardım” olarak tanımlan- mıştır. Diğer uygulama araçları ise “Teknik Yardım”lar ve “Karşılık Paralar”dır.
Sayfa 114Kitabı okudu
. Marshall Planı’nın ilan edilmesi sürecinde, anti-komünist söylemin önemli yer işgal etmesi ile paralel olarak Plan’a gösterilen tepkilerde de büyük ölçüde ideolojik konumlar belirleyici olmuştur.
Sayfa 292Kitabı okudu
Marshall Planı’nın etkisi ile 1948–1952 yılları arasında hububat üretimi, yıllık 9 milyon 41 bin tondan 12 milyon 285 bin tona çıkarak %37 artış gösterir. Patates üretimi ise 457 bin tondan 870 bin tona yükselir.
Sayfa 209Kitabı okudu
40 lira olan traktör oluyor 400 lira
Örneğin Faik Erbaş CHP’nin iktidarda olduğu 1948 yılında yaşadığı bir olayı şu sözlerle aktarır: 1948 senesinde kardeşim Hüseyin Erbaş Ankara’ya bir traktör için geldi... Mevcut traktör var diyorlar. Birader İstanbul’a hareket ediyor. Donatım memuru Emcet Bey’i görüyor... Emcet Bey Traktör kalmadığını ifade ediyor. Ümidi kesen kardeşimin ayrılması üzerine Donatım’da baş makinist olarak çalışan Nedim araya tavassut (aracılık) ediyor, biraderden 40 lira alarak traktörü veriyorlar. Am- bara varıyor, para... Vinççi ‘traktörü denize atarım’ diyor, para... Velhasıl kelam... adamın 200 lirasını alıyorlar.
Sayfa 208Kitabı okudu
CHP’den açılım...
İnönü 1945’te, 1947 seçimlerinin tek dereceli olacağını, yazı hürriyeti, basın hürriyeti ve ihracat kısıtlamaları gibi konularda da hükümetin eskiye oranla daha esnek davranacağını da ifade eder. Böylelikle Türkiye’nin yalnızca bir müttefik olarak Batı’nın yanında değil aynı zamanda siyasi ve ekonomik olarak da yakın ilişki içine girecektir.
Sayfa 127Kitabı okudu
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.