Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Toplum ve Bilim Dergisi

Toplum ve Bilim DergisiToplum ve Bilim - Sayı: 101 dergisi
Dergi
9.7/10
9 Kişi
28
Okunma
27
Beğeni
1.120
Görüntülenme

Hakkında

Toplum ve Bilim, Birikim Yayınları bünyesinde 1977 yılından beri, yılda dört sayı çıkaran, üç aylık toplum bilimleri dergisi. Dergi Türkiye'de yayınlanan akademik dergilerin yeterli olmadığı düşüncesiyle yayın hayatına başlamıştır. Toplum ve Bilim, 1980 öncesinde Osmanlı tarihi ve toplum düzeni tartışmalarının ana mecrası olmuştu. 1985 sonrasında, tarih tartışmalarına yine yer verirken, özellikle modernleşme sürecine eleştirel yaklaşımları gündeme getirdi. 1988-1993 döneminde, yöntem tartışmalarından kadın araştırmalarına, kentsel yapıya, ekonomi-politiğe uzanan çok geniş bir konu yelpazesinde, zengin bir makale kataloğu sundu. 1993’ten itibaren, her sayısında belirli bir konuya odaklanarak dosya düzeni izleyen derginin genel yayın yönetmenliğini Tanıl Bora üstlenmiştir.
Doğum:
1977

Okurlar

27 okur beğendi.
28 okur okudu.
3 okur okuyor.
27 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Leminal alanlar hem tekinsiz, belirsiz , güvensizdirler hem de yapı dışı olmaları nedeniyle özgürleştirici bir potansiyeli barındırırlar. .. Kaçakçılık, sınır insanlarının 'hak' olarak gördüğü genellikle aile ekonomisine katkı olarak kabul edilen asıl olarak da her iki devletin koyduğu kuralları ve yasaklamaları yok saymak anlamına gelen "legal" kabul edilen "illegal" aktivitelerdir.
Nehrin Öteki Yakası: Yerevan'ın Işıkları ve Bagaranda Bir Kadın
Sınır, mekânı ortadan ikiye ayırdığı gibi tarihi de ikiye ayırmıştı. Zaman, şimdiki zamanla geçmiş arasında takılıp kalmış gibiydi. Boşlukta salınıp duruyordu.
Sayfa 214Kitabı okudu
Reklam
Erkek ya da "erkekleşmiş" mühendisler, kadınların kullanacağı teknolojileri tasarlarken, o teknolojiyi kullanacak kadınları da "tasarlarlar". Tasarım, reklamlardaki toplumsal cinsiyet imgeleriyle beraber, kullanıcıya bazı toplumsal cinsiyet rolleri dayatır: Makyaj yapan kadın sürücü, teknolojiyle yaratıcı bir ilişki kurma yeteneğinden yoksun kadın sekreter ya da yemeği daha lezzetli pişirmesi, çamaşırları daha beyaz yıkaması gereken ev hanımı gibi.
Sayfa 139 - Toplum ve Bilim Dergisi - 101 (Güz 2004)Kitabı okudu
Buna ne denir?..
"Bu tartışmanın ana ekseni, başka bir ' din/medeniyet' dünyasını benimsemenin sınır ve koşullarıydı. Biz bu sürece ' modern dünyanın yükselişi ' veya daha doğru bir tabirle ' modernleşen Batı'nın güç kazanması ' diyoruz, ancak o dönemde Batı dünyası halen Hristiyan dünya (diyâr-ı küffar,yani kâfirlerin diyarı), Osmanlı imparatorluğu ise dâr-ül- İslam(İslâm'ın evi) olarak algılanıyordu. Bu koşullar altında, bir yandan önce askeri, sonra idari alanda güçlenmek için Batı'yı güçlü kılan değişimlerin benimsenmesi kabul ediliyor ve uygulanıyor, diğer taraftan bunun ' kâfirlerin dünyası ' nın topyekûn benimsenmesi anlamına gelmemesi gerekiyordu. "
Kapitalist toplum aynı zamanda yarattığı -ihtiyaçlarında zengin- insanın kendini gerçekleştirmesini sınırlar. Çünkü bu toplumda üretimin amacı gelişen ihtiyaçların karşılanması değil, artık değer üretimidir. Ayşe Trak-İhtiyaçlar Üzerine
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
250 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kadın Ya Da Erkek Değil, "İnsan"
Bazı konulara yönelik olarak, özellikle bizim toplumumuzda bizatihi konunun kendisinin hak etmediği muamelelerde bulunmak adeta normalleşti. "Aykırı" gibi tanımlanan, bu şekilde dışsallaştırılmaya çalışılan nice konu bu çabanın sonucunda, konu hakkında bizzat ön yargı sahibi olmayan insanları bile yanıltır hale geldi. Bahsettiğim mevzu
Toplum ve Bilim - Sayı: 101
Toplum ve Bilim - Sayı: 101Toplum ve Bilim Dergisi · İletişim Yayınevi · 20146 okunma