Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tuba Erkoç Baydar

Tuba Erkoç BaydarBu Can Kimin? yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
223
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

2 okur okudu.
2 okur okuyor.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İslam düşüncesinde onurun salt insan olmak ile kazanılması, müminler ile iman etmeyen kafirlerin veya münafıkların da aynı onura sahip olup olmadığı sorusunu akla getirir. İman insana farklı bir statü kazandırsa da salt insan olmak ile elde edilen onur, bütün insanların ortak paydasıdır. İnsan yaptığı kötü eylemlerle hayvanlardan daha aşağı konuma inse bile salt insan olması hasebiyle mükerrem ve mukaddes kabul edilir. Nitekim müşrik bir kimsenin ölü bedenine saygısızlık yapılmaması bu kabulün bir yansımasıdır. Örneğin Uhud Savaşı'nda müşrikler Müslümanların ölülerine saygı göstermemelerine rağmen Mekke'nin fethi sırasında Hz. Peygamber (sav) müşriklerin ölülerine insanlık dışı herhangi bir muamelede bulunulmasını yasaklamıştır. Ayrıca başka bir olayda Hz. Peygamber (sav), yanından geçen bir cenazede ayağa kalkarak ölüye saygı göstermiş bunun üzerine cenazenin Müslüman değil Yahudi olduğu söylendiğinde "O da can değil mi?" diyerek sahabilere "cana" saygı gösterilmesi gerektiğini bildirmiştir. Hz. Peygamber'in (sav) mezkur uygulamaları kafirlerin de müminler gibi keramet vasfına sahip olduğunu gösterir. Ancak iman, müminlere farklı bir ayrıcalık ve onur kazandırır. Bu anlamdaki onur ise izzet kelimesi ile ifade edilir.
İnsan, sorumluluk sahibi olmasının yanında bazı hakları da kendisi dahil hiçbir kimsenin müdahalesine izin vermeyecek şekilde kazanır. Fakihlerin vücub ehliyetini akıl ve temyiz yerine zimmete bağlamaları da bunu gösterir. Zira akıl ve temyiz kudretine sahip olmasa bile insan, insan doğması ile vücub ehliyeti dolayısıyla bazı hak ve özgürlükleri kazanır.
Reklam
Aynı amel işlenmesine rağmen niyet, eylemi ibadete dönüştürdüğü gibi sıradan bir eylem haline getirmesi de mümkündür.
Gazali'nin de ifade ettiği gibi din yolunun konaklarından biri sayılan dünya hayatı, yolcularını Allah'a götüren, misafirlerin azıklarını alabilmeleri için açıkta kurulmuş süslü bir pazardır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok