Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tülin Öngen

Tülin ÖngenPrometheus'un Sönmeyen Ateşi yazarı
Yazar
8.0/10
2 Kişi
13
Okunma
2
Beğeni
1.493
Görüntülenme

Hakkında

1972 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1974 yılında başladığı akademik kariyerini 1978 yılından itibaren AÜ SBF’de sürdürmektedir. 1979 yılında doktor, 1995 yılında doçent ve 2001 yılında profesör oldu. 1982-1988 yılları arasında üniversitedeki görevinden uzaklaştırıldı. 1988 yılında idare mahkemesi kararı uyarınca görevine iade edildi. Temel ilgi alanları, sınıf, devlet, kriz ve küreşelleşme olup bu alanlarda çok sayıda çalışması bulunmaktadır. Prometheus’un Sönmeyen Ateşi: Günümüz İşçi Sınıfı (1994 ve 1996, Alan Yayınları; 2014, Yordam Kitap) kitabı yanı sıra pek çok Türkçe ve İngilizce kitabın bölüm yazarlığını yaptı. Ayrıca Toplum ve Bilim, Marksizm ve Gelecek, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, İktisat Dergisi, Mülkiyeliler Birliği Dergisi, Toplum ve Hekim, Praksis gibi süreli yayınlar ile çeşitli sendika yayınlarında çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Prof. Dr. Öngen, halen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesidir.
Tam adı:
H. Tülin Öngen
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
Ankara, Türkiye, 1949

Okurlar

2 okur beğendi.
13 okur okudu.
2 okur okuyor.
15 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Marx'ın klasik iktisatçılardan ayrıldığı nokta, kuramını, emeğin yarattığı değere öteki sınıfların el koyması olgusuna dayandırmasıdır. Kendisine göre artık ürüne el koyma olgusu, sınıfları tanımlamanın ve sınıflar arasındaki ilişkileri açıklamanın biricik kaynağıdır.
Bilim, çoğu kez güçlü olanın gücünü arttırmaktan ve güçsüzlerin umutlarını boşa çıkarmaktan öteye gitmemektedir.
Sayfa 114 - Dickson'dan akt.Kitabı okudu
Reklam
Prometheus, akıl gücünün ve yaratıcılığın tanrılara değil insanlara ait bir nitelik olduğunu öne sürerek ateşi tanrılardan çalıp insanlara armağan etmiştir.
Sonuçta mülksüzler de kendi içlerinde "pazarlanabilir becerilerinin" tekelleşme derecesine veya türüne göre bir hiyerarşi oluşturmaktadır.
Devrim "yeni bir topluma gebe olan eski toplumun ebesidir".
Sayfa 52 - Marx'dan akt.Kitabı okudu
"Gerçekten de işçi sınıfından ve onun devrimci rolünden soyutlanmış bir kuramın devrimci olması, buna karşılık devrimci kuramdan yoksun bir işçi sınıfının da devrimci olması mümkün değildir. Bu yüzden kuram ile özneyi birbirinden koparmak, "özneyi tarihten kovmak" suretiyle devrimi inlkansızlaştırmak anlamına gelecektir."
Tülin Öngen
Tülin Öngen
- Praksis Dergisi, Sayı 8: Marx ve Sınıf

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok