Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uğur Kaya

0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
143
Görüntülenme

Hakkında

Uğur Kaya 5 Haziran 1962 tarihinde Sivas'ta doğmuştur. Aslen Ulaş'ın Acıyurt köyündendir. Babasının adı İskender, annesinin adı Kadriye'dir. Halk bilimci Doğan Kaya'nın kardeşidir. Vali Reşit Paşa İlkokulunda eğitime başlayan Kaya, Atatürk Lisesini bitirmiştir. 1979 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarının Ses Bölümünü kazanmıştır. Bu bölümden 1987'de mezun olmuştur. 1989 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde başladığı yüksek lisans eğitimini 1991 yılında tamamlamıştır. Adnan Ataman yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Türk Halk Müziği İcra Heyeti'nde bağlama sanatçısı olarak çalışmış ve halk sanatçılarına eşlik etmiştir. Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümüne 1989 yılında okutman olan sanatçı, bir buçuk yıl bu görevde kaldıktan sonra 1991'de Kültür Bakanlığı Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu'na saz sanatçısı olarak girmiş ve bir süre sonra da bu koronun şefliğine getirilmiştir. Uğur Kaya, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu'ndaki şefliğine de devam etmektedir. Devlet korosundaki işinin dışında Sivas'ta kabiliyetli gençlere hocalık ve rehberlik yapan Kaya'nın belgesel, film ve reklam müziği çalışmaları da vardır (Kaya 2009: 55). Mazlumî mahlasını kullanan Uğur Kaya, bazı şiirlerinde adını mahlas olarak kullanmıştır. Şiire ortaokul yıllarında başlamıştır. Mazlumî sınırlı sayıdaki âşık tarzı şiirlerinde tekayağı ve dönerayağı ustaca kullanmıştır. Şiir tekniğine hâkim olan sanatçı, beyit ve serbest tarzda şiirler de yazmıştır. Sivas Halay Ezgiler (2000) ve Şiirleri ve Türküleriyle Âşık Sefil Selimî (2001) adlı iki kitabı vardır. Ayrıca İhsan Öztürk, Salih Turhan, Kubilay Dökmetaş, Ahmet Turan Şan ve Uğur Kaya'nın birlikte hazırladıkları üç ciltlik Sivas Türküleri ve Oyun Havaları adlı eser 2017 yılında yayımlanmıştır (Kaya 2009: 55).
Tam adı:
Mazlumî
Unvan:
Yazar, Aşık
Doğum:
Sivas, 5 Haziran 1962

Okurlar

1 okur okudu.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hünkar Hacı Bektaş Veli’ye göre Kitap her kişiye kutsal bir töre, Mevlana okudu benzedi nura, Mürşittir evlâdım, kitap okumak.
Reklam
1k
Gelmek istersen, Bilmek istersen, Bulmak istersen, İllâ çok oku.
Halil İbrahim’i kora attılar, Hasan’ın suyuna zehir kattılar, Hüseyin’e çölde piya ettiler, Kimler kime çatmış kim ne almış ki?
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok