Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Umut Şumnu

Umut ŞumnuMimarlar ve Apartmanları yazarı
Yazar
10.0/10
2 Kişi
13
Okunma
0
Beğeni
458
Görüntülenme

Hakkında

1978 yılında Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini 2000 yılında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde tamamladı. Daha sonra aynı fakültede yazdığı 1912 Galata Bridge as a Site of Collective Memory (Kollektif Bellekte bir Mekân: 1912 Galata Köprüsü) başlıklı teziyle yüksek lisans derecesini aldı. 2012 yılında Between Being and Becoming: Idenity, Question of Foreignness and the Case of the Turkish House (Varlık ve Varoluş Arasında: Kimlik, Yabancı Sorunsalı ve Türk Evi Olgusu) başlıklı teziyle doktora derecesi aldı. Her iki lisansüstü çalışması da kitap olarak basıldı. ​ Genel olarak, mimarlık, sanat ve tasarım tarihi, kuramı ve eleştirisi; mimarlık ve felsefe ilişkisi üzerine çalışıyor. Birçok uluslararası ve ulusal dergide makaleleri yayınlandı. Birçok kitapta bölüm yazarlığı yaptı. En son Kitabevi Yayınları’ndan Mimarlar ve Apartmanları: Ankara’da Konut/Barınma Kültüründen Örnekler adıyla bir kitap yayınladı. ​ 2012-2014 yılları arasında TMMOB İçmimarlar Odası’nın merkez yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı ve bu süreçte kurumun yayın faaliyetlerini yürüttü; İçmimar dergisinin 23-35. sayılarını çıkarttı; Erken Cumhuriyet Döneminde Mobilya ve Türkiye’de İçmimarlık ve İçmimarlar adlı derleme-kitaplarının editörlüğünü yaptı. 2012-2015 yılları arasında Ankara’da Sivil Mimari Bellek Projesi’nde araştırmacı olarak görev yaptı. 2014 yılında Ece Akay Şumnu ve Duygu Yarımbaş’la beraber yürüttüğü “Şimdi Yuva Sahibi Olmanın Tam Zamanıdır: Türkiye’de İkramiye Evleri Olgusu” başlıklı araştırma projesi SALT Araştırma Fonu tarafından desteklendi. 2015 yılında Ankara Araştırmaları Bursunu kazandı. Devam etmekte olan Ankara’da İz Bırakan Mimarlar adlı projenin yürütücülerindendir. Türkiye’de modern iç mekanı araştırma, belgeleme ve koruma amacıyla kurulan DOCOMOMO Türkiye iç mekan komitesinin üyelerinden biridir. Halen Başkent Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Verdiği Tasarım Stüdyosu, Mobilya Tarihi, Mobilya Tasarımı, Mekân Kültürü, Mimarlık ve Felsefe, Mimarlıkta Kuram ve Eleştiri gibi derslerin yanında, birçok çevirisi, katalog metni, iç mimarlık uygulamaları, sergi ve video-performansları var.
Doğum:
Ankara, 1978

Okurlar

13 okur okudu.
9 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şevki Balmumcu , Ankara Sergi Evi
Türk mimarının zaferi olarak kutlanan bir yapı yeterince Türk olmadığı gerekçesiyle yabancı bir mimar tarafından Türkleştirildi. Daha on yıl geçmeden böyle bir şey olmasına hayret ediyorum.
"Nickelodeon adlı sinemada seyirciler bir Nikel (madeni) para vererek bütün gün film seyretme şansına sahipti. Sinema salonunun ismi buradan gelmektedir."
Sayfa 144 - KitapYAYINEVİKitabı okudu
Reklam
"Georges Méliès yönetmen olmadan önce bir sihirbazdı ve sinemayı kariyerinin ilk dönemlerinde kullanabileceği bir illüzyon aracı olarak düşünmüştü. Bu bağlantı, bizlere sinemanın erken dönemlerinde insanlar üzerinde yarattığı yeni, alışılmadık imge dünyasını sunması bakımından dikkat çekicidir."
Sayfa 143 - KitapYAYINEVİKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
48 syf.
4/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Evet yine şaşırtmayan bir karakarga yayınevi kitabı daha,; kahramanımız 1976 yılında Almanya'dan İstanbul' a geliyor ve Payitaht'ta dönüşüm diye bir cümle kuruyor! Ya siz gericiliğe yemin mi ettiniz? Bu imparatorluk ağzı nedir? Bunu açıktan yapsanıza kitapta edebi alıntılar Peyami Safa (nazi sempatizanı) . Ahmet Haşim (edebiyatta her türlü ilericiliğe karşı) ve özellikle Ankara romanıyla sapla samanı birbirine karıştıran her cümlesinde gizli gizli devrim karşıtlığına soyunan Yakup Kadri. Çizimler vasat renk seçimleri kötü baskı kalitesi yine vasat, tavsiye edemiyorum!
Ankara Palas'ın Merdivenleri
Ankara Palas'ın MerdivenleriUmut Şumnu · Karakarga Yayınları · 20232 okunma