Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Wang Hui

Wang HuiÇin'in Yirminci Yüzyılı yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
8
Okunma
0
Beğeni
519
Görüntülenme

Wang Hui Gönderileri

Wang Hui kitaplarını, Wang Hui sözleri ve alıntılarını, Wang Hui yazarlarını, Wang Hui yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
On sekizinci yüzyılda kişilik hak­ kı kavramının gelişmesi, Amerika'nın bağımsızlığını ve Fransız Devrimi'ni doğurdu . . . on dokuzuncu yüzyılda milliyetçilik dü­şüncesinin tomurcuklanması ise İtalyan birliği, Balkan çözülme­ sinin yanı sıra çeşitli yerlerde sayısız etnik savaşı getirdi. Büyük Okyanus ve Hint Okyanusu'ndan Doğu Aya'ya kadar köpüren bu düşünce seli, ülkemize ulaşıp Xinhai [1911] Devrimi'yle sonuç­landı. Ulusumuzun düşünceler savaşının kökü bu [olgudadır].
1909 Jöntürk İhtilali o dönem Çin basınına yansımış:
1912'de Xuan Lan'ın Doğu Derler n esi'nde çıkan "Jön Çinli Partisi ile Jön Türk Partisi, karşılaştırmasında, ne Çin ne de Türk devrimlerinin bütün halkın devrimi olduğuna, sadece azınlıktaki siyasetçilerin zaferi şans eseri kazandıkianna işaret edildi. Goangdong ilericilerinin söyledikleri genç Selanikliler partisinin sözlerden farklı değildi. "Yöneticiler yozlaşmışsa on­ların gücü büyük ölçüde yabancı sermayenin eline geçer. Herkes para ve ün peşindedir ama başı dik yurttaşın güçsüzlüğü kalı­cıdır. Dürüst, yürekli, derinden üzülen gerçek yurtseverler, ma­kam peşinde olan allar n eler ve zorba askerlerce dışlanır. Çin de Türkiye de aynı kaderin kurbanıdır.
Reklam
1910'lu yıllardaki Çin devlet bunalımına çözüm:
Çin, büyük çaplı bir bunalımın ortasındayken önerisi şudur: Önce hükümet yönetimi üçe ayrılmalıdır: merkezi yönetim, bü­ rokratik yönetim ve öz-yönetim ... Askeri konular, dışişleri ve ya­zışmalar doğrudan merkeze bırakılmalı, ulusal birliği korumak için merkezin denetimi güçlendirilmelidir. Mali, hukuki ve poli­si ilgilendiren işler bürokratik denetime bağlı olmalıdır. Eğitim, sanayi ve diğer kamu gönenci işleri öz-yönetimin elinde olmalı­dır. Bu yerel hükümetin halka baskı kurmasını [önler], tersine halkın gönenci için çalışmasını sağlar.
Qing Hanedanlığının duşüşü:
1911 Devrimi'nin ardından bölgesel ayrılmalar, merkezi hükümet ve diplomasi bunalımları doğdu ve söndü, yetke birliği bir türlü sağlanamadı. Qing hanedanının düşü­ şü, devrimden değil, siyasi birlik olmaması ve yerel güçlerin askerileşmesinden kaynaklandı. Du, bu durumu şöyle çözümledi: Devrimci ordu ayaklanınca aynı anda bölgeler [destek için] ba­ğımsızlık bayrağını dalgalandırdı, her biri kendi askeri hüküme­tini kurup kendi yöneticisini seçti. Durum yatışınca hepsinin üs­tünde bir bölgesel hükümet kuruldu. Nanjing Bölgesel hükümeti, federal bir hükümeti andırıyordu.
Çin'de bir dönem popüler olan Pan-Asyacılık:
Avrupa ve Asya uygarlıklarının çatışması" kuramı ve "Pan­ Asyacılık" konusu, geç Qing hanedanlığından bu yana gittik­çe ilgi çekmekteydi. Doğu Derlemesi, 1914'te Rus-Japon Savaşı sırasında kuruldu. İlk sayının kapağında, Rus ve Japon impa­ rator ailelerinin resimleriyle Rus generallerinin fotoğrafları­nın yanı sıra Şanghay Ticari Basımevi'nin iki yayınının -Rus­ Japon Savaşı'nın Olaylar Günlüğü ve Rusya-reklamı vardı. İlk sayının başyazısı "Yeni Doğu Derlermesi'nin ilkeleri" idi ve amacın "yurttaşlara esin vermek ve bütün Doğu Asya ile iliş­ki kurmak" olduğu belirtiliyordu. O dönemin Doğu Derlemesi, derginin "Japonya ile işbirliği, yeryüzündeki her şeye erişmek için Doğu'nun özerkliğini tamamen kazanması" hevesleri uyandırmanın yanı sıra zaman zaman "sarı ırk" milliyetçiliği tartışmalarına da girdi. Ancak Japon "Pan-Asyacılığı"nın ve Avrupa'nın "uygarlıklar çatışması" kuramının tamamlayıcı iliş­ kileri olmadığı gibi, her ikisi de emperyalist söylem öğeleri ta­şıyordu.
Zhang Xichen, Ocak 1916
"Büyük Avrupa savaşı bittiğinde bir sonraki sorun, çelişkilerle ça­ tışmalar, ulus-devletler arasında değil, bir uygarlıkla öbürü, bir ırkla öbürü arasında; başka bir deyişle Avrupa ile Asya arasında olacaktır. Doğu Asya benzersiz bir uygarlık alanı yaratmıştır. Bunun mer­kezinde tartışılmaz biçimde Çin vardır, Hint kültürü ve Japon siyasi nüfuzuyla derinlik ve ayrıntı kazanmıştır. Yani Japonya bu uygarlığın kolu, Çin ise beynidir. Bugünün Doğu Asya'sı kargaşa ve iç kavga içindedir. Ama Avrupa' da savaş sona erip de savaşan devletler arasında barış im­zalanınca, Doğu Asya halkları büyük olasılıkla birlik olup güçlü bir işbirliğine gidecek, sarı ve beyaz ırkı temsil eden uygarlıklar büyük bir çatışma içine girecektir. Çıkacak savaş, dünya tarihinde eşi görülmedik olacaktır. Bu sa­vaşın benzeri olmayacaktır çünkü askeri ya da sınai nedenlerden doğmayacak, iki dünya görüşünün, iki dinsel bakışın, iki karşıt ruhun çarpışması olacaktır."
Reklam
Tabi o yıllarda Avrupa'da beyaz milliyetçilik hakımdi:
Avrupa'da savaşın başlamasına yakın, Almanya'nın baskısı ve işgaline karşı Fransız General Charles Mangin, Fransız sö­ mürgelerinden 500.000 kişiyi askere alacaklarını söyleyip pro­ paganda kampanyası başlattı. "Batı cephesinde çarpışmak üzere Japon askerlerin getirtilmesini" savunan siyasetçiler de vardı. Ama bu öneriler Fransız halkını galeyana getirdi: "Sarı derili­lerden yardım istem ek, üstün Avrupa ırkının gerçekten çok aşa­ğılanması olur."
Liang Qichao'nun 1902 ile 1906 arasında yazılmış Yeni Yurttaş Üzerine Söylemler (Xin min shuo) ile Avrupa savaşı sıra­ sında yazılmış Avrupa Gezisi Üzerine İçsel Düşünceler (Ouyou xinying lu) karşılaştırılırsa, ilki ideal bir Avrupa görünümü çizerken, ikincinin Batı uygarlığının sayısız düzenbazlığına dikkat çektiği görülür. Liang'ın o zaman ele aldığı "Çin halkı­ nın öz-aydınlanması", artık Batı uygarlığına dayandırılmıyor, Batı'nın içine düştüğü bunalımı temel alan içe bakıştan türeti­liyordu.4 Nisan 1917'de yayımlanan "Savaştan Sonra Doğu-Batı Uygarlıklarının Uzlaştırılması" yazısında Du Yaquan şunu söy­ledi: "Savaştan sonra insanlığın esaslı bir değişikliğe gideceği­ ne artık kuşku yoktur. Reform çağı kapımızda." Dahası, savaş "Batı uygarlığındaki ciddi sakatlıkları açığa çıkardı"; halk "çağ­daş yaşamın ne Doğu' da ne de Batı' da kusursuz sayılabileceği konusunda aydınlandı", dolayısıyla "yeni bir uygarlığın doğuşu, insanların zayıflamasıyla hız kazandı.
Mao Zedong, "Hunan' da Köylü Hareketini Araştırma Raporu"nda 1911 Devrimi'ne şu ünlü sözlerle değinmişti: "Ulusal devrim kırsal alanda büyük değişiklikler gerektirmek­tedir. 1911 Devrimi bu değişiklikleri sağlayamadığından ba­şarısız oldu
Denizaşırı Çinilierin "Çin" kavramı, ırk aynınma uğradıklarından "Qing'e Karşı Ming'i Yaşat" ta­lebiyle örülmüştü. Yen Ching-hwang'a göre "eğer Çin hükü­meti, Mançular yerine Han olsaydı, denizaşırı Çiniiierin 1911 Devrimi'ne kitlesel katılımları herhalde gerçekleşmezdi." Bu da Sun Yatsen'in "barbar Tatarları sürün, Çin kurtulsun" (quc­ hu dalu, hui fuzhonghua) sloganına yanıt gibidir. Devrimden sonra devrimciler Mançu karşıtı ulusal taleplerini hemen de­ğiştirip "Beş Uluslu Cumhuriyet" sloganına sarıldı. Aralarında Zou Rong, Chen Tianhua, Zhang Taiyan, Sun Yatsen, Wang Jingwi, Zhu Zhixin'in de olduğu devrimcilerin yüreklendir­ diği biçimde bunların Qing hanedanlığından ayrılıp bir Han cumhuriyeti kurma niyetinde olduklarını anlamak zor değildir.
Reklam
Habsburg, Hohenzollern, Romanov, Osmanlı imparatorlukları birbiri ardına çözülürken Çin' deki çeşitli eski ve yeni siyasi güç­ler, siyasi amaçlarını devletin birliğine dayandırdı.
1911 Wuehang Ayaklanması'nın peşinden Qing hanedanının yetkesinin de kırılmasından sonra Güney' de böl­ gelerarası gevşek bir devrimci ittifak oluştu ama bunun bütün ülkede devlet inşası projesini tamamlamaya yetecek gücü yok­ tu. 12 Şubat 1912' de Güney ile Kuzey' deki rakip güçler barış görüşmelerinde anlaşamaya varınca Qing imparatoru tahttan çekiliş fermanını yayımladı. Bu arada komünistler, meşrutiyet­çiler, karma Yuan Shikai önderliğindeki askerler beklenmedik biçimde "Beş Uluslu Cumhuriyet" (wuzu gonghe) bayrağı altın­ da birleşti.
Günümüz Çin'inin siyasi yapısı, 1949 ulusu inşa projesinin ürünüdür; büyüklüğü ve egemenlik ilişkileriyse, Qing hanedanıyla 1911 Devrimi'nden sonra yeni doğan Cumhuriyet arasında kurulmuş sürekliliğe ka­dar gider. Başka bir deyişle, kendi içlerinde ve birlikte, "sürekli­ lik içindeki kesintiler" olarak düşünülen "devrim"-"süreklilik" ikilisi Çin'in "kısa yirminci yüzyılı"nı anlamamıza ışık tutar.
250 syf.
·
Puan vermedi
Roman sizi türlü türlü duygular içerisine girmenizi sağlayacak üstüne romanda zaman kavramını seviyorum sanki siz binlerce yıl yaşamış gibi hissediyorsunuz ve keşke ailesine bir merhaba deyip yolculuğuna gitseydi
The Seven Mysteries Sect
The Seven Mysteries SectWang Hui · 03 okunma
1630 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 günde okudu
nihayet bitti.Nerdeyse 20 günde okumuşum.Zaman zaman telefondan zaman zaman wuxiaworld.com/novel/rmji siteden okuduğum fantastik türünde bir roman oldu. Fazla uzun olması beni sıksa da çoğunlukla keyif alarak okudum. Bir beşerin ölümsüzlüğe (tabi normalde olmaz saçma ama kitap bu:)) doğru giden ve sürekli tehlikeli maceralarını içeren bir romandır kendisi.Anime olarak yayınlamaya başlayan kitabın bir kaç bölümü aşağıda yer almaktadır youtube.com/watch?v=IspHxMr...
The Seven Mysteries Sect
The Seven Mysteries SectWang Hui · 03 okunma
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.