William Trevor

William TrevorYağmurdan Sonra yazarı
Yazar
8.9/10
28 Kişi
79
Okunma
6
Beğeni
1.161
Görüntülenme

Hakkında

1928’de Protestan bir ailenin çocuğu olarak İrlanda taşrasında dünyaya geldi. Dublin’de tarih okudu ve öğretmenlik yaptı. Çok sayıda roman ve öykü kitabına imza atan Trevor, eserlerinde toplumdan dışlanan, ayrıksı, melankolik ve yalnız insanların içinde yaşadıkları gerçeği anlattı. Trevor’un romanlarından bazıları The Boarding-House, Fools of Fortune, Felicia’nınYolculuğu ve The Story of Lucy Gault’dur. Başlıca öykü kitapları arasında The Day We Got Drunk on Cake and Other Stories, The Ballroom of Romance and Other Stories,The Hill Bachelors ve Cheating at Canasta adlı eserler yer almaktadır. Trevor, 2016 yılında hayata gözlerini yumdu.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Mitchelstown, County Cork, İrlanda, 24 Mayıs 1928
Ölüm:
Somerset, İngiltere, Birleşik Krallık, 20 Kasım 2016

Okurlar

6 okur beğendi.
79 okur okudu.
4 okur okuyor.
87 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mutfak dolaplarındaki topuzların rengi bir gecede atsa, solsa önemli değildi. Mutfaktaki porselen abajurda, daha önce hiç duymadığı bir çatlak olsa önemli değildi. Önemli olan hayal kadar kırılgan bir şeye verilen zarardı.
Görünüşünü beğendiğin bir oğlanla karşılaşınca, ona Enford Binası'nın nerede olduğunu sor. Bilmez, bilemez, çünkü Enford Binası diye bir yer yok. Bir keresinde Primmie ile isimsiz bir delikanlı bir saat boyunca etrafta iz sürmüş, asla bulamayacakları bir yeri aramış, birbirlerine aşık olmuşlardı.
Reklam
. 'İnsanlar yalnız kalmak için kaçar' dedi. Bazı insanlar yalnız kalmak zorundaydı. ...
Sohbet etmek onlar için hiçbir zaman güç olmamıştı; birbirlerine duydukları o zorlamayan, talepkâr olmayan sevgi bu akşam da tıpkı öteki akşamlarda olduğu gibi aralarındaki ilişkiyi daha sıkı fıkı bir hale getiriyordu. Yakınlıkları doğal bir biçimde ortaya çıkmıştı, bir zorunluluktan ya da duygularla ilintili olmayan bir nedenden değil; öte yandan, asla dile getirilmese de başka şartların, yine doğallıkla ortaya çıksalar bile, her şeyi değiştirebileceğini çok iyi biliyorlardı. Onlar "şimdi"de yaşıyorlardı ve bunu kabullenmişlerdi.
Acıyla, kederle birlikte yaşama becerisine gıpta ettiği adamın suskunluğunu sürdürmesine izin verdi, çünkü açıklanacak, ifşa edilecek başka bir şey kalmamıştı.
Sayfa 174Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
228 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Demlenmiş bir kitap “yağmurdan sonra” Nasıl desem.. Olgun bir meyve gibi.Güneşe,suya doymuş; toprağıyla barışık. Her hikayenin ayrı bir ruhu var. Yazar hakkında yapılan ‘..moleküler biyolog gibidir; çok ekonomik yazar ve yazarken çıplak gözle görülmeyen küçücük manevralarla ilerler.’ yorumu öyle doğru ki..İrlandalı yazar bir haneye girip dip köşe temizliğini yapıyor sanki..Sadece halının altına süpürülenleri değil~ Karakterler hatalar yapıyor,pişman olanlar da var, bunu olağan bulup hatalarına devam edenler de.. . On iki öykü içeriyor Yağmurdan Sonra ve on iki kısa roman diyebileceğimiz kadar doyurucu bunlar.. . Kitaptaki üç öykü ise kolay kolay zihnimden çıkmayacak. İçlendiğim,içerlediğim ama insan doğasını sansürsüz yansıtmasıyla etkisi altına girdiğim “piyano akortçusunun karıları”, empati kurmayı kendiliğinden başaran “Bir dostluk”, dümdüz bir çizgide ilerleyip,sorular sorduran bir de üstüne şüphe tohumu eken “Dullar”.. . Sadece William Trevor değil bu kitabı bu kadar lezzetli kılan. İlki çevirisi.Benim için yeri çok ayrı olan Püren Özgören çalışması.(Bereket Denizi serisini unutmak ne mümkün!) Bir diğeri,kapak tasarımı~Melis Rozental karakterlerin hafifliğini,uçuculuğunu aynadan bakıyormuşçasına yansıtıyor.. Ve son olarak arka kapak yazısı..Yazarı merak ettiğimden almasaydım kitabı,arka kapağı almamı sağlardı..Duru ama merak uyandırıcı..(Kimin yazdığı hakkında bir bilgi yok ne yazık ki) . Demem o ki ilk kez Türkçe ile buluşan William Trevor öykülerine açın kitaplığınızı~
Yağmurdan Sonra
Yağmurdan SonraWilliam Trevor · Yüz Kitap · 201933 okunma
228 syf.
·
Puan vermedi
Trevor'un öykülerinde daha çok aile hayatında geçen sıkıntılar, yalanlar ve aldatmalar anlatılıyor. Trevor, bunu yaparken merak uyandırmayan sakin ve daha çok içe dönük anlatımı seçmiş. Çok sert ya da şok edici sonlar yerine daha kabul edilebilir sonları tercih etmiş. Britanya ülkesi insanlarının aile ve insan ilişkileri yoğunlukta olduğu için öykülerin içine çok da giremedim ve sıkıcı geldi bana. Fakat metropol insanı yaşamına daha tanıdık gelecektir. Genel anlamda insan ve insan ilişkilerini kendi yalın üslubuyla aktarmış Trevor.
Yağmurdan Sonra
Yağmurdan SonraWilliam Trevor · Yüz Kitap · 201933 okunma
228 syf.
9/10 puan verdi
Sıradan insanların hikayeleri sade ve sükûnet içinde tarif edilmiş. Yalanlar, yalnızlıklar , insan gerçekleri... Son ve ilk öyküsüne on üzerinden on vermek te mümkün. Aşağıdaki linkte pek güzel bir inceleme var; Meltem gürle kitapları ve yazarları belkide olduklarından da güzel anlatıyor... google.com/amp/s/www.birgu...
Yağmurdan Sonra
Yağmurdan SonraWilliam Trevor · Yüz Kitap · 201933 okunma