Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yelda Demirağ

Türk Dış Politikasını Nasıl Bilirdiniz? yazarı
Yazar
Editör
10.0/10
2 Kişi
15
Okunma
0
Beğeni
537
Görüntülenme

Yelda Demirağ Gönderileri

Yelda Demirağ kitaplarını, Yelda Demirağ sözleri ve alıntılarını, Yelda Demirağ yazarlarını, Yelda Demirağ yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
AB adaylığı bağlamında, İslam dünyasını AB içinde temsil edecek bir Türkiye mümkün olmadığı gibi, AB'yi İslam dünyasında, Orta Doğu'da temsil edecek bir Türkiye de mümkün değildir. Türkiye, Suriyeli sığınmacılar konusunda AB ile Orta Doğu arasında tampon bölge olarak öne çıkan, Avrupa basınında "AB adına sığınmacılara bekçilik yapan ülke" olarak görülen, bu nedenle 3 milyar avro almak için pazarlık yapan, o parayı da alamayan ülke görünümündedir.
Reklam
Diplomaside hiper aktif davranılmaz. Öncelik sıralaması yapılır. Doğuda batıda, kuzeyde güneyde her konuya taraf olunmaz. Her sorunu çözmek, her gelişmede inisiyatif almak mümkün değildir.
Bir ülkenin dış politika hedeflerine ulaşması için sadece iç dinamikler yetmez. Yalnızca kendi devlet kapasitesi kâfi gelmez. Bölgesel ve küresel iklim de uygun olmalıdır.
4 Temmuz 2003'te, yani ABD' nin Bağımsızlık Günü olarak kutladığı tarihte, Süleymaniye'de görev yapan Türk askerlerinin başına çuval geçirmiştir. O dönemde Türk askerlerine "Mukavemet etmeyin." diye emir veren komutan, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'tür. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD'nin özür dilemesinin talep edilip edilmeyeceğini soran gazeteciye, "Büyük devletler özür dilemez." yanıtını vermiştir. Başbakan Erdoğan ise "Nota verecek misiniz?" sorusunu, "Ne notası, müzik notası mı?" şeklinde alaylı bir üslupla geçiştirmiştir.
AKP'nin mezhepçi siyaset izlemesinden dolayı dış politikadaki üslup, özellikle Suriye meselesinde, "Dostum Esed" söyleminden, "Diktatör Esad" söylemine evrilmiştir.
Reklam
"Türkiye'nin tapu senedi" olarak bilinen, o günden bu yana yürürlükte olan tek antlaşma olarak başarısını kanıtlayan Lozan Barış Antlaşması'nın, bizzat Türkiye'yi yönetenlerce eleştirilmesi, tartışmaya açılması Türkiye için ciddi sorundur.
AKP'nin 15 yıllık iktidarında en başarısız olduğu alanlardan biri dış politikadır. Bu Dış politika anlayışı, ABD bağımlısıdır. ABD bağımlılığının tamamlayanı, örtüsü, özellikle iç siyasette meşrulaştırıcı ise Yeni Osmanlıcı, Neo Abdülhamitçi söylemdir. Bu söylem, BOP ve "ılımlı İslam" modeliyle uyumludur.
AKP kadroları, Osmanlıcılık vurgusunu öne çıkarırken, bir yandan da Cumhuriyet küçümsenmiş, Cumhuriyet'in mirası dışlanmıştır. Cumhuriyet için "reklam arası", "parantez", "enkaz bıraktı", "zulüm rejimi", "travma yarattı", "tarihimizle, kültürümüzle, geçmişimizle, dinimizle, alfabemizle, komşularımızla, islam dünyasıyla bağımızı kopardı" denmiştir. Cumhuriyetin kurucularına "iki ayyaş" şeklinde hakaret edilmiştir. Lozan Barış Antlaşması'nın başarısız olduğu, Türkiye'nin çok fazla toprak kaybettiği dillendirilmiştir.
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.