Yılmaz Öner

Yılmaz ÖnerAnti-Faşist Şiir ve Faşizm yazarı
Yazar
Çevirmen
4.7/10
6 Kişi
14
Okunma
4
Beğeni
2.197
Görüntülenme

Hakkında

Yılmaz Öner 1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Önce İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde, ardından Almanya'da Göttingen Üniversitesi'nde matematik ve fizik öğrenimi gördü. Bir yandan da Batı'nın bilim tarihi ve felsefesini inceledi. "Metafizik Şuur ve Matematik-Metafizik Hakkında" adlı ilk çalışmasını 1951'de yayımladı. Kuramsal kitapların yanı sıra edebiyat çevirileri de yaptı. Oxford Üniversitesi'nde ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde bilim tarihi ve felsefe konulu konferanslar verdi ve bu konularda yapıtlar verdi. "Şiirin Lüzumu Yok!" adlı tek şiir kitabını ise 1982'de yayınlandı.
Unvan:
Türk Felsefeci, Yazar, Çevirmen
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 12 Eylül 1928
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 31 Ekim 2003

Okurlar

4 okur beğendi.
14 okur okudu.
40 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Bilmeden yapılan hata yanlışlıktır, bilerek yapılan hata ise ihanettir"
Kaynak bilinmemekte.Kitabı okudu
Reklam
İyice görüyorum artık düzeni. Orada, bir avuç insan oturuyor yukarıda, aşağıda da bir çok kişi. Ve bağırıyor yukardakiler aşağıya: "Çıkın buraya gelin ki, hepimiz olalım yukarıda."
Yedi kapılı Teb şehrini kuran kim? Kitaplar yalnız kralların adını yazar. Yoksa kayaları taşıyan krallar mı? Bir de Babil varmış, boyuna yıkılan, kim yapmış Babil'i her seferinde? Yapı işçileri hangi evinde oturmuşlar altınlar içinde yüzen Lima'nın? Ne oldular dersin duvarcılar Çin Seddi bitince? Yüce Roma'da zafer anıtı ne kadar çok! Kimler acaba bu anıtları diken? Sezar kimleri yendi de kazandı bu zaferleri? Yok muydu saraylardan başka oturacak yer dillere destan olmuş koca Bizans'ta?
Ama iyice gözlediğinde görüyorsun, neyin saklı olduğunu yukardakilerle, aşağıdakiler arasında. Bir yol gibi gözüküyor ilk bakışta. Yol değil ama. Bir tahta bu. Ve şimdi görüyorsun açıkça; Bu bir tahterevalli tahtası. Bütün düzen bir tahterevalli aslında. İki ucu birbirine bağımlı. Yukardakiler durabiliyorlar orada, sırf ötekiler durduğundan aşağıda.
Kışkırtıcı
Şurada, şu tabutta yatan Ya da kemikleri, kafatası geride kalan biri Ardında belki kahredilmiş sessizliği bırakan Kışkırtıcının tekiydi! Belânın köküdür, dendi Atılsın denildi çukura, en iyisi denildi Mezarına tek başına gitsin karısı. Başkaları da gitse çünkü Mimlenirdi. Şu, tabutun içindeki Nelere kışkırtmadı ki
Sayfa 13 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
159 syf.
4/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Bertolt Brecht'in faşizm ile ilgili görüşlerini merak ettiğim için okuduğum kitap çok da tatmin etmedi bu konuda beni. Diğer yazarların görüşlerinde yer yer post-modern dediğimiz okulların izi vardı, liberal ve sosyalist zaman zaman müttefik, zaman zaman karşıt anlamlarda kullanılıyor yazıda. Kitabın çevirmeni, Yılmaz Öner, görüşlerine yer veriyor satır aralarında. Aynı kafa karışıklı kendisinde de mevcut. Ancak şu değerlendirmeyi yapmadan geçemeyeceğim, Belge Yayınları'nın bugünkü konumu ortada. Örneğin kendileri Mustafa Kemal'i karalayan yayınlara imza atmaktalar. Ancak kitabın çevirmeni, Mustafa Kemal'in ilerici konumunun hakkını teslim ediyor. Dolayısıyla Belge Yayınları, tıpkı Mavi Kitap'a yaptığı gibi bu kitabı da depolarında "ıslatırsa" isabet olacaktır(!) Bunun dışında Brecht okumak isteyenlerin değil, daha çok Almanya toplumsal gerçekçiliği ile özel olarak ilgilenenlerin okuyabileceği bir kitap diyebilirim. Kitapta şiirler ve değerlendirmeler hemen hemen eşit miktarda mevcut. Yine de yapılan değerlendirmelerin çok da sağlıklı olduğunu söyleyemeyeceğim.
Anti-Faşist Şiir ve Faşizm
Anti-Faşist Şiir ve FaşizmBertolt Brecht · Belge Yayınları · 20098 okunma