Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yunus Yılmaz

Yunus YılmazYüreğim Ellerinde yazarı
Yazar
7.0/10
2 Kişi
22
Okunma
1
Beğeni
933
Görüntülenme

Yunus Yılmaz Gönderileri

Yunus Yılmaz kitaplarını, Yunus Yılmaz sözleri ve alıntılarını, Yunus Yılmaz yazarlarını, Yunus Yılmaz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“ Ve ben bilmem her mevsimden sonra veda etmeyi…”
Güzel bir düşün içinden az evvel Sen varmışsın ben varmışım Masada iki demli çay Şiirin içinden gözlerin geçer Gözlerin ki gecesiz gündüzsüz yıldızlar Yıldızlar karanlık ruhumu aydınlatır Şakakların akları mısralara dolaşır Her telinde aşk, vefaya sımsıkı sarılır Saçların beni sana saklayan kader bağımdır Sonra ellerin dokunur şiire , kokusu bulaşır Ellerin sıcacık ellerin Sanki avuçların da güneş saklanır O güneş ki gönlümün yegane yangınıdır Harf harf sesin dökülür dudaklarından Sesin diyorum yurdumun en güzel türküsünü andırır Seni dinlemek, seyretmek ve sevmek seni Tebessümler filizlenir solgun benzimde mutluluk boy gösterir ruhumda Sen bir düşün içinden geçersin Ben içimden sana göçerim Bak, bak bugün de BEN SENİM…
Reklam
Doğu Karadeniz' de o günkü adıyla teyyare inecek tek yer Giresun' da vardı. Sovyetler'den gelen yardımlar Giresun'a inerdi. Sovyet Bolşevikleri Topal Osman'ın bölgeye hakim olduğunu görünce, yardım etmek için Giresun havaalanını kullanırdı. Bu bilgiden Topal Osman'ın Bolşevikler'le ilişkisinin; uçak dolusu silah alacak kadar ileri derecede olduğu anlaşılıyor. tarihinde Osman Ağa, Rusya' dan durmadan silah yardımı alacaktır. 17 Eylül 1920 Trabzon' da bulunan Rus Konsolosu Bagirov, Tuapse' deki Askeri Devrim Komitesi başkanına şunları yazmıştır: Osman Ağa en etkin ve enerjik emekçilerden biridir. Onun askerleri-Lazlar, savaşçıların en iyisidirler.
Sayfa 313 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Lazistan (Rize) Mebusu Osman Bey tarafından çekilecektir. Yazıda; "Bir de bu adamın yanına Bolşevikler gelip gider. Kendi ... Bir mesele yapar. Yunanlılardan zorla aldığı bir motoru Bolşeviklere hediye edeceğini Tuapse'ye haber gönderir. Bununla beraber bu sahiller Bolşeviklerin ne demek olduğunu iyice anladı." şeklinde sosyalizm düşmanlığı içeren ifadelerle yine Topal Osman Ağa'nın Bolşeviklere olan yakınlığı eleştirilecektir.
Sayfa 313 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Atatürk, Upmal'a: "Suphi'yi şahsen tanımıyorum, fakat burada onu oldukça iyi tanıyan insanlar var. Eğer Suphi, anlattıkları gibi kötü olmasaydı, fark etmeyecekti; halk onu kabullenmeyecek ve onun ağzından çıkan bütün iyi ve samimi fikirler halk için kötü olacaktı. Çünkü bu fikirler, insanların itimat etmediği birinin, Türkiye inkılabı için bir anlamı olabilir mi? .. Eğer siyasi amaçla şimdi Suphi'yi desteklersem, Erzurum halkı bana karşı ayaklanır. Şahsi olarak ben ve yoldaşlarım birçoğu komünizm taraftarıyız, ama hal ve şartlar, bizim bu konuda susmamızı gerektiriyor. Eğer ben yarın komünist olduğumu açıklasam benim tesirimden eser kalmaz." Atatürk'ün Bütün Eserleri, Cilt 10, Kaynak Yayınları, İstanbul, 2003, s. 323.
Sayfa 307 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Burada Atatürk'ün Mustafa Suphi'nin kişiliği ile ilgili değerlendirmesinde geçen sözlerin Suphi hakkında olumsuz gelen raporlarla uyuştuğuna dikkatinizi çekmek isterim. Atatürk'ün bu sözlerine karşılık Upmal şu cevabı verecektir: Bu şaşırtıcı değildir ... Yoldaş Nerimanov, Azerbaycan'ı 1 80 milyon karşılığında Rusya'ya satmıştır; bu durumda Suphi'nin başına gelenlere şaşırmamak gerekir.
Sayfa 305 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sultan Galiyev-Mustafa Suphi ve Mustafa Kemal Atatürk arasında bağlantı kurulması çalışması Bolşevikler tarafından çok akıllıca, kasıtlı olarak engellenmiştir.
Sayfa 300 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Sultan Galiyev, yazısının bu kısmında açıkça Bolşevik yönetimi tarafından Mustafa Suphi ve arkadaşlarının bilerek ölüme yollandığını söylemektedir. Sultan Galiyev daha da önemlisi şunu diyor: Sovyet Rusya'dan Anadolu 'ya giden Rus temsilcilerin otorite olmaya çalışarak Anadolu yönetimini küçümsediklerini söylüyor. Hatta daha ileriye giderek hiçe saymasının hata olduğunu, bu nedenle Atatürk'ün kendi yönetimini korumak için ithal komünizme karşı; Türkiye 'nin kendine özgü şartlarının içinde doğan yerli komünizmi esas alan Resmi Türkiye Komünist Partisi 'ni kurmak zorunda kaldığını söylüyor ki, çok doğru söylüyor.
Sayfa 300 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Zeki Velidi Togan hatıralarında şöyle diyor: "Bakü'de Türkiyeli komünist Mustafa Suphi'nin evinde kaldım. Onu Moskova'dan tanıyordum. O komünist ise de Rusların şark siyasetini beğenmiyordu, bilhassa harp esiri olan Türkiyelilerden bazılarını "hakiki Komünist" (Enver) sayıp kendisini kenara bırakmak istemelerinden dolayı Stalin ve arkadaşlarına küskündü."
Sayfa 299 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Sovyet'in politikası: M. Suphi yerine Enver Paşa, Atatürk yerine Enver Paşa
Zaten, Mustafa Suphi, Ethem Nejat ve diğer yoldaşlarının ölümünde Sovyet Rusya' nın sessiz kalmasını da buna bağlamak gerekmektedir. Kaldı ki, Enver Paşa'nın gerek Anadolu'da gerekse Orta Asya'da Türk nüfusunun fazla olduğu bölgelerde nüfuzu Mustafa Suphi' den kat kat fazlaydı. Sovyetler de bunu bildiği için Mustafa Suphi yerine Enver'i tuttu. Bu bakımdan Bolşeviklerin, Mustafa Suphi olayında olduğu gibi, Atatürk ile Enver Paşa arasındaki mücadeleyi de bilmelerine rağmen Enver Paşa'yı tutmaları, Ankara Hükümeti önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı'nın ve Atatürk'ün de ikinci plana atıldığının bir göstergesidir, resmi davetin olmaması da bu yüzdendir.
Sayfa 233 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Türk komünistlerinin başı olan yoldaş Mustafa Suphi, sürekli takip edilmekten huzur bulamadı. Ben, Mustafa Suphi ve yoldaş Firdevsbizler "milliyetçi üçlü"ydük. MK' da yoldaş Novgorodstev karşısında, daha sonra da yoldaş Stova karşısında Yalımov bizi böyle resmetti. - Galiyev Sultan Galiyev, Bütün Estrleri, Özgür Erdem (Haz.) İleri Yayınlan, İstanbul, 2005, s. 56
Sayfa 233 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Irkçı Turancı Zeki Velidi Togan ise verdiği bir röportajda, Başkırdistan 'da yıllar önce Sultan Galiyev ve Mustafa Suphi ile beraber verdiği mücadeleyi anlatırken; kendisini o dönemde "solcu" olarak tanımlaması da sosyalizmin gerek Anadolu'da; gerekse Orta Asya' da yaygınlığının delillerindendir
Sayfa 219 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'da TKP'yi kurması ve Sovyet misyon sekreteri Upmal'a; "Diğer ülkelere katiyen benzemeyen, ülkemizin şartlarına ve özelliklerine uyan özel bir komünizme ihtiyacı olduğunu" söylemesi önemlidir. Bunlar; Atatürk'ün çıkartmış olduğu Hakimiyet-i Milliye' de işlenen "milliyetçi sosyalizm" teziyle uyuşmaktadır. Atatürk'ün neredeyse tüm yakın dostları gibi Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'un da "milliyetçi solcu" olması acaba hep tesadüf eseri midir?
Sayfa 219 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Sağcı, emperyalist milliyetçilik güden Hamdullah Suphi Tannöver'in, 1920 yılı Meclis konuşmasında şu dedikleri ise, bırakın komünizme, sola fazlasıyla alerji duyan birinin sarf etmesi açısından çok şey ifade etmektedir: Mademki Bolşevikler, sınırlarımıza yaklaşıyor ve bizim onları geri çevirmek olanağımız da yoktur. . . Madem ki, bu kuvvet hem kendi topraklarını koruyacak, hem başka topraklarda görüşünü kabul ettirecek bir büyüklüktedir, örgütlüdür ve yavaş yavaş bize yaklaşmaktadır. .. Eğer olumlu bir görüşe sahip isek, eğer öyle bir kanıdaysak memleketimizi aydınlatalım, gelenden korkmasınlar ... İman ediyorum ki, memleketimizdeki istilacı hain kuvvetleri kovmak için bizim en doğal yardımcımız, gelen Bolşevik kuvvetleridir.
Sayfa 218 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Yusuf Akçura Bey, 1920 Ocak ayında Türk Ocağı'nda "Rusya'da İnkılabın Menşei" konulu bir konferans düzenler. 18 Ocak tarihli Vakit gazetesinden öğrendiğimize göre Yusuf Akçura; Osmanlı efkan umumiyesinde Bolşeviklik hakkındaki yanlış ve olumsuz telakkiyi düzeltmek istemektedir ... Yusuf Akçura devamla; "Rus ihtilal ve hercumercini husule getirmiş olan sınıf-ı avam nasıl mübremi bir ihtiyaç saikasıyla şiraze-i içtimaiyeyi ve idareyi alt ve üst etmişlerse" diyerek, ihtilalin avam sınıfının ihtiyaçlarindan. doğduğuna işaret edip adeta Bolşevik İhtilali'ni aklamaktadır.
Sayfa 214 - İleri YayınlarıKitabı okudu
76 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.