Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yercekimlikaranfil

Tembel, mutluluğu başkasına bağlanmakta bulu. Çalışmayı alışkanlık haline getirenler ise bütün haz ve saadeti kendi nefislerinde bulur.
Reklam
Eğer ruh yüce meşguliyetlerle uğraşmıyorsa, sefil dertlerle uğraşmaya başlar. Hiçbir işi olmayanlar, en ufak kederlerini tekrar tekrar çiğnemek için vakit bulur; bu cüretle ruhu beslenmez, bilakis yıkılmaya meyleder. Düzenli bir akışa bırakılmamış olan duygular tabiatımızın yüksek mevkilerine doğru yayılmaz, aksine hayvani derinliklerine doğru yönelir ve tamamen fesada uğrar.
Gerçekten de tembel kendi kendinin celladıdır. Çünkü ruh ve bedenin tembelliği, bunaltıcı bir hüzünle üretmekte gecikmez.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Hayat sevincini bahşeden kanun da yine ancak çalışmayla katlanarak artar ki tembel bundan habersizdir.
''Her insan iki türlü terbiyeye tabi olur. Birincisini dışarıdan alır. İkincisini ise bizzat kendi oluşturur. Önemli olan bu ikincisidir. Gerçekten başkalarından aldığımız ilimden ziyade bizzat kendi öğrendiğimiz malumat bizim için daha faydalıdır.'' (Locke)
Reklam
Yıldız arayıp gökte nice turfa müneccim Gaflet ile görmez kuyuyu reh-güzerinde (Birçok acemi müneccim, gökte yeni yıldızlar keşfedeyim derken gaflete düşüp yollarının üzerindeki kuyuyu görmez) -Ziya Paşa
Halbuki nefse hakim olmak için en acil çare, ruhumuzda büyük bir sevgi ve şiddetli bir nefret oluşturmaktır.
İrade terbiyesinde bize en gerekli yol, fikri terbiye etmektir. Bu sayede fiillerin tohumlarını ekmenin yanı sıra diğer duygular hakkındaki acizliğimizi de bir nebze olsun telafi etmiş oluruz. Zihnimiz , yabancı fikirlerin sığınağı olmak yerine kendimizin teker teker seçtiği fikirlerin merkezi olursa, irade terbiyemizin en mühim kısmını yerine getirmiş oluruz.
1.Yapmak istediğiniz fiillere uygun fikirleri beslemek. 2. Engellemek istediğimiz fiilere uygun fikirleri beslemek.
'' Nefsi idare edebilmek için her şeyden önce düşünceyi idare etmek gerekir.'' (Eymieu)
Reklam
'' Acıların en büyüklerini bizzat kendimiz üretiriz. Aynı şekilde nimetlerin en büyüklerini de kendimizde aramalıyız.'' (jeremy Taylor)
Nefse hakimiyet, hemen kazanılan bir ayrıcalık olmayıp elde edilmesi ancak uzun müddet çalışmakla, ruhsal hasletlerimizi doğru kullanma ilmini öğrenmekle ve fikirleri kuvvetlendirmek için duygularla bir arada tutup sentezleyebilmekle mümkündür.
Fikirlerin dünyayı yönetebilmesinin ancak duyulara dayanmasıyla mümkün olabileceğini göreceğiz.
''Duygulardan mahrum çocuklara bir şey öğretmek, terbiye usulünde görülen sıkıntıların en büyüğüdür. Fikirleri daima havadadır. Her şeyi dinler , fakat hiçbir şey hissetmezler.''
''Hatta terbiyede dahi duygulardan yardım alınmazsa bir fayda temin edilemez.''
243 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.