Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Zifiri isimli okurun asıl gönderisini gör
Mehmet Y. okurunun profil resmi
Burada bir mantık hatası var sanki. Şöyle ki, İstanbul'un fethi 1453, Trabzon'un fethi 1461 olduğuna göre henüz fethedilmemiş Trabzon'daki Türklerin, İstanbul'a yerleşmeleri bana doğru bilgi gibi gelmiyor.
partes okurunun profil resmi
Yorumunuz üzerine merak edip kısaca bir baktım. Gerçekten de 1455 tahririnde Trabzon'dan geldi diye belirtilen yok. Yazar Trabzon'u ya Doğu Karadeniz'i kastederek yazdı, ya da 1461'den sonrasına ait bir bilgi kullandı.
Mehmet Y. okurunun profil resmi
Bu bilgiyle doğrudan ilgisi yok ancak Ahmet Şimşirgil, maalesef akademik kimliğiyle değil de belli bir dünya görüşüyle kitap yazıyor. Bu da tarihçi objektifliğini ortadan kaldırıyor. Konuya dönersek, Trabzon havalisi 1461'de fethediliyor ve Türk nüfus yerleştirilmeye başlanıyor. Ağırlıklı olarak da Bafra, Samsun, Tokat, Amasya, Merzifon hattındaki Türkmenler Trabzon'a yerleştiriliyor. Çoğu Çepni Boyuna mensup Oğuz Türkleridir. Yani Trabzon yöremiz o dönemde kendisi daha Türkleşmemişken, nasıl olur da İstanbul'a göç verir?
partes okurunun profil resmi
Katılıyorum. Kitaptaki bu bilginin kaynağını ve bütününü de görmek lazım ama bu hâliyle yazarın bir hata yaptığı ortada.
Zifiri okurunun profil resmi
Konuyla ilgili bilgim yok. Kitapta bana ilginç gelen bir yer olduğu için paylaştım. Aslında yazar bu konuyu "Fetihten Sonra" diyerek açıklıyor. Zaten imar ve yerleşim hareketleri zamana yayılan bir durum. Kitapta yazar iki sene içinde önemli imar faaliyetlerinin yapıldığını ve İstanbul'un kısa sürede Türk yurduna dönüştüğünü yazıyor. Söylemiş olduğunuz iskan meselesi sanırım bu kısa zaman dilimini değil de daha uzun bir dilimi kapsıyor. Ayrıca ilginç olan başka bir bilgi daha var. Fetihten sonra Anadolu ve diğer yerlerden İstanbul'a gelenler geldikleri yerlerin isimlerini İstanbul'a vermeye başlamışlar. Örneğin; Aksaray, Çarşamba vs.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.