Zifiri

Sabitlenmiş gönderi
Oğlum Behçet, sen bir medeniyetin iflası nedir, bilir misin? İnsan bozulur, insan kalmaz; bir medeniyet insanı yapan manevi kıymetler manzumesidir. Anlıyor musun şimdi derdin büyüklüğünü... Cahilsin; okur öğrenirsin. Gerisin, ilerlersin. Adam yok; yetiştirirsin, günün birinde meydana çıkıverir. Paran yok; kazanırsın. Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur. Sen cilt yapıyorsun; şiraze nedir bilirsin. Bizde insanoğlu şirazesiz kalmış. Hayat onun için ahenksiz, birbirini tutmayan, günün hayatına cevap vermeyen bir yığın ölü kıymetler tarafından idare ediliyor. Dünyaya baktığımız zaman ayrı görüyor, kendi kendimize kaldığımız zaman ayrı düşünüyoruz. Yığınlarca tezat içinde yaşıyoruz, bütün şark dünyası bir ıstırap içinde.
Sayfa 91
Reklam
Zifiri
2024 okuma hedefini ekledi.
2024 OKUMA HEDEFİ
0/25 kitap - %0 tamamlandı
Henüz kitap okumadı
25 kitap
0 sayfa
0 inceleme
0 alıntı
11 günde 1 kitap okumalı.
Zifiri
Bir kitabı okumaya başladı
Büyük Olayların Kısa Tarihi
Büyük Olayların Kısa TarihiTufan Gündüz
8.3/10 · 477 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
352 syf.
·
Puan vermedi
1984
1984George Orwell
8.7/10 · 164bin okunma
186 syf.
·
Puan vermedi
Samsunlu olanların, hayatında bu şehre ait izler taşıyanların keyifle okuyacağı bir eser olmuş. Kitapta Samsunla ilgili çok geniş bir konu yelpazesine sahip yazılar yer alıyor. Samsun'un tarihinden ilçelerine, yemek kültüründen müzelerine, şehirleşmesinden tabii ki Samsunspor'una kadar... Yazar akademik bir eser üretme telaşında olmayıp bu şehrin kendi hayatında bıraktığı izleri samimi bir üslupla anlatmış. Böylece ortaya Samsunlu olanların sık sık "Aaa bu da vardı" diyerek geçmişi yadedeceği ve kendi hayatına dair izlerin de yer aldığı yazılar çıkmış. Şunu da belirtmek gerekiyor. Her ne kadar samimi bir üslupla yazılsa ve yazarın hayatından izler taşısa da eserin ciddi bir öğretici yanı var. Kitapta, Samsun'un tarihi devirlerdeki durumu, şehirleşme geçmişi, yemek kültürü, nüfus mübadelesinin etkileri, ilçeleri, geçmişte çıkardığı tarihi şahsiyetler, Cumhuriyet döneminde çıkardığı sanatçılar gibi çok farklı konularda bilgiler yer alıyor. Sonuç olarak bir oturuşta bile bitirebileceğiniz, keyifle okuyabileceğiniz güzel ve Samsunlular için özel bir kitap. Tavsiye edilir.
Şehr-i Samsun Yazıları
Şehr-i Samsun YazılarıMehmet Yılmaz · Gufo Yayınları · 03 okunma
Reklam
İstanbul'un en büyük ilçelerinden birisi olan Bayrampaşa'ya adını veren meşhur sadrazam Bayram Paşa'yı da pek bilmiyoruz. Halbuki o Bayram Paşa da tıpkı Mehmet Paşa gibi Ladiklidir.
Sayfa 40
Samsun ve Bafra sigaraları şiirlerde, şarkılarda, romanlarda geçecek kadar ünlü, fakir sigarası olacak kadar ucuzdu.
Sayfa 60
Elin kâşanesinden kuşe-i viranemiz yeğdir (Baki) *** Yani başkasının zengin köşkünde oturmaktansa kendi yıkık dökük tek göz odamda oturmayı tercih ederim.
Sayfa 163
Samsunspor bana ne bir kupa ne de bir şampiyonluk kazandırdı. Bunlar olmadı ama çok güzel dostlar kazandırdı. Bir camiaya ait olmak, bir şehrin mensubu olmak nedir, hepsini Samsunsporluluğum sayesinde gördüm ve yaşadım.
Sayfa 159
Allah, Samsun'u güzel yaratmış, varsa bir kusur, kuldandır.
Sayfa 92
Reklam
Kırım Türklerinde "Damadı Samsun'dan getirmeyeceğiz ya!" diye bir tabir varmış.
Sayfa 80
Nüfus Mübadelesi
Peki, götürmedikleri ve bize kalan ne var? Mesela Samsun pidesi... Selanik'te Samsun simidine ben de şahit oldum. Samsun simidi olarak satılıyordu.
Sayfa 51
Kentteki tütün fabrikası da dahil, Osmanlı'nın tütün gelirlerine Düyun-u Umumiye tarafından el konulmuştu.
Sayfa 35
Birinci Dünya Savaşı'nda Samsun'daki bütün iskeleler İtilaf Devletleri tarafından bombalanmıştır.
Sayfa 35
Mustafa Kemal, nüfus mübadelesiyle birlikte Selanik ve çevresinde yaşayan akraba, hemşehrileri olan Türkleri, Samsun yöresine yerleştirmiştir.
Sayfa 29
Atatürk Samsun'da
O meşhur, "Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir, fendir." sözünü de bu topraklarda 22 Eylül 1924 günü söylemiştir.
Sayfa 27
1.751 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.