Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Şenay Cüccaciye isimli okurun asıl gönderisini gör
Tantuni okurunun profil resmi
İnsan var oldukça evet. Kapitalizm aslında insanın bencil ve doyumsuz içgüdülerini temsil ediyor.
Tantuni okurunun profil resmi
Bir maymun topluluğunun yakınlarına muz dökün, gelip ihtiyaçları kadar alırlar; aynısını insanların önüne dökün, alabildikleri kadar alırlar.
Şenay Cüccaciye okurunun profil resmi
İnsan (homosapines) yer yüzünde 60 bin yıldır var. O yasa kapitalizm insanlık tarihinin son 250-300 yılında var. Daha öncesine yoktu. İnsanlık kapitalizmden önce de vardı. Dolayısıyla bu görüş metafizik bir görüş. Katılmam mümkün değil.
Tantuni okurunun profil resmi
Homo Naledi, Homo Erectus, Homo Luzonennis, Homo Floresiensis ve daha bir çok insan ırkını Neanderthal dediğimizi atalarımız katletti. Daha öncesinde yoktu demeniz büyük bir yanılgı. Longrich, “Biz benzersiz olarak tehlikeli bir türüz. Yünlü mamutları, dev tembel hayvanları ve moa kuşlarını avladık. Tarım yapmak için gezegenin arazisinin yarısından çoğunu değiştirdik ve ormanları tahrip ettik. Gezegenin iklimini değiştirdik. Ama biz diğer insan toplulukları içinde en tehlikeli olanız, çünkü kaynaklar ve toprak için rekabet ediyoruz.” diyor.
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
kitabında da atalarımiz ve Erectuslar arasındaki mücadele, savaş ve nedenleri anlatılıyor.
Şenay Cüccaciye okurunun profil resmi
Nasıl yani? Daha öncesinde kapitalizm mi vardı? Fabrikalar, bankalar, finans kapital, ulus devlet falan mı vardı daha öncesinde? Yanılıyorsam düzeltin beni.
Tantuni okurunun profil resmi
Hayır abi benim demek istediğim o değil, kapitalizm kavram olarak tabi ki o zamanlarda yoktu fakat insanın olduğu her yerde pratik olarak mevcuttu. Çünkü bizler insanlar olarak doyumsuzuz içimizde kapitalizmi yaratan tohumlarla doğduk ne yazık ki.
Şenay Cüccaciye okurunun profil resmi
Şimdi benim bildiğim. İnsanlık yerleşik yaşama geçtiği yani medeniyete geçtiği dönemden bu güne. Belirli toplumsal düzenler yarattılar. İlkel komünal toplum Köleci toplum Feodal toplum ve son olarak kapitalist toplum. Kapitalist toplum feodal toplumun bağrında gelişti. Dolayısıyla kapitalizmin tohumları feodal toplumun bağrında vardı diyebiliriz. Ama tarih öncesi dediğimiz. Üretimin olmadığı Avcı ve toplayıcı toplumda kapitalizmin ne gibi bir izi olabilir? Rekabet, savaş, vb bu tarz şeyler her zaman vardı. Bunlar kapitalizme özgü şeyler değil. Dolayısıyla kapitalizm ezelden ebet’e süren bir şey değildir bana göre.
Tantuni okurunun profil resmi
Kavramsal olarak değil de şöyle düşünmek lazım, günümüzde kan emici iktidarlar, kan emici şirketler ve diğer kan emici oluşumların hepsi kapitalizme hizmet ediyorlar; tarih öncesinde ise insan toplulukları arasında emir veren sözü geçen kişiler kas gücü daha gelişmiş olanlardi ve o dönemde istedikleri en güzel şeyleri ilk olarak kendileri deneyimlerdi. İşte günümüzdeki benzerlik burada; günümüzde zeka, para ve bilgi kapitalizmin araçlarıyken, geçmişimizde ise kas gücü kapitalizmin araciydi. Tek fark kavramsal olarak kapitalizm doğmamışti ve bu kadar etkili değildi.
Şenay Cüccaciye okurunun profil resmi
Şimdi anladım. Sanırsam burada bir kavram kargaşası yaşadık. Şöyle ki, toplumsal hiyerarşi, toplumsal tahakküm vb olgular hep vardı. Yani sınıflı toplum var olduğundan beri bunlarda var doğru. Lakin kapitalizm belli bir ekonomik üretim ve bölüşüm biçimi olduğu için, bu alıntıda sorulan soru spesifik olarak kapitalizmle ilgiliydi. Yoksa dediğin doğru, tahakküm ve baskı köleci toplumda da vardı belirli bir aşama kaydedildi ve kölecilik aşıldı. Feodal topluma geçildi burada da tahakküm ve baskı vardı, belirli bir aşamadan sonra feodalizmde aşıldı, kapitalizme geçildi. Yani her tahakküm biçimi gelişirken kendisini yok edecek, kendisi aşarak değiştirecek güçleri de kendi içinde geliştirdi. Kapitalizmde kendisini aşacak, değiştirici ve dönüştürücü güçleri kendi içinde yaratıyor. Dolayısıyla kendisinden önceki biçimler gibi kapitalizm de ebedi değildir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.