Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Muhammet İkbâl isimli okurun asıl gönderisini gör
Muhammet İkbâl okurunun profil resmi
Bir hususa daha dikkat çekmek isterim. Eserde ilkel dönemin rüyalarını gören çocuk bir reankerne değil, yani kurguda kullanılan tema reankarnasyon değil. Bunun yerine insanın genetik bilinç altını merkeze almış yazar. Yani kalıtım vesilesiyle hepimize bizden önce yaşamış olan atalarımızın tecrübelerinin aktarılması ilkesini. Bu tecrübelerin mekanı psikanalize göre (junk idi sanırım) bilinç altı (dışı). Dolayısıyla çocuk reankarnasyon ile ilkel dönemdeki atasının yaşamını hatırlamıyor yani, bir tür bilinç problemi hasebiyle bilinç altını açığa çıkartıyor.(Rüya ile). Rüyalar, bilinç dışının açığa çıkma şekillerinden birid Psikanalist Psikolojiue göre. Dolayısıyla Jack London, kurgu için bir dinin inancından değil de yine bilimsel bir alan olan psikolojinin keşfinden faydalanıyor. Hatta bu keşfi, evrim teorisine tabiri caiz ise adeta uyumsatıyor. Hal sebepten eseri, birkez daha "çağını aşan bir bilim ışığında yazılmış sanat şaheseri" olarak takdim etmekten onur duyarım.
L. G. okurunun profil resmi
Ben tamamen farklı bir şekilde yazarın başka eserinden bahsedeceğim.
Jack London
Jack London
,
Martın Eden
Martın Eden
romanında kendi hayatını anlatmış. Yazarın okuduğum ilk eseri. Ve eserde yazar maddi - manevi zorluklar yaşıyor ki. Okuyan herkes bilir. Bu sıkıntılar içinde bu kadar muhteşem eserler nasıl vermiş. Bazen aklım almıyor.
Muhammet İkbâl okurunun profil resmi
@lamia58 bilakis hocam. Sıkıntılar yaşadığı için bu eserleri vermiş. Yazmanın, düşünmenin, hatta salih bir inanç yaratmanın birinci koşulu sıkıntıdır. ☺️ Uzun süredir rafımda bekliyor, umarım en yakın zamanda onun da sırası gelecek. Tavsiye için teşekkür ederim.🙏
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.