Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

marie sklodowska isimli okurun asıl gönderisini gör
Ecem okurunun profil resmi
Din olgusuna; tanrı/tanrıça varlığına duyulan inançlar, dini ritüellerin varlığı, kader- ruh- ölüm sonrası yaşam gibi bakarsak insanlık tarihinin başından beri var diyebiliriz. Şu ana kadar bilinen ilk uygarlık Sümerler ve bu uygarlik incelendiğinde din olgusunu da görebiliriz. Öncesine dair yoktu diyemeyiz çünkü buna dair bir ispat yok. Yazar neden din ilk insanlik tarihinde yoktu demiş ben orayi tam anlamadim. Uygarlıkların öncesinde bilgisine ulaşılamayan topluluklar için de yoktu nasıl diyebiliriz. Ve evet dinlerin tarihsel süreçte geliştiğine ben de inanıyorum. Daha doğrusu inançtan öte okuduklarimdan bunu anlıyorum.
marie sklodowska okurunun profil resmi
Yaklaşık bir mliyon kadar yıllık insan tarihinde son 20-30 yıldır çeşitli inançlar var diyor yazar. Ben de katılıyorum sana.
Ecem okurunun profil resmi
Ama şimdi kendimi de şöyle çürütecem. Bilgisine ulaşamadığımız topluluklar için din ne vardi ne de yoktu diyebiliriz. 30 bin yıllık da demis olsa bence ulaşılamayan bilgi için yok diyemeyiz var da diyemeyiz. Ama dinlerin tarihi olduğu kesin.
Numan okurunun profil resmi
Dinlerin tarihi var tabii ki. Ama insanlık tarihini 24 saate vurursak Sümerler birkaç dakika önceye denk gelir. Sümerler, insanlık tarihinde din nerelere kadar uzanıyor sorusu hakkında çok şey söylemiyor bize Ecem. Sümerler sadece İbrahimi dinlerin kökeni hakkında bize çok büyük bir ışık tutuyor. Yoksa Sümerler'den 5000-6000 yıl önceye denk gelen Göbeklitepe var. Ondan önce yazıya ihtiyaç duymayan Pagan dinleri var. Ama o kadar gerisi yok. Ateş keşfedildiğinde ona da tapmışlar milyon yıl önce. Ama bu din değil. Zaten yazarın buradaki dinden kastı yazıya ihtiyaç duyan dinler sanırım. Kitabın ismine de bakarsak anlaşılıyor.
Ecem okurunun profil resmi
Evet Numan sumerleri uygarlik olduğu icin örnek verdim din rituellerini vs. Önceki topluluklar icin de ulasilamayanlara kadar din vardi ulasamadigimiz noktada yoktu diyemeyiz bence cunku ispati yok. Benim dinden algıladığım sey sadece yazılı degil. İlk yorumda da yazdığım gibi tanrı, yazgı, ölüm sonrası yaşam, ruh vs gibi inançlar bütünü ve de bunlar icin düzenlenen ritler. Bunlari toplayınca din algısı oluşuyor bana göre. Yazarin din olarak neyi kast ettigini bilemiyorum.
Numan okurunun profil resmi
Tamam yahu kızma. :D İlk din genelde Hinduizm olarak gösterilirdi Göbeklitepe'ye kadar. Ki Hinduizm'in tarihi de İbrahimi dinlerden çok gerilere dayanmaz. Bilinmezliğin verdiği korkuyla daha üstün bir güce inanmayı din olarak sayarsak milyonlarca yıl öncesine kadar gider zaten. Yani ilk insanlara. Ama olmadığına dair kanıt yoksa, illa olması gerektiğini de düşünmem ben. Unicornların olmadığına dair de kesin bir kanıt yok ama bunu tartışmıyoruz genelde. :D
Ecem okurunun profil resmi
Hahaha ne kızması ya aşkolsun😄😄 evet ispati olmayinca ne var diyebiliriz ne yok diyebiliriz Kendimi ikinci yorumda çürüttüm bu yüzden. Ama dediklerinde haklı olabilirsin. Din nedir sorusunun cevabına göre değişir bu durum. Not: Unicornlar sevimlidir hepsi bu😄😄
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.