Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yasemin Karakuş

440 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Şeriat-Hakikat İlişkisi Bağlamında Tasavvufun Oluşumu
Tasavvuf üzerine pek çok mevcut dönemlendirme vardır. Bu dönemlendirmeler çağlara, kişilere, kavramlara ve diğer ilimlerle ilişkisine göre nitelik kazanır. Genel kabule göre yapılan dönemlendirme ile H. 3. asra kadar olan sürece zühd dönemi, 3. asırdan tasavvufun sistemleşmiş yapısı olan tarikatlara yani 6. asra kadar olan sürece tasavvuf dönemi
Tasavvufun Oluşumu
Tasavvufun OluşumuAbdullah Kartal · Emin Yayınları · 20155 okunma
Reklam
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Kalplerin Makamları: Büyük Sufilerden Seçme Metinler
Kitap, ismini içerisinde bulunan Ebu'l Hüseyin en-Nuri'nin risalesi olan Makâmâtü'l-Kulûb'dan alıyor. Bunun yanı sıra kitapta Şakik-i Belhi'nin Âdâbü'l-İbâdât risalesi, Sehl b. Abdullah Tüsteri'nin Tefsirü'-Kur'âni'l-Azim eserinin mukaddime ve Fatiha suresinin tefsiri kısmı, Ebu Said el-Harrâz'ın Resâil fi't-Tasavvuf eseri, Ebu Abdurahman es-Sülemi'nin el-Fark beyne İlmi'ş-Şeriati ve'l-Hakikati isimli risalesi ve son olarak İbn Bâkûye Kûh-i Şirâzi'nin Hikâyâtu's-Sufiyye isimli eseri vardır. Zühd hareketinden günümüze kadar ulaşan bu risalelerin her birinin kendine özgü bir içeriği var. Metinlerden önce yazarlara dair kısaca bilgi verilmesi de çok istifadeli olmuş. Ben aslında Makâmâtü'l-Kulûb'ü okumak için almıştım kitabı ama hepsini okumadan edemedim. Kitapta beni en çok etkileyen risale olan Makâmâtü'l-Kulûb'ten bahsedecek olursam, insana verdiği bilgiyle beraber bu bilginin kalbe intikalini de hemen gerçekleştirebilecek potansiyelde bir eser çünkü risalenin içerisindeki imgeler, teşbihler ve mazmunlarla dolu seciler, okunulan metni direkt düşünmeye ve hissetmeye sevk ediyor. İnsanın kalbinin dört makamdan oluşup, bunların da sadr, kalb, fuâd ve lüb olduğundan ve kalbe dair pek çok bahisten bahsediyor. Kitaptaki risalelerin hepsi tek başına çok önemli ve tekrar tekrar okunulası nitelikte. Okumayanlara ilk okuma, bana da tekrarı nasib olur inşallah. :)
Kalplerin Makamları
Kalplerin MakamlarıKolektif · Hayykitap · 201516 okunma
190 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
17 saatte okudu
İbn Ataullah el-İskenderi'nin meşhur eseri el-Hikemü'l-Atâiyye'de iman, ahlak, ibadet, tasavvufi ahlak ve seyr u sülûk süresince dikkat edilmesi gereken hassasiyetler öne çıkmıştır. Yazarımız Şazeliyye tarikatından olması hasebiyle bu eser o tarikatta okutulmuştur. Ancak sadece Şazeliyye ile sınırlı kalmayıp diğer tarikatlar da eğitimlerine dahil etmişlerdir. Hikmetler kısa ve çarpıcı sözlerle ifade edildiği için pek çok şerhe ihtiyaç duymuş ve yüze yakın şerh kaleme alınmıştır. Bu baskının içeriğinde ise yazarın hayatı, eserin tercümesi yani hikmetler, münacaat kısmı, şerhlerden birkaç örnek ve eserin Arapça metin kısımları vardır. Diğer baskılara nazaran daha muhtasardır. Eser hakkında ne desem yavan kalacak. Ancak beni en çok etkileyen kısmı kulluk ve dervişlik psikolojisini çok iyi analiz etmesi ve bunu şiirle nesir karışık bir üslupla yapmış olmasıdır. Başta havf-recâ olmak üzere kabz-bast, heybet-üns, cem‘-fark gibi hallere dair içerikler barındırması da hikmetlerin derinliğini artırmış. Sufiler arasında çok rağbet gören bir eser olması hasebiyle “Namazda Kur’an’dan başka bir kitap okumak câiz olsaydı, el-Hikem okunurdu” sözü meşhurdur. Bir diğer önemli özelliği ise okuyucuyu tefekküre sevk etmesi. Bu bağlamda en sevdiğim kısımlardan biri ile incelemeyi bitirmiş olayım; "Hicret ve niyetin kimin için? Bir gece yarısı uyandığında yatağından kalk, şöyle yıldızlara bir bak. Düşün!"
Tasavvufi Hikmetler
Tasavvufi HikmetlerAtaullah İskenderi · Dergah Yayınları · 2016861 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
512 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Tasavvuf El Kitabı, daha önceki Tasavvuf Tarihi kitaplarından da faydalanılarak bu alanda uzman olan ve ülkemizin dört bir tarafında bu eğitimi veren kişilerce hazırlanmış bir kitap. Kitapta hemen hemen tasavvufun her konusuna bir başlık açılmış ve farklı yazarların yazılarına yer verilmiş. Bu konu ve yazar çeşitliliği bütünü görebilmek açısından hoş olmuş ama eserdeki sistemsizliği ve tekrara düşülmeyi önleyememiş maalesef. Aynı konu farklı yazarlarca kitabın farklı yerlerinde tekrar ele alınmış. Bu çeşitlilik sebebiyle eserin hacmi artmış ama bence bu eserin akıcılığına çok etki etmemiş. Çünkü terimler, haller, makamlar, sufiler vs. konularda şiirlere yer verilmesi kitabı tamamıyla salt bilgi dolu, sıkıcı olduğu varsayılan akademik çalışmalar hüviyetinden biraz da olsa çıkarmış. Gerçi ben bunun tasavvufun mevcut yapısından kaynaklı olduğunu düşünüyorum :) Nitekim eserde de geçtiği gibi Mahmud Erol Kılıç, içerdiği deruni mânâlar ve dine coşku, anlam ve ritim katması sebebiyle tasavvufu bir bütün hâlinde şiir olarak tanımlar. Şair, dervişin kardeşidir nihayetinde :)) Hâsılı, bu alanda lisans üstü çalışma yapacak kişilere ilk önce bu kitabı okumalarını önermem. Çünkü başlangıçta yoğun bir bilgi depolaması içine girince bu insanın hoşuna gidiyor ama kitap bitince zihinde berrak bir tasnif ve sistem kalmıyor. Dolayısıyla önce bu oluşmayınca da ayrıntı, literatür ve edebiyatın çok faydası kalmıyor. Öncelikle daha sistemli bir kitaptan temel bilgiler devşirilmeli ve ezber seviyesine ulaşmalı bence, sonrasında dilenirse bu eser okunabilir tabii.
Tasavvuf El Kitabı
Tasavvuf El KitabıKolektif · Grafiker Yayınları · 201226 okunma