Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Camusun Yabancısı

Camusun Yabancısı
@AurelianoBuendia
Sabitlenmiş gönderi
Yaşam hakkında, tüm zamanlarda en bilgeler hep aynı yargıya varmışlardır: Değmez...
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
·
92 günde okudu
İtaat Etmemek
İtaat EtmemekFrédéric Gros
8.7/10 · 140 okunma
Camusun Yabancısı tekrar paylaştı.
Ağladı. Tanrı adil olmadığı için, kendi düşlerine inanan insanları bu şekilde ödüllendirdiği için ağladı. "Koyunlarımın yanında mutluydum ve mutluluğumu çevremde bulunanlarla paylaşıyordum. Geldiğimi gören insanlar beni iyi karşılıyorlardı. Şimdi kederli ve mutsuzum. Ne yapacağım? Daha katı olacağım ve bir insan bana ihanet ettiği için de artık kimseye güvenmeyeceğim. Kendi hazinemi bulamadığım için gizli hazine bulan herkesten nefret edeceğim. Ve bütün dünyayı kucaklayamayacak kadar küçük biri olduğum için, sahip olduğum az bir şeyi her zaman korumaya çalışacağım."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
88 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Ağustosta Görüşürüz
Ağustosta GörüşürüzGabriel Garcia Marquez
8.2/10 · 177 okunma
Adam öfkelense de belli etmedi. Usturuplu bir karşılık verip kadına haddini bildirmeyi çok isterdi, ama hayat ona son sözü kadınlara bırakmayı öğretmişti.
Reklam
Öyle görünüyor ki, büyük olasılıkla klasik edebiyatın duygu ve düşüncelerini her şeyden önce ifade ettiği üst sınıfların dini, aslında doğanın parlak ve ölümsüz gösterişine tercihen yüzünü çeviren Olympos kökenliydi. Öte yandan, çıkarları özellikle tarıma dayalı büyük emekçi nüfusunun mısırı, şarabı ve yağı bahşeden Khthonik Tanrılara yönelmeyi tercih etmeleri onlardan beklenilendi. Bunlar aynı zamanda insanın ölümlülüğünü ve kederini paylaşmaları bakımından Olymposlulardan daha insani ve daha anlayışlılardı.
Ahlakın toplumun alt sınıfındakiler arasında, üst sınıfına göre daha değerli olması ve daha fazla uygulanması ekonomik bir yasadır. Çünkü adalet, zenginlerin tiranlığına karşı yoksulların seslenişi ve ölçülülük, zenginlerden çok kendileri için çok daha hızlı bir şekilde sonlarını getirecek rahatlıklarına düşkünlük ve savurganlık tehlikelerine karşı yoksulların koruyucusudur. Bu nedenle, çalışkan kırsal nüfusa hitap eden Hesiodos'un kendisinde, aylak ve savaşçı aristokrasiye hitap eden Homeros'tan çok daha fazla ahlaki bir ton buluruz. Böylece Khthonian dininden insan ölümsüzlüğüne bir inanç geliştiğinde, bu [inanç] endüstri sınıflarının üstün ahlaki duygusu tarafından doğru ve yanlış yasaları için ek bir yaptırım olarak kullanıldı. İlyada'nın yazarları için, gelecekteki ödül ve cezaların durumu bilinmemektedir. Ancak Odysseia'ya sonradan yapılmış bir ekleme olduğu varsayımlarında, ölümden sonra başlayan cezalandırıcı bir adalet planı bumaktayız.
"Adaletsizlik"ten bahsetmenin modası geçti artık. Devir yakışıksızlık, uygunsuzluk devri. Büyük şirket yöneticilerinin aylık gelirleri, haddinden fazla medyatikleşen sporculara ve sanatçılara dökülen paralar artık edepsizlik boyutuna ulaştı.
Kırıntıların bölüşüldüğü başka bir dünya ile yolsuzluğa teslim olmuş, düşüncesi kıt yöneticilerin Tanrı ve denklemlerle birlikte oturduğu altın kaplama odaları arasında insanın gerçekliği tamamen yok olana dek eriyip dağılıyor.
Hayır, insanlığın canını çıkaran kâr peşinde koşan namussuzlar değil, hâkimiyeti ve çetrefilliği ölümlülerin gözünden kaçan alçakgönüllü yasa uşaklarıdır. Bu hak ettiğinden çok fazlasını kazanan yöneticilerin ve milyoner sporcuların sesini duyar gibi oluyorum. Vicdanlarını şu sözlerle kolaylıkla teskin edebildiklerine neredeyse eminim: "İyi, tamam da bu abartılı maaşları ben talep etmedim. Bu bana teklif edildiğine göre demek ki benim ederim bu!" Haydi şimdi gidin de fazlasıyla sömürülen işçilere hak ettikleri maaşları aldıklarını söyleyin. Haydi şimdi gidin ve onlara emeklerinin karşılığında daha az para aldıklarını, çünkü insan olarak ederlerinin daha az olduğunu söyleyin.
890 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.