Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aykut Karabay

Aykut Karabay
@Aykut_Karabay
187 okur puanı
Haziran 2020 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
665 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Alanında başyapıt kabul edilen Germain Bazin’in “Sanat Tarihi” kitabı; tarihöncesi dönemlerden 20. Yüzyıl başındaki sanata kadar kapsamlı bir sanat tarihi kitabı. Tarih öncesinden itibaren dünya uygarlıklarının sosyal, toplumsal, siyasal ortamının, ikliminin, kültürünün etkisi ile dünyaya malolmuş sanat eserlerini inceliyor. Başlıca dünya uygarlıklarının her birini; tarihsel arka planı, heykeltraşlık, mimarlık, resim,… gibi farklı sanat eserleri üzerinden inceliyor. Bence eserin en önemli özelliği; Sanat ürünlerini ve olaylarını, zaman içinde art arda gelişleri içinde ele alıp sergilemekle kalmayıp, onları, kaynakları olan uygarlıklarla, dünya görüşleriyle ve tarihsel - toplumsal gerçeklerle ilişkisi içinde ele alıp yorumluyor. Eserin bir diğer önemli özelliği; Birbirinden uzak ve farklı zaman ve mekanlarda olmalarına rağmen sanat formlarının benzerlikler gösterdiğini ve bu formlar ile insan düşüncesinin evrimi arasındaki bağlantıyı vurgulamasıdır. Sanat tarihine ilgi duyanlara mutlaka okumalarını tavsiye ederim.
Sanat Tarihi
Sanat TarihiGermain Bazin · Kabalcı Yayınları · 201531 okunma
Reklam
624 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Ekrem Akurgal Anadolu Uygarlıkları'nda, Anadolu'nun M.Ö.2500 - M.S. 395 tarihleri arasında var olmuş uygarlıklarını ayrıntılı bir biçimde ele alarak, bu kadim uygarlıkların Bizans, Selçuk, Osmanlı kültürlerine etkisini ve Osmanlı üzerinden devraldığımız bu kadim mirasın bizlere bıraktıklarını, bu mirasa ülkemiz ve daha ötesi tüm insanlık
Anadolu Uygarlıkları
Anadolu UygarlıklarıEkrem Akurgal · Phoenix Yayınları · 201473 okunma
417 syf.
8/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Türkiye’de arkeoloji bilimi denince akla gelen ilk isimlerden olan Ekrem Akurgalın bu değerli eseri Anadolu kültür tarihini M.Ö. 600.000’den itibaren ele alıyor. Tarihi verilerin ışığında Anadolu topraklarındaki medeniyetler ve onların eserleri görseller eşliğinde incelenip çözümleniyor. Özellikle Hitit medeniyeti çok detaylı bir şekilde incelenmiş. Devlet yapısı, sosyolojisi, sanatı, mimarisi, kültür özellikleri… Ayrıca hurri medeniyeti, Truva - İon (Yunan) uygarlığı, Urartu, frig, Lydia, karia, Lykia medeniyetleri de ele alınmış ancak kitabın büyük çoğunluğu Hitit medeniyeti üzerinden ilerliyor.
Anadolu Kültür Tarihi
Anadolu Kültür TarihiEkrem Akurgal · Tübitak Yayınları · 200894 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
688 syf.
10/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Sanat tarihi yazımında kuşkusuz başyapıt sayılabilecek bir eser. “Görsel” Sanat tarihini, tarih öncesinden 20. Yüzyılın ilk yarısının deneysel sanatına kadar dönemlere ayırarak, örnekler üzerinden, her dönemin birbiriyle ilişkisini evrimsel süreç içindeki sürekliliği ile ve her dönemin sanatını etkileyen toplumsal, siyasal, sosyal…vb. etkenleri belirterek anlatıyor. Yazara göre her sanat yapıtını ve dönemini geçmişle ve gelecekle ilişkisi içinde değerlendirmek gerekiyor. Dolayısıyla her dönemin sanatını bir önceki dönem ve sonraki döneme etkisi içinde ele almış. Bu bilimsel bakış açısı’da anlatılanların daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Sanat eserlerinin görselleri bolca verilmiş ancak resimlerin çoğu siyah beyaz basılmış, renk incelemesi için ben Google’dan faydalandım, size de tavsiye ederim.
Sanatın Öyküsü
Sanatın ÖyküsüE. H. Gombrich · Remzi Kitabevi · 2017900 okunma
400 syf.
10/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Norbert Lynton bu kült eserinde geniş ve ayrıntılı bir modern sanat tarihi kitabı hazırlamış. Modern sanatın başlangıcı olarak tarihçiler arasında kesin bir kanı olmadığını belirtiyor ama ilk soyut sanat yapıtı olarak 19. Yüzyıl’a gidiyor ve Cezanne’ın “Yıkananlar “ tablosunu kabul ediyor. Kitap boyunca başlıca konular; modern sanat, örnek sanat eserlerinin incelemesi, sanatçılar, sergiler, modern sanatın sosyolojik ve politik etkileşimleri, Avrupa’da ve Amerika’da soyut sanat-sanatçı örnekleri, sanatın iletişim araçlarıyla etkileri, sanatçıların eserlerinin müzeler, sergiler ve daha eksantrik yollarla izleyicilere sunulmasının örnekleri, kapitalizm- modern sanat ilişkileri ve daha bir çok konuya değinerek detaylı olarak modern sanatın tarih içindeki evrimini anlatmış. Uzun ama detaylı ve ilgilisine son derece bilgilendirici, keyifli bir kitap. Sanat tarihi alanında kült eserlerden biri. Sanatçılara ve ayrıca sanata ve sanat tarihine, entelektüel konulara ilginiz varsa mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Modern Sanatın Öyküsü
Modern Sanatın ÖyküsüNorbert Lynton · Remzi Kitabevi · 201560 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
·
34 saatte okudu
Sunay Akın; Çocukluğumuzdan beri izlediğimiz, çizgi romanlarını okuduğumuz hayal kahramanlarının ortaya çıkış süreçleri, yazarlarının kahramanları yaratma süreçleri, çocukluğumuzdan itibaren kişiliğimizin gelişimindeki etkilerini ele almış. Çizgi roman ve sinema üzerine yaptığım yüksek lisans tezimin araştırmasında en ilgimi çeken nokta; insanların çizgi romanlardaki, çizgi filmlerdeki hayal kahramanlarına hayatın sıkıcılığı, zorluğu, bunalımından kaçarak sığınma istemeleri olduğuydu. Bence fantastik sinema ve çizgi karakterlere olan ilgi ve tutkunun yegane nedeni bu. Çocukluğu savunan, büyüklerin dünyası tarafından işgal edilmesine engel olan en büyük güç, hayal kahramanlarıdır. Süpermen, Batman, Temel Reis… gibi hayatımızı güzelleştiren çocukluk arkadaşlarımız gözlerimizin ışıltısında halâ yaşamaktadırlar. Bir hayal kahramanının filmini izlemek, çizgi romanını ya da kitabını okumak, çocukluk arkadaşlarımıza zamanlar ayırmaktır. Hayatımıza yön veren ailemiz, akrabalarımız, arkadaşlarımızın yanında, hayal kahramanlarımız da kişiliğimizin gelişiminde pay sahibidir. Hayal kahramanları, gözlerinin içine bakamasak, bir kez olsun sarılamadan da bize çok şey katan ve öğreten en yakın arkadaşlarımızdır. Bu bazen, bir ad verdiğimiz oyuncağımız da olabilir. Çok keyifli, aynı zamanda çok başka dünyalara götüren hayal kurduran bir kitap. Tavsiye ederim.
Hayal Kahramanları
Hayal KahramanlarıSunay Akın · İş Bankası Kültür Yayınları · 2021861 okunma
272 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
“Akılla bir konuşmam oldu”; Fazıl Say’ın kendi düşünsel dünyasını, hayat görüşünü, kendisini oluşturan insanlar, şairler, bestecileri anlattığı otobiyografik bir kitap. İlk bölümde; Fazıl say dünya görüşünü, ülkesi, insanlık, kültür, sanat ve yaşam hakkındaki düşüncelerini, endişelerini, önerilerini kaleme almış. Yaşadığı “Hayyam retweet davası”, “gezi parkı” bestelerinin CSO tarafından yasaklanması ve bunun üzerine karşı cephe açıp kendi orkestrasını kurması, gibi hukuki ve sosyal olaylara da değinmiş. Dünyanın iftihar ettiği bir sanatçının sadece iktidara değil, pek çok şeye muhalefetini, mahkemeler, davalarla geçen yılları, bu dönemde uğradığı sansürleri, yasaklamaları, kınamaları yazmış. Yaşadığımız coğrafyada sanat yapmanın, düşünsel bir şeyler üretmenin, fark yaratmanın, ilerici olmanın cezasız kalmadığını ve ilerlemenin neden Avrupa'dan çok daha zor olduğunu kendi örneği ile anlatmış. İkinci ve üçüncü bölümde; Hayatında izi olan dostlara, şairlere, sanatçılara değinmiş. Dördüncü bölümde ise; kitabın basıldığı zamana kadar (2017) olan hayata bıraktığı eserleri anlatmış. Bu bölümde bestelerken neler düşündüğü, hissettiği, nelerden ilham aldığı ile ilgili zihninin kapılarını aralamış. Rahat okunan, içten, Fazıl Say’ın iç dünyasını, anılarını, düşünsel, felsefi perspektifini açıkladığı keyifle okunan bir kitap olmuş. Tavsiye ederim.
Akılla Bir Konuşmam Oldu
Akılla Bir Konuşmam OlduFazıl Say · Doğan Kitap · 2017453 okunma
291 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Adı gibi Sanat tarihinin temel başvuru kitaplarından birisi “ Sanat tarihinin temel kavramları.” Kitap temel olarak barok ve rönesans sanatlarını, sanatçıların eserleri üzerinden karşılaştırmalı olarak inceliyor. Kitaba göre sanatta her dönemde evrensel görüş ve algılayış asla aynı kalmaz. Her dönem kendi algısını, bakış açısını yaratır.
Sanat Tarihinin Temel Kavramları
Sanat Tarihinin Temel KavramlarıHeinrich Wölfflin · Remzi Kitapevi · 1990106 okunma
510 syf.
9/10 puan verdi
·
27 günde okudu
Kitap Astronomi özelinde bilim tarihinin antik dönemden modern döneme salt akıl ve mantık ile düz bir çizgi boyunca yükselen temiz, akılsal bir ilerleme olmadığı tezinden hareket ediyor. Özel Olarak kozmik kuramlar tarihinin kolektif saplantılar ve kontrollü şizofrenilerle dolu olduğu, daima din ile iç içe yol aldığı ve bu ilerlemenin elektronik bir beyinden ziyade bir uyurgezerin davranışı olduğu iddiasını ortaya koyuyor. Bilimin tamamen akılcı bir uğraş olmadığını ve “bilgin” prototipinin aklı başında, serinkanlı değil, tarih boyunca saplantılar, nevrozlar, dini takıntılarla yol aldığını ortaya koyuyor. Bu sayede mistik evren görüşünden, Kepler, Kopernik, Galile devrimleri ile günümüz bilimsel evren görüşüne evren algımızın evrimini ortaya koyuyor. Tavsiye ederim.
Uyurgezerler - Bir Bilim Tarihi Kitabı
Uyurgezerler - Bir Bilim Tarihi KitabıArthur Koestler · Phoenix Yayınevi · 201319 okunma
432 syf.
9/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Ülkemizin en önemli sanatçılarından, aydınlarından, yazarlarından, entelektüellerinden Zülfü Livaneli’nin, yılların tecrübesinden, derin entelektüel birikiminden, sanatından, kültüründen damıtılması ile önce söze, sonra yazıya dökülmesi ile sanat, bilim, tarih, politika, felsefe, sosyoloji ışığında dünyamız, ülkemiz hakkındaki gözlemleri, analizleri, tavsiyelerinden oluşan çok keyifli bir Nehir Söyleşi kitabı. Hem çok keyifli, hem de entelektüel anlamda çok faydalanabileceğiniz bir söyleşi kitabı olmuş. Tavsiye ederim.
Livaneli'nin Penceresinden
Livaneli'nin PenceresindenZafer Köse · Doğan Kitap · 2019450 okunma
Reklam
264 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Livaneli bu kitapta ülkeye uzun yıllardır hakim olan cehaleti kutsayan, çıkarcı, ikiyüzlü, kötülük yaratan karanlık, “orta zekalı” düşünsel iklimin eleştirisini yapıyor. Bu zihniyete karşı; medeni,aydınlanmacı, okuyan, düşünen, sorgulayan, üreten, bilim, sanat ve kültürün ışığında yol alan zihniyetin tek kurtuluş yolumuz olduğunu, ancak cumhuriyetin başından hatta Osmanlı’dan beri hakim olan bu “orta zekalı” zihniyetle mücadelenin hiç te kolay olmadığını örneklerle göstererek ortaya koyuyor. Kitap boyunca bahsettiği yazarlar, kitaplar, sanatçılar, entellektüeller ile Zülfü Livaneli’nin düşünsel altyapısına, entelektüel zenginliğine de tanık oluyoruz. Anlatımı sade, keyifli ve öğretici bir kitap. Tavsiye ederim.
Orta Zekalılar Cenneti
Orta Zekalılar CennetiZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi Yayınları · 20215,4bin okunma
324 syf.
6/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Livaneli bu kitabında; Sultan Abdülhamid’in 33 yıllık padişahlığına son veren darbeyle tahttan indirilişi ve sonrasındaki 3.5 yıl İstanbul’dan Selanik’e sürgün hayatını kaleme almış. Sürgündeki devrik padişahın iç dünyasını çözümlemeye çalışmış. Vicdan muhasebesi, deliliğe yaklaşan ölüm paranoyaları ve elbette birey, toplum ama en önemlisi de
Kaplanın Sırtında
Kaplanın SırtındaZülfü Livaneli · İnkilap Kitabevi · 20239,7bin okunma
432 syf.
8/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Ünlü Marxist bilim insanı bu uzun kitabında Sovyetler birliğinin yaşama geçirmeye çalıştığı sosyalist - toplumcu bilim anlayışını ve yöntemlerini kaleme almış. Marksist bilimin bir din, bir fal değil; bir yöntem ve eylem klavuzu olduğunu vurgulamış. Marksist bilim sözümona yansız, yalıtılmış bir bakış açısında değildir. Aksine Marksist bilim;
Bilimin Toplumsal İşlevi
Bilimin Toplumsal İşleviJ. D. Bernal · Evrensel Basım Yayın · 20115 okunma
324 syf.
10/10 puan verdi
Yayınlandığı 1962 yılından itibaren bilim dünyasını sarsmış, bir çok taraftar toplamış, belki daha da çok eleştirilmiş, ancak şüphesiz bilimsel yöntem yazarlığında “paradigma” açmış bir kitap. Kitaptan kısaca bahsedecek olursak ; Kuhn’un düşüncesine göre bilim tarihi, bilimsel girişimin kesintisiz bir birikim halinde değil, aksine bilgiyi büyük
Bilimsel Devrimlerin Yapısı
Bilimsel Devrimlerin YapısıThomas S. Kuhn · Kırmızı Yayınları · 2018245 okunma
280 syf.
8/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Şüphesiz Bilimsel düşüncenin temeli eleştirel ve sorgulayan bir zihin. Bu kitap’ta bunun yöntemlerini anlatma iddiasında. Sosyal yaşamda, okurken,bilimle uğraşırken, medya ve iletişim araçlarını kullanırken, internette, siyasette, dinde,…. Yani yaşamın bir çok yönünde eleştirel ve sorgulayan bir düşünce yöntemini örnekler eşliğinde anlatan bir kitap. Kitap aslında daima empirik- deneysel olmayı ve her şeyi sorgulamanın ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Gerek konu, gerek dil itibarıyla oldukça ağır bir kitap. Ancak dikkatli bir okumayla eminim size çok şey katacaktır.
Aklın ve Bilimin Işığında Eleştirel Düşünme Kılavuzu
Aklın ve Bilimin Işığında Eleştirel Düşünme KılavuzuNormand Baillargeon · Dipnot Yayınevi · 201710 okunma
135 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.