Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Esmanur Kırkgöz

Esmanur Kırkgöz
@Esma207
Finans
Üniversite
22 okur puanı
Ocak 2020 tarihinde katıldı
320 syf.
7/10 puan verdi
Algı Yönetimi ve Manipülasyon
Algı Yönetimi ve ManipülasyonMücahit Gültekin
8.6/10 · 1.578 okunma
Reklam
Dikkat sorunları tanısı koyulan çocukların sayısında görülen muazzam artışın çocukların yaşam tarzında meydana gelen birkaç büyük değişimle çakıştığını biliyoruz. Çocukların ortalıkta koşmalarına çok daha az izin veriliyor. Sokaklarda, mahallelerde oyun oynamak yerine neredeyse tüm zamanlarını evlerinde ya da sınıflarda geçiriyorlar. Çocukların bambaşka bir beslenme düzeni de var bugün. Beyin gelişimi için gereken besleyici maddelerin pek çoğundan yoksun, dikkati olumsuz etkileyen şeker ve boyalarla dolu bir beslenme düzeni. Çocukların okullarda aldıkları eğitim de değişmiş durumda. Neredeyse tamamen yüksek stres yaratan sınavlara hazırlanmaya odaklı, merak duygularını beslemekten uzak bir eğitim.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Bugün normal bir beyne sahip olmamız mümkün değil." Bundan yüz yıl sonra şu anki halimize dönüp bakıldığında ve neden dikkat göstermekte zorlandığımız sorulduğunda şöyle denmesi muhtemel: "Etraftan beyinlerine ve odaklanma becerilerine zarar veren kirletici maddeler ve kimyasallarla doluydu. BPA ve PCB 'ye maruz kalıyor, metal soluyorlardı. Bilim insanları bunun beyinlerine ve odaklanma becerilerine ne yaptığını biliyordu. Dikkat göstermekte zorlanmalarına neden şaşıyorlardı acaba?" Gelecekteki insanlar, bunu öğrendikten sonra beyinlerimizin korunması için birlik mi olduğumuz, yoksa bozulmaya devam etmelerine izin mi verdiğimiz sorusunun yanıtını da biliyor olacaklar.
"Dikkat aralığımız daralırken, karmaşıklığı ve nüansları kavrama becerimiz gerilerken, ortak hakikatimiz çöküp giderken, inançlarımız komplo teorileri haline gelirken, sorunlarımızı çözmek için ortak gündemler belirleyemezken dünyanın karşı karşıya olduğu acil sorunları nasıl çözebiliriz ki? En çok ihtiyaç duyduğumuz noktada anlamlandırma becerimiz yok."
Reklam
✵DOLU✵ Bardağın dolu tarafıyla ciddi bir imtihanı var insanların. Sürekli bir şeylerden şikâyet ediyorlar. İşlerinden, eşlerinden, patronlarından, çocuklarından, akrabalarından, hayattan, kardan, kıştan, sıcaktan, soğuktan, yağmurdan bile şikâyet ediyorlar. Boş tarafından bakarsan, evet işler yoğun; doludan bakarsan işler iyi, gidecek bir işin ve yapacak çok şeyin var….. Boş tarafından bakarsan, çocuklar çok yaramaz; doludan bakarsan; çocuklar iyi, sağlıklılar, evdeler, oynamışlar, eğlenmişler, yanındalar….. Boş tarafından bakarsan, yağmur, kar; doludan bakarsan ; bu yaz susuzluk olmayacak. Boş tarafından bakarsan, hayat çekilmez... Doludan bakarsan; sadece sende değil, herkeste var olan sıkıntılarını, sorunlarını, çözemediklerini bir adım arkanda bırakır, güzel olana odaklanır ve iyiye yönelirsin. Ne hayal eder, ne düşünür, ne görürsek onu getiriyor hayat...
Pencere buğusuna isim yazmak, yolculuklarda camdan bakmak, yıldızları izlemek, çimenlere uzanmak, karda yürümek, çiçek kurutmak, sevdiklerime sarılmak, kendime hediye almak, çay içmek, fırından yeni çıkmış kurabiyeleri koklamak, sevdiklerimi şaşırtmak, yağmurda ıslanmak,mektup yazmak, şiir okumak, öğlenleri on dakika uyumak, kitapçıda dolaşmak, kulaklıkla müzik dinlemek, şarkı söylemek, defter tutmak, eski fotoğraflara bakmak, temiz çarşafların arasına süzülmek, odamı toplamak, kuşlara ekmek atmak, pencereyi açıp temiz havayı içime çekmek, güneşin batışını izlemek, sevdiklerim için dua etmek, yeni bir şeyler öğrenmek, tarçınlı süt içmek, ıhlamur demlemek, birilerine yardım etmek, çocukluğumu hatırlamak, ormanda yürümek, duşta biraz uzun kalmak, ellerimi kokulu sabunlarla yıkamak, uçan bir kuşu gözden kaybolana kadar izlemek mutlu ediyor beni. Sen de kendi listeni yap. Kalbinde oluşturduğun bu hayali listeye işaretler koy her gün. Göreceksin ki, o işaretleri aslında her gün koyuyor, her gün defalarca seni mutlu eden şeyler yapıyormuşsun ama farkında değilmişsin, kendi mutluluğunu fark etmemişsin...
165 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.