Muhammet

Muhammet
@Lafka
Hukuk
20 Temmuz
17 okur puanı
Ocak 2019 tarihinde katıldı
174 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Töre
"Töre kelimesinin neredeyse kan davası anlamına geldiği ve anlam açısından kenara itildigi günümüzde, töre üzerinde yeniden düşünülmesi ve asıl anlamına kavuşabilmesi için bu eserin fırsat olduğunu düşünüyoruz." bu cümle önsozden. Haklılık payı çok fazla. Harsımıza, kültürümüze karşı her geçen gün biraz daha yozlaşıyoruz. Örneğin maalesef günümüzde Türk Mitolojisi gibi kavramlar duyan insanlarımızın gözünde olması gerekenden çok farklı tablolar canlanıyor. Çünkü mevzuun aslını bilmiyoruz. Başka milletlerin mitlerini, örf adetlerini veya (olmayan) kahramanlarını, (tanıtım uyarlamalarini) dehşet verici hayranlıkla izleyip havalı(!) bulan insanımız maalesef kendi töresine ve kültürüne ait unsurları görmezden geliyor. Ziya Gökalp'in bu eseri, bu şekilde kenara itilip şu an merak bile edilmeyen Türk'ün töresini anlatmakta. Yer yer eski dil konusunda teknik kavramların yer aldığı bölümler sizi sıkmasın, kitap genel anlamda aydınlatıcı ve merak uyandırıcı(en azından benim için böyle). Türkler için kutsiyet arz eden isimler, kisiler, kahramanlar, hayvanlar.. Kısacası toreye ait her şey güzel şekilde nakşedilmiş. Zaten aksini iddia edecek birikimi ve donanımı kendimde görmüyorum. "Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp’tir. ” - Mustafa Kemal Atatürk
Türk Töresi
Türk TöresiZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 20201,283 okunma
Reklam
304 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
"Bir sürü boş şey arasında adalet kaybolup gidiyor."
Kafka şöyle der: " İnsanı ısıran ve sokan kitaplar okumalıyız. Okuduğumuz kitap bir yumruk indirerek bizi uyandırmıyorsa ne işe yarar." Dava'yı okuduğumda Kafka'nın bu ifadesi benim için anlam buldu diyebilirim. Bu kitap gelişigüzel okuduğunuzda belki sizi ısırmayabilir, yumruk indirmek yerine size dokunabilir ama üzerine düşündükçe kitap sizi içine çekecek ve yumruğu hissedeceksiniz. Kitabın akışında tıpkı Kafka' nın diğer bir eseri 'Dönüşüm'de olduğu gibi o karanlık havayı hissediyor ve soluyorsunuz. Bu karanlık ortama rağmen hikayenin ilerleyişi ve uyandırdığı merak ilginizin dağılmasına izin vermiyor. Hukuk bölümü mezunu olan F. Kafka' nın bu eserinde hukuk sistemine olan eleştirisini de olay örgüsünde rahatça gözlemleyebilirsiniz. Kitaptan bir alıntı olarak da "Bir sürü şey arasında adalet yok olup gidiyor." cümlesi bile bir şeyler anlatabilir size. Bütün bunların dışında da ana kahramanımız Josef K.' nın kaybolmuş adaleti bulma mücadelesi ile kendi iç dünyanızın hayatla olan(belki de toplumla olan norm mücadelesi diyebiliriz) çatışması arasında bağ kurabiliyorsunuz. Kitap bir solukta okunacak kadar sürükleyici, vaktinizi ayırdığınıza fazlasıyla değecek. Kafka'nın deyişiyle "yumruğu hissetmeniz" temennisiyle iyi okumalar.
Dava
DavaFranz Kafka · Ren Kitap · 201853,8bin okunma
112 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Savunma Saldırıyor
Kimilerinin "Şeytanın Avukatı" diye nitelendirdiği, tarihin en sıradışı avukatlarından birisi olan Jacques Verges'in eseri. Kitabı okurken biraz zorlandım. Sebebi ise, çeviriden mi yoksa yazarın anlatımından mı bilemiyorum, cümlelerin kuruluşundaki sıkıntı. Anlamaya çalışınca biraz yoruyor yer yer. Onun dışında, kitap tarihteki davalar üzerinden ilerlediği için ufak bir bilgi birikimi de şart. Bu nedenle okuyacak arkadaşlara önerim, kitaptaki davaların tarihsel sürecine biraz göz atıp bilgi sahibi olduktan sonra kitabı okumaları olacaktır. Uyum ve Kopuş savunmaları terimlerini kazandıran bu kitap dava örnekleri üzerinden bir ders veriyor denilebilir. Okunmaya değer. Vaktinizi ayırdığınıza pişman olacağınızı sanmıyorum.
Savunma Saldırıyor
Savunma SaldırıyorJacques Verges · Metis Yayıncılık · 2019601 okunma