Gizem

Osmanlı merkezi otoritesinin ortaya çıkması
"... iltisadi olarak da güçlenen Türkmen aileleri sınır boylarında merkezi devlete karşı önemli bir siyasal odak oluşturdular. Merkezi devlet üzerinde etkili oldular. Osmanlı toplumsal kuruluşunu feodelleştirme eğilimi taşıyan bu yerel arisyokrasiye karşı Osmanlı padişahları merkezi devletin gücünü artırmaya çalıştılar. Bu amaçla biri dizi önlem aldılar. Bunların en önemlisi 14. yüzyılın ikinci yarınsında, I. Murat döneminde, sürekli maaşlı bir kapıkulu merkez ordusu kurulması, 15. yüzyılın ilk yarısında, II. Murat döneminde de bu orduya devşirme yoluyla Hristiyan çocukların alınmasıdır."
Sayfa 22
Reklam
Tarihçilikte ekoller
"Batı'daki Hristiyan ve milliyetçi tarih yazıcılığına tepki içinde gelişen Türkiye'deki milliyetçi tarihçilik, özellikle Fuat Köprülü ve sonrasında, Bizans'ın Osmanlı toplumu üzerindeki etkilerini toptan redde yöneldi, bugün de Osmanlı Devleti’nin yalnızca Türk-İslam geleneğinin bir devamı olduğunu kanıtlama gayreti içindedir."
Sayfa 19
Kuruluş dönemi unsurları
"Osmanlı Devleti'ni yalnızca göçebe veya Müslüman Türkler'in kurduğu bir imparatorluk olarak değil, Türkler'in Anadolu'da ve hatta Balkanlar'da varolan Bizans ve diğer yapılarla karşılıklı etkileşimi sonucunda biçimlenen ve gelişen bir imparatorluk olarak yorumlamak daha doğru olacaktır."
Sayfa 18

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Tarihin görevi
"Geçmișe bugünün bakış açısıyla yaklaşıyoruz ve yorumluyoruz. Ama tarihle ilgilenmemizin nedeni yalnızca geçmişi anlamak değil. Tarih aynı zamanda ileriye dönük bir bilim. Geçmişe ilişkin olarak yaptığımız açıklamalar, getirdiğimiz yorumlar bugüne de ışık tutuyor. Geçmiş toplumları anladığımız ölçüde bugünün toplumlarını da anlamak ve değiştirebilmek mümkün olacaktır."
Sayfa 14
"Bu memlekette muazzez ve muvaffak yașamak için Türk'ten gayrı bir sey olmak lazım geliyor. Mülkümüzde Alman, İngiliz, Fransız, Rus nüfuzu her gün bizi biraz daha kaplayarak boğuyor. Her birimiz, pek sebebini bilmeyerek, bu milel-i ecnebiyyeden birinin taraftarı, gafilane meddahı mürevvic-i matlabıyız. Onların ise meşkûk hayırhahlıkları, maksatları gayeten hemen birbirinin aynıdır. "
Sayfa 149Kitabı okudu
Reklam
Reklam
113 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.