A.KIL

A.KIL
@Seretan34
-Neler okuyorsunuz efendim? +Kelimeler, kelimeler, kelimeler!
İşte tam da bu noktada devletin kimlerin elinde olduğu, bu kesimlerin çıkarlarının iktisadi gelişme yönünde olup olmadığının sorulması gerekiyor. Devlet politikalarının ve kurumların oluşmasında ülke dışındaki güçlerin etkili olduğu, örneğin bir ülkenin sömürge konumuna düştüğü durumlarda ise, devlet politikaları iktisadi gelişme yerine ülke dışına kaynak aktarımını hedefleyebiliyor, kurumlar da ülke içinde birikim ve iktisadi gelişme yerine ülke dışına kaynak aktarımını kolaylaştıracak yönde biçimlendirilebiliyor. Örneğin 19. yüzyıldaki ve 20. yüzyılın ilk yarısındaki örneklere bakıldığında, sömürge yönetimlerinin sanayileşmeye destek sağladıkları pek görülmüyor, sömürge yönetimleri bağlı bulundukları ülkenin çıkarları doğrultusunda açık ekonomi koşullarını ve tarımda uzmanlaşmayı tercih ediyorlar.
Sayfa 49 - RemziKitabı okudu
Reklam
İsmet Paşa ile istişare
… NATO'ya girmemiz lâzım mıdır, değil midir, bunu soruyorum. Sonra devletin öyle sırları vardı ki onları çelik kasalara dahi emanet edemezsiniz. Bana ne devrediyorsunuz?" 123
Sayfa 123 - postigaKitabı okudu
Köy Enstitüleri Hakkındaki Görüşleri:
- Doğru, köylü çocuğunu okutmak için kurulmuştu. Ama kısa dönemde bu okullara Komünist fikirler aşılanmaya başladı. Bu hususta Şevket Süreyya ile Tonguç'un faaliyetleri ve telkinleri vardır. İsmet Paşa, bir zamanlar Şevket Süreyya'nın tesiri altında kalmıştı. Bunu iyi bilirim. Şevket Süreyya bir "Kadro" dergisi çıkararak İsmet Paşa'nın iktidarına destek vermiştir. Onun maksadı Türkiye'de komünist akımlara zemin hazırlamaktı.
Sayfa 104 - postigaKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
- Atatürk'ün resmi, paralardan ve pullardan atılmış, yerine İsmet Paşa'nın resmi konmuştu. Bu hareket hiç hoş karşılanmadı. Valiler, Atatürk'ün resminin ve isminin yerine İsmet Paşa'nın resminin ve adının yazılmasına isyan ettiler. Bu tepki üzerine İsmet Paşa adını ve resmini paralardan ve pullardan çıkarttı.
Sayfa 98 - postigaKitabı okudu
27 Mayıs Hakkındaki görüşleri:
- 27 Mayıs Hareketi'nin, ne olduğunu söylemek lazım. 27 Mayıs Hareketi bence, Halk Partisi'nin, İsmet Paşa ve et- rafındaki mutaassıp ve müfrit beş-on kişinin hareketinden başlamış bir fiildir. Ve onların da maksatları, fikir muhale- fetinden ziyade, şahsi ihtiras tasarısıdır. Buna da kânîyim. Bunun da ifade edilmesi lazım. İsmet Paşa, son zamanlar- da adeta çılgın bir hale gelmişti. 27 Mayıs'ı desteklemekle doğru yapmadı.
Sayfa 60 - postigaKitabı okudu
Reklam
Reklam
95 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.