Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ulaş

Ulaş
@Ulasgediz
Gramsci'ye göre bu eserde söylenen şey şudur: değişen sosyo-ekonomik koşullar, kendi başlarına, siyasal değişimler 'üretmezler'. Böylesi değişimlerin mümkün olacağı koşulları oluştururlar sadece. Bu değişimlerin yaratılmasında can alıcı önem taşıyan şey siyasal düzlemde elde edilen 'güç ilişkileridir', muhalif güçlerin siyasal örgütlenme ve savaşkanlık derecesidir, bir araya gelme başarısı gösteren siyasal ittifakların gücüdür ve onların ideolojik alanda mücadeleye hazır olma hususundaki siyasal bilinç düzeyleridir. İşte bu tartışma bağlamında iki asal kavram gelişir: 'hegemonya' ve 'tarihsel blok'.
Reklam
Ulaş
@Ulasgediz·Bir kitabı okumaya başladı
Gramsci Kitabı
Gramsci KitabıAntonio Gramsci
8/10 · 10 okunma
364 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Türkiye'de Kürt Ulusal Hareketi
Türkiye'de Kürt Ulusal HareketiCengiz Güneş
8/10 · 2 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ulaş
@Ulasgediz·2024 okuma hedefini ekledi.
2024 OKUMA HEDEFİ
2/15 kitap - %13 tamamlandı
2 kitap okudu
15 kitap
802 sayfa
0 inceleme
1 alıntı
18 günde 1 kitap okumalı.
Reklam
Şu anda bizim stratejimizin görevi, düşmanın bir patlamayı zorla kabul ettirmesini kolaylaştırmak değil zorlaştırmaktır. Ama buna rağmen düşmanlarımız bize savaş ilan ederlerse, tereddütsüz kabul etmeliyiz, çünkü büyük tarihsel mevzilerin mücadelesiz teslim edilmesinden daha ağır, daha yıkıcı, daha yok edici, daha maneviyat bozucu bir yenilgi yoktur ve olamaz.
Bugünün şartlarıyla, ekonomik büyüme çoğumuz için daha iyi bir gelecek vaat etmiyor. Bunun yerine, hızla artan sayıda insan için daha derin ve şiddetli bir eşitsizliğe, şu ankinden bile daha istikrarsız koşullara ve dolayısıyla daha fazla çöküşe, hüsrana, hakarete, aşağılanmaya ve sosyal bir yaşam için daha fazla mücadeleye işaret ediyor.
Sayfa 39
Büyük bir şirket avukatının oğlunun, kendisini kırk yaşından önce ülkesinin en zengin %10'una dahil edebilecek bir maaş alma ihtimali, ara sıra iş bulabilen kıdemsiz bir çalışanın oğlununkinden (kaldı ki her iki çocuk da aynı sınıfta yan yana oturuyor; aynı başarıya, hırsa ve zeka seviyesine sahip) yirmi yedi kat fazladır; bunlardan ikincisinin ortalama bir gelir elde edebilme şansı bile sadece sekizde birdir.
Sayfa 17
1979 yılında Carnegie'de yapılan bir çalışma çocukların geleceklerinin kendi akılları, yetenekleri, çabaları ya da hırslarıyla değil, büyük ölçüde sosyal çevreleriyle, doğdukları coğrafi konumla ve ailelerinin toplumdaki yeriyle belirlendiğini açıkça gözler önüne sermiştir.
Sayfa 16
161 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.