ysr.

64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Yöntem Üzerine Konuşma - Descartes
Pür dikkatle, merakla okudum. Felsefeye ilgi duyan herkesin muhakkak okuması gereken bir kitap. Yöntem üzerine düşünüyor Descartes, öyle bir yöntem olmalı ki beni hakikate götürsün ve o hakikatin hakikat olduğundan şüphe duyulmasın. Bunun için öncelikle herşeye şüpheyle yaklaşması ve şimdiye kadar edindiği bilgileri, kayıtsız şartsız doğru kabul ettiği kavramları yıkması gerektiğini fark ediyor. Artık varlığı hakkında şüphe duymaya başlıyor ki şüphe duyamayacağı bir şeyi fark ediyor, o da varlığı hakkında şüphe duyarken yapmış olduğu düşünmek fiili. E ortada düşünce varsa ve bunu gerçekleştiren bensem ki benim, bu yadsınamaz bir gerçektir, öyleyse varım diyor. Her şeye şüpheyle yaklaşırken yalnızca zarurî bilgilere (matematik, geometri vs.) itibar eden Descartes kendi varlığından emin olduktan sonra Tanrının varlığını da, felsefesinin ilk ve temel önermesi olan "Düşünüyorum, öyleyse varım!" ilkesi üzerinden ispatlayıp "Dolayısıyla mükemmel Tanrı, herhangi bir geometri göstergesi kadar vardır ve kesindir." (sf. 32) sözleriyle ifade edecektir.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kapra Yayıncılık · 20212,693 okunma
Reklam
100 syf.
·
Puan vermedi
·
26 saatte okudu
Neden İnsanları Dış Görünüşlerine Göre Yargılarız?-Edward Dutton
Açıkçası kitaba para verdigim için bir nebze üzüldüm. PDF okumayı yeğlerdim. Kitap görünüşten insan karakteri hakkında çıkarımlar yapabileceğimizi bilimsel bir şekilde kanıtlar sunarak anlattığını idda ediyor. Gel gelelim günümüz "bilim" anlayışı Darwin teorisi temelli olduğu için kitapta herşeyi bununla temellendirme çabasında. Yer yer kendi içinde çelişen bilgiler vermesinin yanında bazen o kadar uç örneklere o kadar uç ve saçma ispatlar getiriyor ki geri kalan kısımlarda doğruya ihtimalli sözler edecek olsa da inandırıcılığını kaybediyor. (Ör. "Vücuttaki ziynetler, ırk içi kıyasların yapılabileceği diğer bir konudur. Örneğin Kuzeydoğu Asyalı kadınlar görece düz vücut hatlarına sahiptir. Bu muhtemelen Kuzeydoğu Asya'nın soğuklarına gösterilen bir adaptasyondur. Buradaki çevre öyle çetindir ki Kuzeydoğu Asyalılar ebatça büyük ziynetler için yeterli kaynak kalmadığından ve dahası herhangi bir çıkıntı potansiyel olarak donma riski taşıdığından güçlü bir şekilde hayatta kalmaya odaklanmak zorunda kalmışlardır." Sf.47) Okumasaydım bir şey kaybetmezdim. Sadece batı bakış açısına sahip bir fizyonomi okuması yaptığım için teselli buluyorum. Böylelikle Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi'nin Marifetname isimli kitabında fizyonomiye dair verdiği bilgilerle karşılaştırma yapmamı sağladı/sağlayacak.
Neden İnsanları Dış Görünüşlerine Göre Yargılarız?
Neden İnsanları Dış Görünüşlerine Göre Yargılarız?Edward Dutton · Liberus Yayınları · 2022112 okunma
182 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
Psikolojiye Giriş - Kemal Sayar
Psikoloji alanında giriş kitabı arıyorsanız tam adres derim. Özellikle ilmi açıdan değil de genel anlamda kültürlenmek istiyorsanız kolayca okuyabileceğiniz bir kitap. Psikoloji ilminin genel özeti niteliğinde alanın inceledigi neredeyse tüm konulara değiniyor. Üstelik Kemal Sayar'ın yalın ifade dili tıbbi terimleri dahi kolayca anlaşılır kılıyor. İlk kısımda psikoloji akımlarına yer veren kitap ilerleyen bölümlerde düşünce nedir, duygu nedir, duyular nasıl oluşur başlıklı konularıyla okuru bilinçlendirip sona doğru psikolojik rahatsızlıklara değiniyor. Konuların okurun anlayış durumuna göre sıralanması kitabı daha anlaşılır ve akıcı hale getiriyor. Bu kitabın ardından Dem Giriş Kitaplığı'nın diğer kitapalrını da okumaya karar verdim. Tavsiye edilir.
Psikolojiye Giriş
Psikolojiye GirişKemal Sayar · Dem Yayınları · 2014577 okunma