SeL

SeL
@__SLN
Huzursuzluk doğamda vardı; bana acı verecek kadar yoğunlaşıyordu bazen...
Özgürlüğe kavuşmak, hızla gerçekleştirilen bir devrimle değil, basamakları sabırla çıkılan bir evrimle mümkündür.
Reklam
Insan kültür robotu olmayı neden seçer? içinde bulunduğu ortamda özgür olmayı gücü yetmediği ya da aksi davranış, istediği şeyleri elde etmesini engel teşkil edeceği için. Bir şahsiyet olarak yalnız kalma riski varsa kültür robotu olarak daha kolay eş, dost, komşu, iş ve aş bulma olanağına dört elle sarılır. Bunları kaybetmek istemediği için kültür robotu kalmayı seçebilir. Bu kişi aslında gözlemleyen bilince sahiptir ve gerçek kültür robotunun aksine tepkileriyle değil, değerlendirmeleriyle yaşar. Yani demek istediğim, farkında olmayan kültür robotu ile farkında olarak çaresizlikten kültür robotu rolü oynayan farklıdır. Ve tahmin edilebileceği gibi, çaresizlikten kültür robotu gibi yaşayan kişi, içten içe daha gergin, mutsuz, hırçın ve öfkelidir. Yani istediği hayatı yaşayamadığının farkındadır. Evet kendi değerlendirmeleri ile yaşamına yön verecek gücü olmadığını düşündüğü için korkar ve kültür robotlu maskesi altına saklanır.
"Farkında olan kişinin gözlemleme bilinci gelişir, gözlemleme bilinci hiç gelişmemiş kişi tam bir kültür robotudur. Gözlemleme bilinci gelişmiş kişi kendi Tanımlama Sistemi'nin dışına çıkabilir, hem kendi hem de diğer insanların olayları tanımlama tarzlarını karşılaştırabilir. İşte bu kişi bir şahsiyet olmuştur."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Bir şahsiyet olmayı amaçlamış kişi için kendi Tanımlama Sistemi'nin dışına çıkarak kendine dışarıdan bakabilmek önemlidir. Örneğin öfkeli bir kişiyi düşünün. 1. Öfkeli olduğunun farkında mı? 2. Niçin Öfkeli olduğunu anlayabiliyor mu? 3. Her öfkenin arkasında bir öykü vardır; öyküsünün farkında mı? Farkında olan ile farkında olmayan hiç bir olur mu?
Ancak farkında olan insan kendini keşfetme yolculuğuna çıkabilir.
Reklam
Reklam
699 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.