160 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
A.M Celal Şengör'ün gazete alıntıları
Celal ŞENGÖR'ün bu kitabı aslında gazetede yazdığı makaleler bütünüdür. Yine de bilgileri oldukça değerlidir. Örneğin bir bölümde jeolojinin nasıl ilerleme katetmekte onu anlatmakta ancak bir başka bölümde ise evrimden söz etmektedir. Bütün bunları göz önünde bulundurarak kitabı okuyup okumamaya siz karar verin.. -Bilim dışında bilgi kaynağı olduğunu iddia edenler yanılmaktadır, ki bunun tarihte sayısız örneği mevcuttur. Ne mitolojiler ve dinler ne büyü ne de falcılık bilgi kaynağıdır. Tarih boyunca bilim adı altında “yalancı bilimler” (psödobilim) diyebileceğimiz; kehanet, astroloji, sihirbazlık, “gizli” (okült) bilimler gibi konular insanlara bilim diye sunulmuştur. Ama bunların hiçbiri bilim değildir; arkalarında ya safdil inanış ya da düpedüz sahtekârlık vardır. İnsan, düşünmeye başladığı andan itibaren merak ederek öğrenmek, çevresinde olan biteni anlamak istemiştir. Bu biyolojik evrimin insana verdiği bir dürtüdür. İnsan, fiziksel olarak zayıf bir varlıktır. Ne kendini koruyabilecek doğal silahları (boynuz, tırnak, zehir vb.) ne de hız, uçmak gibi düşmanlarından kaçışını kolaylaştıracak becerileri vardır. Tek silahı aklıdır. “Sorgulamanın cezalandırıldığı bir toplumda gelişme nasıl oldu?” diye düşünebilirsiniz. Bunun cevabı basittir: Her toplumda asi kafalar, her türlü ceza ve zorlamaya karşı duyduğunu, gördüğünü sorgulayan zeki bireyler türer. İşte yenilik ve gelişme bu nadir kişilerin sorgulamaları ve yeni düşünceler üretmeleri sayesinde olmuştur.
Bilimin Büyüsü
Bilimin BüyüsüCelal Şengör · İnkılap Kitabevi · 2019550 okunma
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Çok severek dinlediğim A.M.Celal ŞENGÖR'ün ilk defa bir kitabını okudum. Kitabında ilk olarak aptal kelimesini hangi anlamda kullandığını anlatıyor. Bilim ve bilim insanının önemi, Toplum ahlakı, eğitim süreçlerinde önemli olan hususlar ve üniversitelerin özerkliğinin net bir şekilde vurgulanması, evrim, irtica, demokrasi ve daha bir çok konuda bizi aydınlatmış, uzmanlığı dışında bilim tarihiyle ne kadar yakından ilgili olduğunu göstermiş. Atatürkçü çizgisi, batıcı duruşu ve doğu medeniyetlerini küçümsemesi kimseden korkmadan cesurca hükümeti eleştirmesi dikkat çeken yönleri. Kısa kısa konular olduğu için hiç sıkmayan, her bulduğun boşlukta okuyabileceğiniz bir kitap. Dinlerken çok keyif alıyordum, okurken de çok keyif aldım. Keyifli okumalar dilerim.
Aptalı Tanımak
Aptalı TanımakCelal Şengör · Ka Kitap · 20151,875 okunma
Reklam
"Büyük insan devrini kendi iradesine mâhkum kılar; sıradan insan ise devrinin iradesine mâhkum olur." - A. M. Celal Şengör
Sayfa 21
2023 okumalarım
1. Zeynep Akıncı Pınar-Türk Psikiyatristin Divanı 295 Sayfa 2.Çiğdem Kağıtçıbaşı-Benlik,Aile ve İnsan Gelişimi 463 Sayfa 3.Sharon M.Draper-İçimdeki Müzik 255 Sayfa 4.Sharon M.Draper-İçimdeki Melodi 316 Sayfa 5.Emre Caner-Kaplumbağa Terbiyecisi 342 sayfa 6.Mark Wolynn-Seninle Başlamadı 279 Sayfa 7.Mark Wolynn-Seninle Başlamadı Günlüğü 192
772 syf.
10/10 puan verdi
Popüler bilim yazıları
Sayısız ödül sahibi, ABD, AB, Rusya bilim akademileri üyesi değerli Profesör A. M. Celal Şengör'ün köşe yazılarından derlenmiş mükemmel bir kitap. Hacimli olması gözünüzü korkutmasın her gün bir makale okumak çok keyifli.
Bilgiyle Sohbet
Bilgiyle SohbetCelal Şengör · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2021869 okunma
772 syf.
9/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Kitap kapağındaki resimden de anlaşılacağ üzere A.M.C.Şengör, dünya görüşüne ve hayatı anlamlandırma mantalitesine göre bir dine inanmiş olsaydı, eminim ki Anaksimandros, o dinin ilk peygamberi; Gazali’de Deccal’i olurdu. Popper’ın beyaz kuğusundaki bilgi içeriğinin fakir bir varsayım olduğunu kabullenmek; diğer yandan bir elinde odun, bir elinde kandil ile kötekleyecek Aristo’cu aramak... Tam bu noktada Nilüfer Göle’nin değirmenine su taşımakla kalmıyor, kendin ile de çelişiyorsun Celal’im!!! Bilim insanı, bir köşeyi kendine mesken bellememeli! Tapılan ve bundan sonrası yok denilen, Newton mekaniği bile harcandı gitti mecidiye gibi... Neyse, biraz höykürdüm hocaya ama hakkını da teslim etmeden olmaz. Otomobil ile seyir halindeyken bir yandan Paris sokaklarındaki hayat kadınlarını temaşa edip diğer yandan, yan koltuktaki Jacques ile bilim-halk ilişkisi üzerine istişarede bulunabilecek yetenekte bir zeka. İlim sahibi olmasının yanında; bildiklerini akıcı olarak kaleme dökmekte de üstün bir yeteneğe sahip. İlave olarak belirteyim. Rızasız ilişkiye şiddetle karşıyım ama Mağaraya dönme heveslisi Feyerabend’e resmen tecavüz eden satırları okudukça içim soğudu. ... Son kelamda; Popüler bilim adına zamana sarı olarak çeşitli platformlarda yayılanmiş olan makalelerin, derlenemesinden müteşekkil bu eserin her okuyucunun kitaplığında bulunması gerektiği kanaatindeyim. Müthiş bir eser. Okunur mu? Okumayanın kaynanası yatıya gelsin.
Bilgiyle Sohbet
Bilgiyle SohbetCelal Şengör · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2021869 okunma
Reklam
77 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.