Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Tam da geldiğimiz nokta… günaydın…
“İnsanın içindeki adalet duygusunu köreltirsek, insanın insana saygısı kalmaz. İnsanın insana itimadı, hürmeti kalmayınca da bir yerde insanlık çok şey kaybeder, hayat çirkinleşir.”
1. Fasıl “Hükümdarların En Kıymetli Vasıflarından Olan “Adâlet”in Önemi” başlığına sahiptir ve adâletin devleti ayakta tutan en temel esas olduğuna dair aktarımlarda bulunmaktadır. Adâlet kavramı, esere hâkim olan ana tema olarak işlenmiş ve bir hükümdarın hükümdar olmasının meşruiyet ve idamesini temin eden yegâne kıstas olarak ifade edilmiştir.
Reklam
Eserin mukaddimesinde hükümdarları halkın muhafızı kılan Allah’a hamd ve Rasülüne salât u selâm ile başlayan müellif daha sonra eserini ithâf ettiği Kansu Gavri’ye medhiyelerde bulunmakta ve kullarına mer- hamet ettiği ve İslam ülkelerini korumak istediği için İslam ülkelerinin muhâfızı, adâlet ve ihsânın yayıcısı olarak Hükümdar Ebu’n-Nasr Kan-su’ye saltanat bahşeden Allah’a hamd etmektedir.
Memlükler dönemi alimlerinden Takiyüddin İbn Teymiyye’nin es-Siyâ-setü’ş-şer‘iyye fî ıslâhi’r-râ‘î ve’r-ra‘iyye adlı eseri, siyâset ve devletin esas teşkilat ve idaresi konusunu ele alan kamu hukukuna dair bir fıkıh kitabıdır. Siyâsetnâme türü içerisinde değerlendirilmemekle birlikte eserde kamu yönetimi, devlet yönetiminde adalet, ehliyet ve emanetin önemi, kamuya karşı işlenen suçlar ve suçluların cezalandırılması, istişarenin önemi gibi konular ele alınmıştır.
Fars edebiyatının en meşhur şairlerinden Sa’dî-i Şirâzî, Salgurlular’dan Ebû Bekir b. Sa’d b. Zengî’ye ithaf ettiği Bostan ve Gülistan adlı eserlerinde adalet, siyâset, yöneten-yönetilen ilişkilerine ve devlet başkanlarının dikkate almaları gereken hususlara temas etmiş, ayrıca Nasîhatü’l-mülûk adlı bir risale kaleme almıştır
Hiçbir siyâsetnâmenin yeni bir yönetim biçimi önermeyip, bilakis mevcut yöneticilere güzel ahlak, iffet, adalet, hikmet ve cesaret telkin ederek yönetenlerin Hakk’ın emaneti olan halka şefkatle muamele etmesi gerektiğini öğütleyen siyâset ahlâkı eserleri oluşu diğer bir ortak noktalarıdır.
Reklam
İslam dünyasında hicretin ilk asırlarından itibaren devlet yöneticilerine nasihat ve öğütleri muhtevi siyâsetnâmeler telif edilmiştir. Siyâsetnâmele- rin başlıca kaynaklarını Kur’ân-ı Kerîm ve hadislerde vurgulanan ülü’lemre itaat, adalet, doğruluk, ehliyet, halka güzel muamele, zulüm ve haksızlıktan kaçınma vb. devlet yönetimine dair temel ilkeler, Hz. Peygamber ve Hu- lefâ-i Râşidin devri başta olmak üzere çeşitli dönemlerde gerçekleştirilen uygulamalar, sözlü rivayetler, siyâsî ve idârî mektuplar oluşturmaktadır
Yarattığın gerçek adalet, vicdanının ve vicdansızlığının sesidir.
ÇOCUK BANKACILIĞI YAPMAYA KALKAN BANKA Sizleri hem üzüyor, hem sevindiriyor hem de umut veriyorum. Görevim bu çünkü. Aşağıda ki finans karakolu bankası genel müdürü ODTÜ mezunu olup mezun olduğu yere yeni insanlar devşirme amaçlı tefeciliği anlatmaya gitmiş. Ve o kahraman Türk çocukları oradan konuşturmadan bankayı kovdular. Bir gün
Özgürlük savaşında geriye başka hangi yöntem kalıyor? Aristokrasinin ilk şampiyonları gibi, kulluğun hoşluğu ile monarşinin yararları, kralların doğaüstü dehaları ile benzersiz erdemleri mi övülecek? İnsan haklarının ve sonsuz adalet ilkelerinin boş şeyler olduğu mu ilan edilecek? Soyluluk ve kilise mezardan mı çıkarılacak, ya da her ikisinin de mirasçısı olan yüksek burjuvazinin ortadan kaldırılamaz hakları olarak mı ilan edilecek?
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.