Sirvat

Buluşma
"Orada bekle beni! Düş kırıklığına uğratmayacağım O derin vadide seninle buluşacağım. "
Reklam
Sirvat bir yorumu yanıtladı.
Morella
"Mutlu olduğun zamanlar artık geçti, Yılda iki kez açan Paestum¹ gülleri gibi, mutluluğu hayatta iki kez yakalayamazsın. Bu yüzden, artık zamanla Teoslunun oyununu oynayamayacaksın² ama mersin ağacıyla ona sarılan bitkiler konusunda cahil olduğundan, Mekke'de Müslümanların yaptığı gibi, bu dünyada kefenini yanında taşıyacaksın."
Sayfa 13 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Sirvat okurunun profil resmi
1 - Romanın Augustan Çağında güller iki kez açardı. 2 - Yunanlı şair Teoslu Anacreon Aşkın, Zamanı yeneceğine inanır.
"Yatsak, uykumuzu zehredebilir rüya. Kalksak, kirletebilir günü tek bir avare düşünce. Hisset, düşün, anla, ister gül, ister ağla, Kedere sarıl, yahut kaygıyı def eyle, İster neşe, ister keder: farkı olmaz, Serbestçe çekip gidebilir ikisi de. İnsanın dünüyle yarını bir olmaz; Kalıcı şey yoktur, değişkenlikten öte!"
Sayfa 105 - İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Sirvat okurunun profil resmi
Mary Shelley'nin eşi Percy Bysshe Shelley'nin 1816 tarihli Mutability (Değişkenlik) şiirinin üçüncü ve dördüncü kıtaları. (çevirenin notu)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"İki tek atalım, eski günleri hatırlayalım." Şimdi böyle konuşuluyordu Nafıa. Roman gibi, sinema gibi. Eziyet zevke dönüşüyordu, aşağılama cesarete, hakaret sinizme...
Sayfa 481 - Aras YayıncılıkKitabı okudu
Sirvat okurunun profil resmi
Nafıa: [Arapça "bayındırlık işleri"] Eskiden, Bayındırlık Bakanlığı anlamındaki Nafıa Vekâleti'nin kısaltılmış hali olarak sıkça kullanılan bu sözcük, İkinci Dünya Savaşı sırasında özel bir anlam da kazanmıştır. Askere çağrılan gayrimüslim vatandaşların bir bölümü demiryolu ve havaalanı yapımı işlerine verilirken, büyük çoğunluğu da yol yapımı, taş kırma gibi işlerde çalıştırılmak üzere, özel kahverengi elbise giydirilip Nafıa hizmetine verilmiş, kendileri de "Nafıa askeri" olarak adlandırılmıştır.
Ebu Nuvas'ın Şiirlerinden - 1
"Dünyanın uyanışı sana keyif vermez mi? Oradaki yaşlı bakire şarap içmek için değil mi? Boşver bahaneleri, bu hazzın tadına var; Keyfin annesi yeşil, babası gece kadar siyah. Çabuk ol, Karkh'ın bahçeleri çiçeklerle dolandı, Savaşın kötü talihinden sağ salim sıyrıldı."
Sayfa 138 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Sirvat okurunun profil resmi
Karkh Bağdat'ın bir semtidir ve Dicle Nehri'nin batı kıyısına verilen addır.
Reklam
Sirvat bir yorumu yanıtladı.
Çok bilinen bir anekdotun son sözündeki gibi Kürtlerin asıl kendilerine dönüp “Biz papazı dövdürtmeyecektik” diyebilmeleri gerekiyor. Ermeni ve Süryani kırımlarına yol verildikten, suça iştirak edildikten sonra, devlet yönetme avantajına sahip Türk egemenlerinin “kurtarılan” bütün topraklara tek başına hükmetme hırsı karşısında zayıf ve güvencesiz kalınması doğal sayılır. Daha sonra Kürt ulusunun statüsüz biçimde yaşadığı siyasi kölelik koşulları, binlerce yıllık kadim komşularının imhasına cevaz veren malum din kardeşliği temelinde güçlü bir yer edinme arayışının hazin sonucudur. O geçmişin günahları sonraki nesillerin ayaklarına pranga olmuştur. O tarihin lanetini üzerinden atmayan bir hareketin ulusal özgürlük söyleminde tutarlı olması ve demokratik bir gelecek umudu yaratması beklenemez.
belge yayınlarıKitabı okudu
Bu yorum görüntülenemiyor