Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sergen Ayd'

Sergen Ayd'
@bir2uc4bes
Trabzon
4 okur puanı
Temmuz 2016 tarihinde katıldı
Sergen Ayd'

Sergen Ayd'

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Babanız Atatürk
Babanız AtatürkFalih Rıfkı Atay
9.1/10 · 679 okunma
Reklam
Sergen Ayd'

Sergen Ayd'

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Türk İnkılabına Bakışlar
Türk İnkılabına BakışlarPeyami Safa
8.5/10 · 425 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Eski dinlerde sihir muhterem olduğu için, o zamanın Toyonizmi akliyye felsefesini, Şamanizm'i de şer'iyye felsefesini vücuda getirmişti. Eski Türklerde iki felsefi sistem vardı ve bunların biri dinden, diğeri sihirden doğmuştu.
Reklam
Bir kız, irste yarım erkek, izdivaçta dörtte bir Bulundukça ne aile, ne memleket yükselir.
Bir ülke ki çarşısında dönen bütün sermâye Sanatında yol gösteren ilimle fen Türkündür Hirfetleri birbirini dâim eder himâye Tersâneler, fabrikalar, vapur, tren Türkündür Ey Türkoğlu işte senin orasıdır vatanın!
Mustafa Kemal hiç şüphe yok ki, ne komünist, ne de sosyalistti. Sosyalizm ve onun es son ihtilalci şekli, yani toplum yapısının ihtilal yoluyla topyekün ve yeniden inşası demek olan komünizm, ona yabancıydı. Kaldı ki Mustafa Kemal, sınıf kavgası değil, Milli Kurtuluş Mücadelesi yapıyordu. Bu mücadele batı manasında sınıfların teşekkülüne karşı özlemler, yani gelecekte ki sınıf kavgalarını önleyici hedefler güder ve organlar getirebilirdi ama, aslında bir sınıf mücadelesi değildi.
Vaktiyle muhtelif kavimlere mensup memuriyetçilerin bir ikbal (mevki sahibi olma) Kabe'si olan Bizans'ta kozmopolit bir sınıf teşekkül etmişti (oluşmuştu). Bu tayfa kendi kendine bir ünvan aramış, nihayet şehri (şehirli) tabirinde karar kılmıştı. Şehrinin Milliyeti yoktu. Sururi'nin Refi Ahmedi'ye hitap ettiği "Men ü tü her düneşehriyem ki men Türk u tü Kürd" mısrasından anlaşılacağı vecihle şehri ne Türk, ne Kürt, ne Arap, ne Arnavut'tu: Bütün milliyetlere düşman bir heyet. Bu heyet Arap'ı beğenmez, Kürt'ü istihfaf eder (hafife alır), Laz'la eğlenir, Türk'ü tahkir ederdi (aşağılardı).
Ahmet Vefik paşa'nın Müntehabat-ı Durüb-i Emsal'ını açarsanız bu kavmi isimler hizasında bir takım münasebetsiz tavsifler (sıfatlar) görürsünüz. Şehrilerden sadır olan (çıkan) bu meseller sahiplerinin ruhiyatına en açık vesikalardır. Bunlardan yalnız Tüklere ait olanını naklediyorum: "Türk atına binince bey oldum sanır." "Türk olana şehir içi zindan olur." "Türk pohpohu,Acem pehpehi sever." "Türk işi ödünçtür." "Türk danişment olur adam olmaz." "Türk ne bilir bayramı laklak içer ayranı." "Türk ve tosun çünkü doğdu anadan,öğüt aldı eşek ile danadan." "Türk'ün aklı sonradan gelir." "Türk direngi olmaz (beklemez)." "Türk'e beylik vermişler,önce babasını öldürmüş."
Reklam
Çocuklarına nasihatlerini veya mallarını miras bırakmasa da olur, ama sözü edilmeyen hazineyi, insanlık ve babalık örneği hazinesini onlara bırakacağı en iyi mirastır. Tüm varlığımla çocuklarıma bu mirası bırakmaya çabalıyorum.
Bir çocuğun babası olan ilişkisinin kalitesi, o insanın çevresine karşı göstereceği tepkiyi belirleyen en önemli etkendir.
151 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.