Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ahmet Kaya şafak türküsünde geçen torlak kemal, börklüce kimmiş bakın. Şeyh Bedreddini zaten biliyorduk Sultan Çelebi Mehmed dönemi Bedreddin Sakız, İzmir, Kütahya, Bursa ve Gelibolu üzerinden Edirne'ye geldi. Gittiği her yerde büyük bir alâka uyandırmıştı. Bu itibarla çok geçmeden bir kez daha, Edirne'den Aydın'a kadar çeşitli vilayetlere seyahatler yaptı. Aslında ehl-i sünnet dışı Batınî akidesini gizli bir biçimde yaymaya çalışıyordu. Daha çok Alevi Türkmenlerle temas ederek onları maksadına göre hazırlıyordu. Bursa'da Börklüce Mustafa, Kütahya'da Torlak Kemal kendisinin en meşhur halifeleri idiler. Özellikle bir Yahudi olan Torlak Kemal, Bedreddin'i ve Börklüce'yi saltanatı elde etmeye şiddetle teşvik edi- yordu. Ayrıca, kadınlar müstesna olmak üzere her türlü mal ve eş- yanın ortak olduğunu savunarak sosyal hayatı derinden sarsıyordu. Öte yandan Şeyh Bedreddin'in Anadolu'ya gelişi Yıldırım'ın oğullarının birbirleriyle kıyasıya mücadele ettikleri bir zamana tesadüf etmişti. Bundan dolayı şeyhin faaliyetlerinden habersiz Edirne'de hükümdarlığını ilan etmiş olan Musa Çelebi, ilim ve fazileti, irfan ve kudreti ile meşhur olmuş Şeyh Bedreddin'i kazaskerlik makamına oturttu. Böylece bilmeyerek onun nüfuzunun yayılmasına yardımcı olmuştu. Şimdi Şeyh Bedreddin dört bir yandan Edirne'ye gelenlerle görüşüyor ve faaliyetlerini genişletiyordu. Şeyhin, dinî fikirlerinden sonra şimdi siyasi görüşleri de deği- şiyordu.
·
Puan vermedi
Anadolu Devriminin Dede Sultan'ı Börklüce Mustafa
İlk romanı „Aşkın Hünkarı Hacı Bektaş Veli / Şehdiz“ ile dikkatleri üzerine çeken Avukat Kemel Derin`in Destek Yayınları`ndan çıkan „Anadolu Devriminin Dede Sultan´ı Börklüce Mustafa“ romanını okudum bir solukta. Sonra bir kenara bıraktım. Konuyu az çok vakıf olduğum için romandan bir süre uzaklaşmanın doğru olacağına karar verdim. Roman da olsa
Kalplerin Işığı: Börklüce Mustafa
Kalplerin Işığı: Börklüce MustafaKemal Derin · Destek Yayınları · 201420 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Biat etmiyorsan yoksun, hain ve „âdi“sin
Gazete Duvar'da şöyle bir haber okudum: "Prof. Dr. Yılmazçelik ile Doç. Dr. Erdem`in birlikte kaleme aldıkları “II. Abdülhamid Döneminde Dersim Sancağındaki İdari Yapı ve Ulaşım Ağı” başlıklı makalelerinde, 1892 tarihli Mamuretülaziz (Elazığ) vilayetine ait salnameden (yıllık) gerçekleştirdikleri doğrudan alıntıda “Kürt” kelimesini “
Börklüce Mustafa  Güneşin Altında Çarmıha Gerilenler
Börklüce Mustafa Güneşin Altında Çarmıha GerilenlerLeopold Schefer · Ceylan Yayınları · 20199 okunma
"Mustafa ile Kemal"
Kendisine "Hû" da denilen Torlak Kemal ise, tam o sıralarda, Manisa'dan üçbin adamıyla birlikte bu ölümcül kavgayı arka çıkarak harkete geçmişti. Filipoviç'in tahminine göre; belki de Mustafa ile Kemal, Şeyh Bedrettin'in talimatı üzerine bu şekilde anlaşmışlar ve faaliyet alanlarını bir az da olsun genişletmişlerdi... Koca Hüseyin, tam yedibin kişinin bu Allahsız rafızînin peşinde yürüdüğünü söyleyerek, Börklüce Mustafa'yı bir nevî suçlamak istiyor. Hatta Mustafa'dan sonra Kemal'in peşine başka dinde olanlar da takılmış. Koca Hüseyin aynen böyle diyor.
1416 Börklüce Mustafa
Çeşme yarımadasında bulunup da yaşayan Müslümanlar ve Hıristiyanlar onun potansiyel olarak müttefikiydi. Çünkü bütün bu kesim, Türk komşularıyla aynı ekonomik sıkıntılar içinde idi. .. Börklüce'nin vaaz ettiği tüketimi frenleme ve ortak bir ekonomiye yönelmeye Hıristiyanların kulak kabartmalarını çok doğal bir şekilde karşılamak gerekir. Bu Baba Resul'ün tasarladığı şeyin ise Bayramîye dervişlerinin uygulama alanına koyarak gerçekleştirdikleri "Köy Tarım Toplulukları" olması çok muhtemeldir. Çünkü, Bedrettin'le Azerbaycan'da karşılaşan Şeyh Hamit, yoksul köylüleri bir araya getirerek, bir çeşit üretime yönelik topluluklar meydana getirmiş ve onların sıkıntılarını bir hayli gidermişti.
Şeyh Bedreddin İsyanı
Musa Çelebi, Edirne'de idareyi ele geçirdiğinde dönemin önemli alimlerinden Şeyh Bedreddin'i kadıasker olarak tayin etmişti. Çelebi Mehmed kardeşini mağlup edince, Şeyh Bed­reddin'i görevinden aldı ve ona maaş bağlayarak İznik'e sürdü. Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa'yı Aydın ve civarına gön­derdi. Börklüce Mustafa, bölgede geniş bir taraftar kitlesi top­layınca devlet için tehlike oluşturdu. Şeyh Bedreddin de Ru­meli'ye geçti. Osmanlı kuvvetleri harekete geçerek Karaburun'da bulu­ nan Börklüce Mustafa ve Manisa civarında bulunan Torlak Ke­mal'i mağlup ettiler. Bayezid Paşa komutasındaki Osmanlı bir­likleri de Rumeli'de Şeyh Bedreddin'in çevresindeki adamları dağıtıp şeyhi ele geçirdiler. Sultan ulemadan bir meclis top­layarak Şeyh Bedreddin hakkında karar vermelerini istedi. Ulema, Şeyh Bedreddin'in öldürülmesine karar verdi ve Bed­reddin Simavi 18 Aralık 1416'da Serez'de asıldı.
Reklam
"Ay ve güneş herkesin lambasıdır. Hava herkesin havasıdır. Su herkesin suyudur. Ekmek neden herkesin ekmeği değildir?"
bizim nazarımızda yalnızca insan vardır.o insanın hangi dinden,hangi dilden,hangi tenden olduğu bizi alakadar etmez.bizim meselemiz,insanlığı yüceltme,onu kurtuluşa götürme meselesidir.bütün kavgamız bu amaç uğrunadır.
Başka arayışları olan bir kalple bin yıl namaz kılsan boşunadır.
Sayfa 72 - Destek yayıneviKitabı okudu
234 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.