Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Manisa Günlükleri 3
Manisa tarihi genellikle üç kısımda incelenir. Bugün sizlerle üçüncü bölümü paylaşmaya çalışacağım. Manisa sahip olduğu tarihi eserlerin birçoğunu osmanlıya borçlu. Sancağa çıkma uygulamasının en önemli merkezi olması dolayısıyla saray erkanı burada yetişmiştir. Burada yetişenler padişahla beraber İstanbul'a geçmiştir. 1400 ile 1600 arasında
Reklam
Mizancı Murad Bey'e göre Börklüce Mustafa aracılığıyla yaydığı görüşler: l) Tanrı Dünya'yı yaratmış ve insanlara bahşetmiştir. 2) Servet ve tarım ürünleri herkesin ortak malıdır. 3) İnsanlar eşittir. Kiminin servet sahibi olması, kiminin ek­ rneğe bile muhtaç kalması Tanrısal amaca aykırıdır. 4) Nikahlı kadınlardan başka dünyada herşey ortak olmalı­dır. 5) Birinin çevresi ve inançları ötekininkine benzemiyor diye onun üzerinde güç kullanılması, kutsal buyruklara ve amaçlara aykırıdır.
Büyük bir ordu, Şeyh Bedreddin taraftarlarını dağlarda bozguna uğrattı. Liderleri olan Börklüce Mustafa Balat'a getirilip işkence edildi, ancak inancından vazgeçmedi. Taraftarları "Allah'ım yardım et" naraları altında katledilirken, Börklüce'nin bedeni dört deveye bağlanıp parçalara ayrıldı. Bölge köylülerinin arasında çok sonraları bile kutsal saydıkları Börklüce'nin ölmediği, bir gün geri döneceği inancı yaygınlaştı.
Sayfa 332
296 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Belgesel hikâye yazarı olarak Emin Karaca
“Araştırmacı yazar” dendiğinde ilk aklıma gelen isimlerden biri Emin Karaca. Bir yazar için erken sayılabilecek yaşta, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitireli yaklaşık iki hafta oluyor. Açıkçası salgının bu boyutunu pek hesaba kattığımı söyleyemem. Sürekli vurgulanıyor, tablolarda, grafiklerde sayı veya oran olarak gördüğümüz kayıpların hepsi bir
Eski Tüfeklerin Sonbaharı
Eski Tüfeklerin SonbaharıEmin Karaca · Puslu Yayıncılık · 20138 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
24 günde okudu
Herkes Cahil Değil Bu Memlekette… Okuyanlar Var!
Kitabı okurken sanki daha önce okumuştum diye düşündüm ama ilk kez okuyordum sonra Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun Darağacı adlı kitabının neredeyse kopyası olduğunu anladım. Orada Şeyh Bedrettin Çelebi Mehmet Torlak Kemal ve Börklüce vardı bu kitapta ise Molla Lütfi Orion Fatih Sultan Mehmet. Aynı hadise sadece zaman değişik kişiler değişik. Üzüldüm İskender Hocaya yakıştıramadım. Üretemiyorsan yazma hocam diye içimden sitem ettim.
İtiraf
İtirafİskender Pala · Kapı Yayınları · 20196,9bin okunma
Reklam
Kimse fakirlik çekmek zorunda değil tıpkı komşum gibi Ancak onunda çalışkan olması gerekiyor tıpkı benim gibi …
“İhtiyacı olana vermek kutsal bir değerdir , Benim mutlululuğum bir diğerinin sevinci olmalı …”
152 syf.
8/10 puan verdi
Osmanlı Engizisyonu kitabında bahsi pek devrimci bir karakter olarak geçtiğinden Bedrettin'i merak ettim ve bu kitabı dinledim. Kitapta yorum katılmadan Şeyh Bedrettin'in ailesi, doğumu ve yaşamı, etkilendiği akım ve kişiler, yönetimle nasıl ters düştüğü vs. anlatılmaktadır. Yolu Bedrettin ile kesişen Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa'ya da kısa da olsa değiniliyor. Bedrettin aslında bir Osmanlı din alimidir. Fetva ve görüşlerine uzun zaman hürmet edilmiştir. Fakat sufilik, hristiyan mistisizmi gibi akımlardan etkilenip uzun yıllar boyunca inzivada kalıp düşünmüş ve hem vücudunu hem ruhunu terbiye etmiştir. Sonra fikirleri değilmiş, anadoluyu neredeyse baştan başa dolaşmış ve değişik bir müslümanlık anlayışı benimsemiştir. Aşırı varlıklılara ve adaletsizliğe karşı çıkmış, eşlerden başka her malın ortak kullanımda olması gerektiğini savunmuş, cennet ve cehennemi sorgulamış, yeniden dirilişe ve Kur'an'ın pek çok ayetine bilinenden oldukça farklı açıklamalar getirmiştir. Bu sebeple bazı padişahlarca desteklense de en sonunda desteklediği şehzade değil bir diğeri tahtı ele geçirince asılmıştır. Pek çok eserinden sanıyorum ki yalnızca Varidat ve Kuran tefsiri kalmış günümüze. Diğerleri itinayla toplatılıp yok edilmiş. Bunlar bir şekilde saklanıp kalmış.
Şeyh Bedreddin
Şeyh BedreddinKemal Derin · Destek Yayınları · 202050 okunma
235 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.