Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
304 syf.
8/10 puan verdi
Namık Kemal'in okunmak için yazdığı tiyatro eseri. Eser, beş fasıl ve on altı perdeden oluşuyor. Celaleddin Harzemşah ilk fasılda şehzade iken sonraki fasıllarda padişah olarak karşımıza çıkıyor. Eserin konusunu; Celal'in, ismi kitapta Tatar olarak geçen, Cengiz'le, Abbasi Halifesi Nasır'la, Anadolu Selçukluları ve Eyyubileriyle yaptığı mücadeleler olarak söyleyebiliriz. Özellikle on üçüncü perdede dönemin siyasi ve mezhebi taassuplarının, Moğol İstilasına nasıl kolaylıklar sağladıklarını görüyoruz. Kitabın bir özelliği de mukaddimesi yani ön sözü. Namık Kemal Mukaddime-i Celali yazarken Victor Hugo'nun Cromwell ön sözünden etkilenmiştir. Bu mukaddime sekiz bölümden oluşuyor. Mukaddimeyi okuyunca Namık Kemal'in oluşan yeni edebiyat çevresi, dönem hakkındaki fikirlerinin yanı sıra; kendi eserlerinin ve Celaleddin Harzemşah eserinin karakterinin kritikini de görüyoruz. Namık Kemal, romantizm akımından etkilenen bir sanatçı olduğu için eserde romantizm etkisini görüyoruz. Milli-manevi hislerin yüksekliği, kendini ideallere feda etme vb. Eserin dili de 'dönemine göre' sadedir. 'Dönemine göre' kısmı önemli çünkü bu gün anlamadığımız bazı sözcükler eserin yazıldığı dönem açısından gayet anlaşılır olabiliyor. Bu arada benim okuduğum yayında -Akçağ Yayınları- anlaşılmayacağı düşünülen sözcükler hemen parantez için günümüz anlamıyla verilmiş.
Celaleddin Harzemşah
Celaleddin HarzemşahNamık Kemal · Akçağ Yayınları · 2020154 okunma
Meşhurdur ki: Bir zaman İslâm kahramanlarından ve Cengiz'in ordusunu müteaddid defa mağlub eden Celaleddin-i Harzemşah harbe giderken, vüzerası ve etbaı ona demişler: "Sen muzaffer olacaksın, Cenab-ı Hak seni galib edecek." O demiş: "Ben Allah'ın emriyle, cihad yolunda hareket etmeye vazifedarım, Cenab-ı Hakk'ın vazifesine karışmam; muzaffer etmek veya mağlub etmek onun vazifesidir." İşte o zât bu sırr-ı teslimiyeti anlamasıyla, hârika bir surette çok defa muzaffer olmuştur. Lemalar - 131
Reklam
"— Güya ölüm, insanın arkasından ayrılmazmış!.. Heyhat!... İnsan bazı vakit oluyor ki günlerce, aylarca, yıllarca ölümün arkasından koşuyor da yine arzusuna vasıl olamıyor."
Sayfa 292
"— Dünyayı düşman elinden kurtaramadı, kendini dünya elinden kurtarmak istiyor."
Sayfa 280
"— İnsan yaşamazmış!... Uzun uzun bir korkulu rüya görürmüş!... Ölmezmiş, o korkulu rüyaları gösteren hayat uykusundan uyanırmış!..."
Sayfa 246
"— Kara toprak dünyada ne kadar farklılık, ne kadar imtiyaz varsa hepsini setrediyor(örtüyor.) Ölü meydana çıkınca ağlayan gözler, yanan yürekler, faziletleri ve rezillikleri göremiyor."
Sayfa 242
Reklam
"— Yılanın izinden solucandan başka kim yürüyebilir?"
Sayfa 233
"— Cenabıhak insanı, toprak gibi sufli(alçak), zulmani bir şeyden; şeytanı, ateş gibi yükseğe kaçar, ateş gibi nura benzer bir şeyden yaratmış olduğu halde, yine nuru insanda, zulmeti(karanlığı) şeytanda gösteriyor."
Sayfa 227
"— İnsan gölgesinden aynadaki aksini daha güzel görür!"
Sayfa 227
393 öğeden 261 ile 270 arasındakiler gösteriliyor.